به گزارش تابناک به نقل از همشهری آنلاین، دیابت نوع ۲ یک بیماری مزمن است که بر نحوه پردازش قند خون (گلوکز) توسط بدن تأثیر میگذارد. برخلاف دیابت نوع یک که بدن قادر به تولید انسولین نیست، در دیابت نوع ۲، بدن نسبت به انسولین مقاوم میشود یا پانکراس انسولین کافی تولید نمیکند.
این در حالی است که آمار افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یا در معرض ابتلا به دلایل مختلفی از جمله شیوع چاقی، سبک زندگی کم تحرک و عادات غذایی نامناسب به طور فزایندهای در سراسر جهان افزایش پیدا کرده است. بر اساس گزارش فدراسیون بین المللی دیابت (IDF) تا سال ۲۰۲۳، دیابت نوع ۲ بیش از ۵۳۷ میلیون بزرگسال را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. پیشبینی میشود در صورت ادامه روند فعلی، این رقم تا سال ۲۰۳۰ به ۶۴۳ میلیون و تا سال ۲۰۴۵ به ۷۸۳ میلیون افزایش پیدا کند.
ایالات متحده یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را درباره دیابت نوع ۲ دارد و تقریباً ۱۱ درصد از جمعیت بزرگسال در این کشور مبتلا هستند. ۹.۶درصد از جمعیت کشورهای اروپایی هم دیابت دارند و این آمار در آلمان و بریتانیا بیشتر گزارش شده است. در آسیا هم چین و هند بیشترین تعداد مبتلایان را دارند و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۴۵، هند بیش از ۱۳۴ میلیون دیابتی داشته باشد. در ایران هم ۱۴.۹ درصد از جمعت بالای ۲۵ سال به دیابت مبتلا هستند. در آفریقا آمار شیوع ۴.۵درصد اعلام میشود اما به دلیل شهرنشینی و تغییر سبک زندگی تعداد مبتلایان در حال افزایش است. در آمریکای لاتین هم مکزیک و برزیل بالاترین بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ را دارند.
شیوع مرتبط با سن
دیابت نوع ۲ بیشتر در افراد میانسال و مسن تشخیص داده میشود، اما شیوع آن در میان جمعیتهای جوان به دلیل افزایش نرخ چاقی و سبک زندگی کم تحرک رو به افزایش است. در آمریکا از هر ۵ کودک، یک نفر مبتلا به دیابت نوع ۲ است. در گروه سنی جوانان (۲۹ تا ۳۰ سال) هم شیوع رو به افزایش است و در سطح جهانی، حدود ۱۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت زیر ۴۰ سال هستند. میانسالان ۴۰ تا ۵۹ ساله هم تقریباً ۴۵ درصد از موارد دیابت جهانی را به خود اختصاص دادهاند. در افراد مسن و بالای ۶۰ سال هم یک آمار ۳۵ درصدی از ابتلا گزارش شده است.
اولین علائم قند خون ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تکرر ادرار: دفع مکرر ادرار به دلیل تلاش بدن برای دفع قند اضافی از طریق ادرار.
تشنگی زیاد: احساس تشنگی مداوم و نوشیدن مایعات به مقدار زیاد.
خشکی دهان: احساس خشکی در دهان که ناشی از دفع مایعات بیشتر از بدن است.
خستگی و ضعف: احساس خستگی و کاهش انرژی به دلیل عدم توانایی بدن در استفاده مناسب از قند.
تاری دید: مشکلات در دید به دلیل تغییرات در سطح قند خون.
کاهش وزن بدون دلیل: کاهش وزن ناگهانی به دلیل دفع قند اضافی و از دست دادن کالری.
افزایش اشتها: احساس گرسنگی مداوم به دلیل عدم استفاده صحیح بدن از قند.
عفونتهای مکرر: عفونتهای قارچی یا باکتریایی، به خصوص در ناحیه تناسلی.
خارش پوست: خارش و خشکی پوست.
زخمهایی که دیر خوب میشوند: زخمها و بریدگیهایی که به سرعت بهبود نمییابند.
اگر این علائم را تجربه میکنید، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید و سطح قند خون خود را چک کنید.