شرکت فولاد خوزستان در شش ماهه نخست امسال، با کاهش سوددهی روبرو بوده است. بهگونهای که از ابتدای سال تا پایان شهریورماه، با افت ۶۰ درصدی سود خالص معادل بیش از ۳ هزار میلیارد تومان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، مواجه شده است که رقم قابل توجهی است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، این در شرایطی است که طی این مدت، هزینههای مالی فولاد خوزستان در مقایسه با نیمه نخست سال قبل، ۲۹ درصد افزایش داشته و به رقم یک هزار و ۲۶۶ میلیارد تومان رسیده است.
فولاد خوزستان تا پایان فصل تابستان ۱۴۰۳، بیش از ۶ هزار و ۸۸۲ میلیارد تومان بدهی غیرجاری در کارنامه خود به ثبت رسانده که نسبت به پایان سال قبل، ۲۰ درصد بیشتر شده است. سهم قابل توجهی از بدهی غیرجاری فولاد خوزستان، متعلق به تسهیلات مالی بلندمدت این شرکت به مبلغ ۴ هزار و ۳۳۵ میلیارد تومان است.
دریافت وام میلیاردی بدون وثیقه از بانک سپه
مطابق قانون، بانک مرکزی موظف است در پایان هر فصل، میزان تسهیلات و بدهیهای کلان هر بانک را منتشر کند؛ بنابراین در جدیدترین اطلاعات منتشر شده از سوی این بانک، آمار و ارقام تسهیلات و بدهیهای کلان بانکها تا پایان شهریورماه ۱۴۰۳ به روزرسانی و در سایت بانک مرکزی بارگذاری شده است. اما در این میان، در بالای فایل مربوط به بانک سپه با وجود اینکه در سرفصل شهریور ۱۴۰۳ جای گرفته است، عبارت پایان شهریور ۱۴۰۲ درج شده است که مشخص نیست با وجود چندین مرحله نظارت از سوی بانک مرکزی و بانک سپه، به چه دلیل چنین اتفاقی افتاده است؟ این در حالی است که فایل مربوط به شهریور ۱۴۰۲ با اطلاعات جدید بانک مرکزی هم متفاوت است. با این حال، ملاک بررسی ما با توجه به اطلاعات به روز شده بانک مرکزی تا پایان تابستان سال جاری است و در نتیجه نگاهی به فایل مربوط به بانک سپه نشان میدهد که فولاد خوزستان همچون ماههای قبل، همچنان در میان بدهکاران این بانک دولتی قرار دارد.
به بیان دقیق تر، بدهی غیرجاری فولاد خوزستان در صورت های مالی این شرکت در حالی است که نگاهی به آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی (تا پایان شهریورماه ۱۴۰۳) در خصوص ابر بدهکاران بانک سپه نشان میدهد که شرکت فولاد خوزستان طی یک فقره وام از این بانک دولتی، بدون یک ریال بابت وثیقه، توانسته است مبلغ ۹۷ میلیارد و ۵۰۵ میلیون تومان تسهیلات خالص از بانک سپه دریافت کند.
بر اساس تصویر زیر از اطلاعات بانک مرکزی، وام چند ده میلیاردی با نرخ ۲۱ درصد و مدت بازپرداخت یک ساله به فولاد خوزستان تعلق گرفته است اما این شرکت فولادی تا پایان شهریورماه، ۱۹ میلیارد و ۴۹۸ میلیون تومان از مبلغ وام را برنگردانده است و در ردیف غیرجاری تثبت شده و همچنین بیش از ۲۱ میلیارد تومان نیز به عنوان مانده مشکوک الوصول این تسهیلات درج شده است.
دریافت وام حدود ۱۰۰ میلیارد تومانی از بانک سپه بدون وثیقه و عدم بازپرداخت حدود ۲۰ میلیارد تومانی از سوی فولاد خوزستان به بانک سپه در شرایطی است که هیئت مدیره فولاد خوزستان چند هفته قبل با مصوبه مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهامِ فخوز، پاداش ۹۰۰ میلیون تومانی دریافت کرد که در مقایسه با رقم قبلی، ۱۸۰ میلیون تومان بیشتر بود. همچنین حق حضور برای حداقل یک جلسه در ماه و به ازای حداکثر ۲ جلسه در ماه، ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به تصویب رسید که نسبت به رقم قبلی، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش داشته است.
تکمیلی: توضیحات شرکت فولاد خوزستان
پیرو درج این گزارش، شرکت فولاد خوزستان توضیحاتی ارائه کرده که وفق قانون عینا درج میشود. متن این جوابیه بدین شرح است: احتراماً در خصوص مطلب منتشره به استحضار میرساند شرکت فولاد خوزستان تسهیلاتی به مبلغ ۹۷ میلیارد تومانی از بانک سپه دریافت ننموده است و مضافاً توضیحات تکمیلی زیر در خصوص سایر مطالب مندرج در خبر مندرج قابل ذکر است:
۱- در اجرای دستورالعمل سازمان بورس و اوراق بهادار این شرکت دلایل تغییرات (کاهش) در سود عملیاتی را در تاریخ ۰۱/۰۸/۱۴۰۳ در سامانه کدال سازمان بورس و اوراق بهادار برای اطلاع سهامداران منتشر نموده و عمدتاً ناشی از دست رفتن تولید و فروش شمش فولاد به میزان ۷۳۷ هزار تن متاثر از محدودیت مصرف برق، عدم رشد میانگین نرخ فروش محصولات متناسب با افزایش هزینههای تولید و سطح عمومی قیمتها، سیاست گذاری نرخ فروش ارز حاصل از صادرات و افزایش میانگین عوامل بهای تمام شده تولید محصولات متناسب با افزایش سطح عمومی قیمتها، بیش از افزایش در میانگین نرخ فروش محصولات.
۲- افزایش هزینههای مالی نسبت به سال گذشته ناشی از جذب تسهیلات برای سرمایه در گردش تولید و اجرای طرحهای توسعه با رعایت مقررات بانک مرکزی میباشد، لازم به ذکر اینکه تسهیلات بلند مدت مربوط به اجرای پروژه کارخانه آهن اسفنجی با ظرفیت ۲ میلیون تن بوده که اقساط آن در سررسید پرداخت شده است و بدهی معوق به بانک از این بابت وجود ندارد
۳- این شرکت تسهیلاتی به مبلغ ۹۷.۵ میلیارد تومان از بانک سپه دریافت ننموده است. رقم مندرج در سامانه بانک مربوط به اعتبار اسنادی فروش محصول در سنوات گذشته به اتکاء اعتبار اسنادی مدت دار بوده که کالای مربوطه به خریدار تحویل و وجه آن دریافت گردیده لیکن خریدار در سررسید اعتبار اسنادی در سررسید وجه آن را به بانک پرداخت ننموده است. در این خصوص بر اساس رای صادره مرجع قضایی فولاد خوزستان از مدیون بودن به بانک سپه مبرا و بانک صادرات ایران متعهد به پرداخت وجه اعتبار به بانک سپه است.
۴- حسب مصوبه مجمع عمومی عادی سالیانه منتشره در تاریخ ۳۰/۰۴/۱۴۰۳ در سامانه کدال سازمان بورس و اوراق بهادار، پاداش مصوب مجمع به شرکتهای حقوقی عضو هیات مدیره پرداخت شده است نه به نمایندگان عضو هیات مدیره. مضافا پاداش و حق حضور اعضای هیات مدیره در جلسات به مراتب از شرکتهای بورسی مشابه کمتر است