یادی از خوشنویسی رضا مافی/ گشودن راز دست های بدلکار هزار دستان + عکس و فیلم

اگر امروز از دیدن نقاشی‌خط یا کالیگرافی خوشتان می‌آید، باید یادی کنید از رضا مافی. هنرمندی که برای اولین بار خط و نقاشی را با هم ترکیب کرد و در سریال هزاردستان هم نقش مهمی داشت.
کد خبر: ۱۲۶۱۸۹۳
|
۰۴ مهر ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۴ 25 September 2024
|
10979 بازدید
|
۴

به گزارش سرویس فرهنگی تابناک، رضا مافی خیلی زود از دنیا رفت. در 39 سالگی. دقیقا در 4 مهر 1361. اصلا او جوانمرگ شد با این حال، توانست حرکت نویی را در عرصه خوشنویسی بنا بگذارد. او هم خط را دوست داشت و هم نقاشی را و این دو را برای اولین بار با هم ترکیب کرد. و نستعلیق را به شکل نقاشی روی تابلوهایش نشان داد.

 یادی از خوشنویسی رضا مافی + فیلم نوستالژی هزاردستان

خوشنویسی که جایزه شعر داشت

خودش تعریف می‌کند که از 13 14 سالگی بود که شعر را شناخت و برای همیشه پایبندش ماند و برای آن که کار خطاطی‌اش بهتر شود، تلاش می‌کرد هرچه بیشتر، شعر حفظ کند. در میان شاعران حافظ را بیشتر از همه دوست داشت: «از مریدان پابر جای سلطان بی‌منازع غزل عارفانه و عاشقانه ایران وشرق، حافظ شیرازی‌ام و شعر امروز را نیز بسیار می‌خوانم. و از میان سرایندگان پارسی‌زبان امروز اخوان ثالث، شفیعی کدکنی، اسماعیل خوئی و مرحوم فروغ فرخزاد را دوست می‌دارم و راستی، جایزه فروغ را هم اگر اشارتی نباشد و ناشی از خوددوست‌داری! گرفته‌ام.»

یادی از خوشنویسی رضا مافی + فیلم نوستالژی هزاردستان

سیاه‌مشق، نوعی عبادت

رضا مافی در مصاحبه‌ای که با روزنامه رستاخیز در شنبه 6 آذر 2535 داشته، درباره خط و سیاه‌مشق گفته است: «خط به تنهایی نمایشگر زیبایی است. هدف از نوشتن خط فقط خوشنویسی نیست. من با بازی با حروف، هر بار ترکیب پنهانی تازه‌تری پیدا می‌کنم و این یک بازی دلپذیر است که در آن هر بار به فرم جدیدی دست می‌یابم. خط‌نویسی مخصوصا سیاه‌مشق نوعی عبادت است. تکرار یک حرف در یک صفحه و بیم قبول شدن یا نشدن این عبادت به درگاه خدا و باز نوشتن و باز نوشتن و باز کشیدگی، باز فراز و نشیب و باز راز و رمز و ابهام، شعر، طبیعت، صدای موذن، محراب و بالاخره نیرویی بالا و والا به نام خدا در خلق یک اثر به من الهام می‌بخشند، کمتر کسی می‌تواند احساس کند زانوان یک خطاط که به آهنگ کِش آمدن قلم روی کاغذ به رقص می‌آید، او در چه دنیایی سیر می‌کند.» حالا او خودش تلاش کرده که جذابیت سیاه مشق را این طور در آثارش نشان دهد:

یادی از خوشنویسی رضا مافی + فیلم نوستالژی هزاردستان

خط رضا مافی در تیتراژ هزاردستان

ما خط رضا مافی را در تیتراژ سریال هزار دستان اثر زنده‌یاد علی حاتمی دیده‌ایم. آن دست‌خط‌ها هنوز هم موجود است و چند ماه پیش در موزه هنرهای معاصر در نمایشگاهی که به یاد رضا مافی برگزار شد، به نمایش درآمدند. مشهور است که دست رضا خوشنویس در سریال هزار دستان، دست‌های رضا مافی است، اما جمعی معتقدند آن دست‌ها دست‌های استاد عبدالله فرادی است. 

بر اساس تصویری که در سال 1399 برای اولین بار منتشر شد که در آن دست های مافی را گریمور برای کار فیلمبرداری آماده می کند، این استنباط که وی این کار را انجام داده، بیشتر تقویت شد.

در همان زمان با پیگیری‌های یک خبرنگار و پرس و جو در این باره مشخص شد که ظاهراً دست خط تیتراژ فیلم متعلق به رضا مافی و دست‌های خوشنویس در داخل سریال برای عبدالله فرادی است‌.

 

یادی از خوشنویسی رضا مافی + فیلم نوستالژی هزاردستان

 

 حالا بخشی از سریال هزار دستان و تیتراژ پایانی آن را که با دستخط رضا مافی، اسامی نوشته شده است، ببینیم. سریالی که ساختش از سال 58 تا 66 شد طول کشید و بعد از درگذشت او پخش شد و در تیتراژش آمده: به یاد رضا مافی.

تعداد بازدید : 1539
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۴
چقدر خوب که این ها رو هم منتشر می کنید و همه اش به گرونی و بدبختی هامون نمی پردازید.
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۴
چقدر اثار زیبایی یه. از کجا میشه اینها رو دید؟ یعنی اصل اثر کجاست؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۴
بهتربن سریال تاریخ تلویزیون ایران...
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۵
برادر گرامی من خودم هنرجوی فوق ممتاز خوشنویسی م الان این آثار هیچوقت بدست منو تو نمی‌رسه چون آن‌زمان حرفی از فروش اثاریا خرید نبوده الان این آثار تو خوابمون م نمیاد حتی تو ایران نیستن
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟