به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، علی دارابی در پی بازگشت ششمین محموله از الواح هخامنشی که پنجم مهرماه با پرواز ریاست جمهوری از آمریکا به ایران بازگردانده شد، اظهار کرد: معاونت میراث فرهنگی در سه سال اخیر اهتمام بایستهای برای استرداد اموال، اشیاء و آثار تاریخی ایران از خارج را مدنظر داشته است. در مجمع کشورهای تمدنی (با حضور ۱۰ کشور) به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مقرر شد کشورهای عضو، استرداد آثار تاریخی را در دستور کار قرار دهند و از آن حمایت کنند. در اجلاس ائتلاف آسیایی برای حفاظت از میراث فرهنگی باز به پیشنهاد ایران تصویب شد که استرداد آثار تاریخی از اصلیترین اسناد همکاری کشورهای عضو باشد. در سه سال اخیر از کشورهای انگلستان و فرانسه آثاری مسترد شده است. هماکنون نیز پرونده استرداد آثار از ۷ کشور در دستور کار است که در موقع مناسب اطلاعرسانی خواهد شد.
به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیشتر اعلام کرده بود: این الواح در نتیجه رایزنیهای فشرده وزارت امور خارجه، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و معاونت حقوقی رئیس جمهوری با موسسه شرقشناسی شیکاگو است به ایران بازگردانده شده است.
الواح هخامنشی که به خط میخی و به زبان عیلامی یا آرامی در اشکال و ابعاد و موضوعات مختلف و متنوع درباره مدیریت منابع، راهها و روابط اجتماعی، مایحتاج اساسی زندگی، دستمزدها، اقتصاد جامعه هخامنشی در زمان داریوش اول است، در سال ۱۳۱۱ خورشیدی در جریان کاوش های باستان شناسی از باروی تخت جمشید به دست آمد که در سال ۱۳۱۴ با توافق دولت وقت ایران برای ترجمه و مطالعه محتوای آن به موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو به امانت سپرده شد. گفته شده است این الواح شامل ۳۰ هزار قطعه است که به گفته علی دارابی، معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تا کنون ۶ هزار و ۸۶۸ گلنبشته در سالهای ۱۳۲۷، ۱۳۳۰، ۱۳۸۳، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۲ به ایران بازگردانده شده است. بخشی از این الواح که تا کنون تعداد دقیق آنها اعلام نشده، هنوز در اختیار مؤسسه شرقشناسی شیکاگو است.
علی دارابی، معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفته است: امیدواریم برابر تعهد طرف آمریکایی باقیمانده الواح در زمان مقرر تحویل شود.