به گزارش خبرنگار اجتماعی تابناک بازار فریمنتها و ایردراپها داغ داغ است. همستر فقط یکی از آنها بود که بین مردم عادی هم رایج شد. اما الان داغترین بازار برای پروژهای به نام «داگز» dogs است.
پروژهای که نه کلیک میخواست و نه انگشت زدن. کافی بود تلگرام شخص از آن نسخههای قدیمی اصلی داشته باشد تا با اتصالش به این ایردراپ بیشترین امتیاز را بگیرد. داگز میگفت هرکس وارد ربات من بشود، همان موقع تشخیص داده میشود که عمر تلگرامش چقدر است و بر همان اساس امتیاز میگیرد. بعد هر روز یک سری تسکهایی آماده میکرد و در اختیار شرکتکنندهها میگذاشت تا اگر انجامشان دهند، امتیازشان بیشتر شود. الان کمترین امتیازها که افراد در دیوار یا در زیر پستهای اینستایی مربوط به داگز دربارهاش حرف میزنند، چیزی حدود ۵ یا ۶ هزارتا است. البته که این عدد خیلی تقریبی است و اصلا سندیت خاصی برایش به حساب نمیآید. بعضیها هم از ۲۰ یا ۳۰هزار داگزی که به دست آوردهاند، حرف میزنند.
حالا همه اینها منتظرند تا رویایشان برآورده شود؛ رویای یکشبه پول درآوردن.
پول روی پول گذاشتن!
حالا این داگز چقدر میارزد؟ تا چند وقت پیش که بعضیها عددهای خیالی خودشان را میگفتند و رویا میبافتند. درحالیکه اصلا هنوز هیچ چیز معلوم نبود. بعد که داگز خبر داد لیست میشود و قیمتش معلوم میشود حدس و گمانها کمی واقعیتر شد. (لیست شدن نوعی اعتبار دادن به ایردراپها است که طبق صحبتهای اهالی این حوزه، تازه میتوان درآمد واقعی از آنها داشت).
الان هم هر کسی یک چیزی میگوید. یک نفر میگوید مثلا قیمت ۱۰ هزارتایش حدود ۶ یا ۷ میلیون میشود و یک نفر هم میگوید حدود ۲۰ میلیون تومان. یعنی تفاوت واقعا همین قدر زیاد است. اما در آگهیهای خرید و فروش حرف و حدیثها فرق میکند.
طبق گزارش خبرنگار تابناک، که با بیش از ۱۵ نفر از فروشندهها و خریدارهای داگز در «دیوار» صحبت کرده، خریدارها در دو روز قبل از وعده لیست شدن داگزها و تبدیلشان به پول واقعی، عددهای متفاوتی را پیشنهاد میدهند که برخی از آنها اینطورند:
- هر کا (یعنی هر هزارتا)، ۳ میلیون تومان
- ده هزارتا، ۱۳میلیون
- ده هزارتا، ۲۰ میلیون
- و...
قواعد بازی خرید و فروش داگز
از همان اولین صحبتها معلوم میشود که چه کسی در کار خرید و فروش داگز یا هر ایردراپ و فریمنت دیگری، حرفهای است و چه کسی نه. بعضیها در معرفی خودشان میگویند که سیمکارتمان را در همان لحظه فروش به شما تحویل میدهیم. و بعضی میگویند، اصلا نیازی به تحویل سیمکارت نیست. فقط کافی است که امتیازها به ولت فرد دیگری منتقل شود، همین جابهجایی همه چیز را به درستی پیش میبرد.
بعضیها اصرار به فروش حضوری دارند. با موبایل میروند و طرف خریدار وارد اکانت میشود و انتقال انجام میشود و پول معامله میشود. بعضیها هم میگویند نیاز به دیدار حضوری نیست. ما وارد اکانت شما میشویم و بعد از تایید، پرداخت را اعلام میکنیم. بامزهترین جواب در نحوه ایجاد اعتماد در این دسته دوم به خبرنگار تابناک این بود: «من خریدارم. دیگه چه اعتمادی بالاتر از این؟»
پند و نصیحتها هم زیاد است. مثلا برای فروش یک اکانت ۱۰ هزارتایی، یکی میگوید: «قیمت مفت نده. این ارز بسیار ارزشمنده. اولش این دلالهای مفت میخرن بعدش مثل بیتکوین میکشه بالا.»
بعضیها هم قواعد خاص خودشان را دارند. مثلا زیر سیهزارتا اصلا خرید ندارند. احتمالا اینها باید با کسانی معامله کنند که با چند اکانت در داگز وارد شدهاند. مثلا یک نفر در آگهیاش نوشته است: «۳۰ تا اکانت دارم. مجموع یک میلیون داگز. فروش حضوری و بالاترین پیشنهاد.»
و عجیبترینشان که بالای یک میلیارد و سیصد سکه در همستر داشت و ۵۶۰۰ داگز، با اکانت دهساله تلگرام و تسکهای بهروزشده، نوشته بود که هم سیمکارتش را واگذار میکند و هم این که حاضر است همه اینها را با آیفون یا ماشین معاوضه کند.
خبرنگار تابناک تاکید میکند که اگر در این متن از دیوار یاد کرده، به این معنا نیست که از نظر او دیوار در این کار مقصر است. مشتری و فروشنده خودشان باید عاقل باشند که چه میکنند. اما در هر صورت جهان ایردراپها و فریمنتها و تبلیغات زیادی که برای کسب درآمد با گوشی موبایل و اینترنت، بدون هیچ نوع سرمایهگذاری انجام میشود، جذابتر از اینهاست که بتوان تقصیر را گردن کسی انداخت. از طرف دیگر، باید باور کرد که جهان در حال عوض شدن است؛ یک روز صحبت از ارزهای دیجیتال و ایردراپها میشود و روز دیگر صحبت از هوش مصنوعی. باید همیشه هوشمندانهترین راه را انتخاب کرد. همانطور که زمانی برای اولین بار اینترنت در زندگی ما جا باز کرد و فقط کسانی توانستند از بازی عقب نمانند که خوبیها و بدیها را در کنار هم دیدند و ارزیابی کردند.