به گزارش سرویس بین الملل تابناک، پس از عملیات «وعده صادق 2» در پاسخ به ترور اسماعیل هنیه در ایران؛ ترور حسن نصرالله و ترور عباس نیلفروشان از فرماندهان سپاه، اسرائیل اعلام کرده به این حمله پاسخ می دهد.
در اهداف اعلامی و ادعایی برای چنین واکنشی، تاسیسات هسته ای، تاسیسات نفتی و تاسیسات نظامی مطرح شده است. تهران نیز اعلام کرده هر حمله ای به تاسیسات زیربنایی آن صورت گیرد با واکنش شدید ایران مواجه خواهد شد.
در خصوص این تحولات، خبرنگار تابناک گفتگویی با دکتر سینا عضدی استاد دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا انجام داده که در ادامه آمده است.
«سینا عضدی»، پژوهشگر پیشین شورای آتلانتیک و استاد امور بین الملل در مدرسه الیوت دانشگاه جورج واشنگتن آمریکاست. علایق تحقیقاتی عضدی شامل امنیت بین المللی، منع گسترش سلاح های هسته ای و روابط ایران و آمریکا است. وی دستیار پژوهشی در برنامه علم و امنیت جهانی دانشگاه پرینستون و مرکز بین المللی وودرو ویلسون بوده است. او مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در امور بینالملل از دانشگاه جورج واشنگتن و دکترای خود را از دانشگاه فلوریدای جنوبی دریافت کرده است.
*اسرائیل اعلام کرده در تلافی به حمله موشکی ایران، تاسیسات هسته ای آن یکی از اهداف حمله است. آیا به نظر شما ممکن است اسرائیل دست به چنین اقدامی بزند؟ چنین حمله ای چه تبعاتی از حیث حقوق بین الملل دارد؟
همه چیز امکان پذیر است. ولی برداشت من با توجه به اتفاقات و تحولاتی که پشت پرده در حال رقم خوردن است و اطلاع دقیقی هم از آن وجود ندارد، این است که دولت آمریکا در حال فشار به اسرائیل است تا به تاسیسات هسته ای ایران حمله نکند. دلیل آن مخاطرات این اقدام است.
از جمله این مخاطرات این است که ایران از NPT خارج شود و ممکن است اراده ایران را برای دستیابی به تکنولوژی نظامی اتمی قوی تر کند. مخاطره دیگر عواقب منفی زیست محیطی چنین اقدامی از سوی اسرائیل است.
در خصوص تبعات چنین حمله ای از حیث حقوق بین الملل باید توجه داشت که اگر واقعگرایانه به موضوع نگاه کنیم، به دلیل حمایت بی چون و چرای دولت آمریکا از اسرائیل، قوانین بین المللی معنایی نخواهد داشت. اسرائیل نشان داده که به راحتی قوانین بین المللی را زیر پا می گذارد و کسی هم نمی تواند به آن چیزی بگوید چون دولت آمریکا پشتیبان آن است.
*امریکا اعلام کرده از حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران حمایت نمی کند. همچنین جو بایدن گفته است بهتر است اسرائیل اهدافی غیر از تاسیسات نفتی را مد نظر قرار دهد. دلیل آن چیست؟
دلیل این موضوع تبعات چنین اقدامی است. در این زمینه ایران نیز ممکن است واکنشهایی مانند بستن تنگه هرمز یا تهدید علیه تاسیسات نفتی کشورهای عربی داشته باشد. عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در این زمینه اخطار داده بود. همچنین ممکن است حوثی ها مانند سال 2019 به تاسیسات نفتی عربستان حمله کنند.
این دید وجود دارد که اگر ایران نتواند نفت خود را صادر کند و تاسیساتش مورد حمله قرار بگیرد، دیگران نیز به همین وضعیت دچار خواهند شد.
* بر اساس برخی اخبار یک بسته نظامی و سیاسی از سوی امریکا به اسرائیل پیشنهاد شده تا اسرائیل اهداف متعادل تری را برای حمله به ایران در نظر بگیرد. بر این اساس به نظر می رسد اصل حمله سر جایش است و آمریکا تلاش دارد واکنش اسرائیل به گونه ای باشد که واکنش متقابل ایران را به دنبال نداشته باشد. ارزیابی شما چیست؟
من هم موافق هستم که آمریکا جلوی حمله اسرائیل را نخواهد گرفت ولی سعی خواهد کرد اندازه حمله و گستردگی آن را کنترل کند تا ایران وادار به جواب نشود.
هدف اصلی آمریکا این است که موضع اسرائیل را متعادل تر بکند و از گستردگی حملات بکاهد.
*برخی استدلالها از تاثیر اقدامات نتانیاهو در منطقه- به ویژه کشاندن آمریکا به جنگ منطقه ای- بر انتخابات آمریکا حکایت دارد. جو بایدن رئیس جمهور آمریکا هم اخیرا این موضوع را رد نکرده است. ارزیابی شما چیست؟
دولت نتانیاهو همواره به دنبال این بوده تا دولت آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند. در حال حاضر، برای نتانیاهو بهترین فرصت است تا آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند.
به خاطر اتحاد آمریکا با اسرائیل و اینکه واشنگتن تضمین کننده امنیت اسرائیل است، دولت اسرائیل نیز با علم به این موضوع، خیلی بی پرواتر و پرخطرتر عمل می کند چرا که معتقد است دولت آمریکا به ویژه در سال انتخابات، مجبور است تا به آن کمک کند.
*برخی افراد در خارج از ایران تحت عنوان اپوزیسیون از حملات اسرائیل به ایران حمایت می کنند. اخیرا طرحی با عنوان «نه به جمهوری اسلامی و نه به جنگ» مطرح شده است. در صورت شروع جنگ به اعتقاد این افراد چه ساختاری باید از ایران دفاع کند؟
تا 20 سال پیش قبحی درباره تحریم اقتصادی ایران وجود داشت. ولی این گروهها آهسته آهسته و به تدریج این قبح را از بین بردند. الان نیز در تلاش هستند تا با بازی با کلمات بگویند که «جمهوری اسلامی» با «ایران» فرق دارد و حمله به جمهوری اسلامی، حمله به ایران نیست.
لذا این گروهها سعی دارند تا قبح جنگ را نیز از بین ببرند. همینکه برخی ایرانیان در خارج از کشور این مباحث را مطرح می کنند به معنای این است در جایی خطرناک از تاریخ ایران قرار داریم.
این افراد ادعای ایرانی بودن دارند ولی منافع آنها با منافع کشورهای خارجی عجین شده و تصور می کنند با حمله خارجی و با سرباز خارجی می توانند نظام جمهوری اسلامی را تغییر دهند.
این دیدگاه کاملا غلط است. این افراد می گویند اگر اسرائیل به پالایشگاهی در ایران حمله کند به منافع جمهوری اسلامی صدمه زده است و نه منافع مردم ایران.
این استدلالها، بازی با کلمات است و فریبی بیشتر نیست. اگر حمله ای بخواهد به ایران صورت گیرد این حکومت است که باید پاسخ بدهد. موشکی که به ایران شلیک شود بین طرفدار نظام جمهوری اسلامی و مخالف آن تفاوتی قائل نمی شود و ممکن است به غیر نظامیان صدمه بزند.
مسلما این افراد دارند در کشتی کشورهای خارجی پارو می زنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.