به گزارش تابناک به نقل از مهر، طبق آمارهای موجود، شیوع ناباروری در کشور حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد برآورد میشود. بنابراین، از هر پنج زوج که در سنین باروری قرار دارند، یک زوج به نوعی با مشکل ناباروری مواجه است.
با در نظر داشتن سیاستهای جمعیتی کشور و تأکید رهبری بر ترویج فرزندآوری و جلوگیری از وقوع بحران سالمندی جمعیت در دهههای آتی، اهمیت توجه به زوجهای نابارور دو چندان میشود، زیرا ما با سرمایه بالقوه جمعیتی مواجه ایم که با حمایتهای درمانی میتواند بالفعل شود.
شاید مهمترین مشکل زوجین نابارور برای فرزندآوری و صاحب بچه شدن، مشکلات مالی در مسیر هزینه های سنگین درمان ناباروری باشد؛ به طوری که اکثریت جمعیت ۲۰ درصدی زوجین نابارور، از طبقه کم درآمد و آسیب پذیر جامعه هستند که اگر تحت حمایتهای بیمهای نباشند؛ هرگز قادر نخواهند بود سراغ درمان ناباروری بروند.
از سال ۱۴۰۰، مجلس شورای اسلامی در راستای حمایت از زوجین نابارور و تشویق به فرزندآوری، بودجهای را برای این موضوع در اختیار بیمه سلامت قرار داده است که هزینههای درمان ناباروری را پوشش دهد.
محمدمهدی ناصحی مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران، با عنوان این مطلب که تاکنون بیش از ۹۵ هزار بیمه شده نشان دار شده و تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند و آشنایی بیشتر مردم با این خدمات بیمهای میتواند تعداد افراد نابارور شناسایی شده و هزینه کرد این حوزه را افزایش دهد.
وی با اشاره به اینکه بیمه سلامت به عنوان تأمین و محافظت کننده مالی نقش مهمی در باروری و گسترش زایمان طبیعی در کشور داشته است، افزود: تغییرات مثبت در پوشش تعرفهها و انعقاد قرارداد با مراکز و مؤسسات درمان ناباروری نشان میدهد که مواد قانونی جوانی جمعیت مرتبط با حمایتهای بیمهای به نحو مقتضی عمل شده است و امیدواریم اعتبارات بیشتر شود تا بتوانیم رشد مناسبی داشته باشیم.
ناصحی ادامه داد: ۹۰ درصد هزینه خدمات مراکز درمانی دولتی و دانشگاهی و ۷۰ درصد هزینههای بخش خصوصی تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارد و امیدواریم که سایر مراکز بخش خصوصی هم بیایند طرف قرارداد قرار بگیرند و خدمات رسانی به مردم افزایش پیدا کند.
وی افزود: مادران باردار از ابتدای وضع حمل تا پایان دوران شیردهی تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند و کودکانشان تا ۵ سالگی تحت پوشش بیمه هستند.
علی صادقی تبار مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا وابسته به جهاد دانشگاهی، در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: در کشورمان با دو هدف اصلی زوجین نابارور را درمان میکنیم.
وی افزود: هدف نخست، ایجاد یک زندگی شاداب برای زوجین نابارور است و در وهله دوم، کمک به افزایش جمعیت کشور است.
صادقی تبار، درباره لزوم حمایت از هزینههای درمان ناباروری، گفت: ایران از نظر کیفیت خدمات تشخیص و درمان ناباروری همطراز کشورهای پیشرفته جهان است و ما در زمینه دانش و فناوری درمان ناباروری از قطبهای منطقهایم. اما متأسفانه خدمات اصلی درمان ناباروری زیر پوشش بیمههای پایه قرار ندارد و با توجه به وارداتی بودن تجهیزات و مواد مورد استفاده در روشهای کمکباروری، هزینه درمان ناباروری برای بسیاری از زوجهای نابارور سنگین و کمرشکن است.
وی با اشاره به چالشهایی که در مسیر درمان ناباروری وجود دارد، افزود: یکی از مهمترین چالشهای زوجین نابارور در مسیر درمان، مشکلاتی است که از ناحیه هزینهها و حمایتهای بیمهای وجود دارد.
صادقی تبار ادامه داد: زوجین نابارور در مسیر درمان، آن طور که باید حمایت نمیشوند و در نتیجه شاهد رها کردن روند درمان از سوی زوجین هستیم. در حالی که همه آنها دوست دارند که صاحب بچه شوند و طعم شیرین پدر و مادر شدن را بچشند.
مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا تاکید کرد: شرایط برای زوجین نابارور به گونهای است که تعداد سیکلهای درمان ناباروری در کشور، حداکثر به ۱۵۰ هزار سیکل میرسد. در حالی که قریب به ۳.۵ تا ۴ میلیون زوج نابارور داریم.
صادقی تبار افزود: ما طرحی را پیشنهاد دادیم به دولت که یک صندوق مستقل برای تأمین هزینههای درمان ناباروری تشکیل شود و این طرح به مدت یکسال به صورت پایلوت اجرا شود.
وی در توضیح بیشتر گفت: سهم درمان ناباروری در این صندوق واریز و به صورت مستقیم به مراکز درمان ناباروری پرداخت شود و بیمهها از این مسیر خارج شوند.
صادقی تبار ادامه داد: مشکلاتی که زوجین نابارور در مسیر درمان دارند، از طریق این صندوق میتواند حل شود.
وی افزود: تمامی هزینههای درمان ناباروری قابل بررسی و رصد است و هر آنچه را زوجین نابارور هزینه میکنند، دولت به حساب همان مرکز درمان ناباروری واریز کند.
صادقی تبار گفت: اگر در مدت یکسال این طرح جواب داد، دولت میتواند آن را به شکل سراسری در کشور اجرایی کند. به نظر میرسد که مشکل زوجین نابارور، طولانی شدن روند درمان از مسیر بیمهها باشد که با این طرح، میتوان امیدوار بود تعداد بیشتری از زوجین نابارور برای درمان اقدام کنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.