به گزارش خبرنگار تابناک، بانک تجارت، بانکی که ۱۰ درصد سهامش متعلق به دولت است، سال گذشته برای هیئت مدیره خود مبلغ ۹۰۰ میلیون تومان پاداش در مجمع به تصویب رساند. رقمی که در مقایسه با سال قبل تر، ۸۰ درصد بیشتر بود و از سوی دیگر برای حق حضور اعضای هیئت مدیره نیز رقم ۵ میلیون تومان در ماه به حسابشان واریز شد.
این بانک اصل چهل و چهاری در سال گذشته، بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به کارکنان، مدیران و اعضای هیئت مدیره پرداخت کرده است. این در حالی است که بسیاری از مردم، ماه هاست که در صف دریافت وام ازدواج از بانک تجارت چشم انتظار تایید شعبه از سوی بانک هستند.
بانک تجارت در شرایطی تا پایان خردادماه سال جاری با کاهش ۶ درصدی سود انباشته مواجه شده است که مجموع بدهیهای این بانک با رشد ۶ درصدی به بیش از ۹۶۶ هزار میلیارد تومان رسیده است، رقمی که بیش از ۴۱ هزار میلیارد تومان آن، بدهی به بانک هاست.
تسهیلات کلانی که بازنگشته است
نگاهی به آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی در خصوص تسهیلات کلان غیرجاری بانکها نشان میدهد بانک تجارت تا پایان خردادماه امسال، بیش از ۳۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات کلان به مشتریانش پرداخت کرده است که از این رقم، بیش از ۲۳ هزار و ۲۳۸ میلیارد تومانش، به بانک تجارت بازپرداخت نشده است. نکته قابل تامل در خصوص پرداخت وامهای میلیاردی در بانک تجارت، این است که برخی از این وام ها، بدون در نظر گرفتن وثیقه ارزنده، به مشتری پرداخت شده است.
بهعنوان نمونه، سیمان جوین طی هفت فقره وام، مجموعاً بیش از ۲ هزار و ۲۴۴ میلیارد تومان تسهیلات از بانک تجارت دریافت کرده است که از این رقم، بیش از ۲ هزار و ۴۲ میلیارد تومانش بازپرداخت نشده است. تسهیلات کلانی که ۸۲ درصدش به صورت یورویی و قرار بوده طی ۱۱۴ ماه با در نظرگرفتن دوره تنفس یک ساله، به بانک تجارت بازگردد، اما خبری از بازپرداختش نیست.
این در حالی است که عدم بازپرداخت هر وامی در شبکه بانکی، ضرورت درنظرگرفتن ارزش وثایق را دو چندان میکند. انتظاری که در بانک تجارت و برای برخی از تسهیلات کلان، به نظر میرسد نادیده گرفته شده است.
بهگونهای که در موضوع پرداخت وام یورویی به ارزش یک هزار و ۷۱۶ میلیارد تومانی به سیمان جوین با یوروی حدود ۴۴ هزار تومانی، جمع ارزش وثایق این وام، فقط ۳۴ میلیارد تومان است. این در حالی است از این وام کلان، بیش از یک هزار و ۶۸۵ میلیارد تومانش، تا پایان فصل بهار به بانک تجارت بازنگشته و در فهرست وامهای غیرجاری است. همچنین در مجموع هفت فقره وامِ بیش از ۲ هزار میلیارد تومانی بانک تجارت به سیمان جوین، ارزش وثایق این وام، ۵۱۶ میلیارد تومان بوده است که صرفاً یکچهارم این تسهیلات کلان را پوشش میدهد. اتفاقی که نیازمند بررسی چرایی تصمیمات مدیران وقت بانک تجارت در خصوص پرداخت چنین ارقام کلانی از منابع بانک تجارت به یک شرکت سیمانی است.