گفت و گوی تابناک با سخنگوی شورای عالی وکلای کشور

وکالت اداری طرحی برای دسترسی آسان به وکیل یا زمینه ساز کارچاق کنی؟!

موافقت با طرح تشکیل “کانون وکلای اداری” در حالی که هنوز در نوبت اعلام وصول در هیئت رییسه مجلس قرار دارد، اما از الان با تأیید طرفداران و تکذیب مخالفانش مواجه شده است.
کد خبر: ۱۲۶۷۲۶۴
|
۰۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۳ 22 October 2024
|
8493 بازدید
|

وکالت اداری طرحی برای دسترسی آسان به وکیل یا زمینه ساز کارچاق کنی؟!

قاطبه حقوقدانان و وكلاي دادگستري طرح وکیل اداری را ناكارآمد و زمينه ساز كارچاق كني ارزيابي و قلمداد مي كنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی تابناک، این طرح با ادعای ایجاد دسترسی آسان‌تر مردم به وکلای متخصص در امور اداری و حذف آزمون برای اعطای پروانه وکالت به این افراد، تدوین شده و دولت را مرجع صدور مجوز وکالت اداری و تعیین تعرفه‌ها پيش بيني كرده است.

منتقدان طرح از جمله جامعه وکلا، نگرانی‌هایی در مورد گسترش کارچاق‌کنی و کاهش کیفیت وکالت حقوقی مطرح کرده‌اند؛ زیرا به عقیده آنان حذف آزمون ورودی و برخی از سازوکارهای موجود می‌تواند باعث کاهش استانداردهای حرفه‌ای وكالت شود.

تابناک درباره اين طرح و چالشهاي آن با دکتر امیرحسین بهارلو معاون حقوقی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه و سخنگوی شورای عالی وکلای کشور، گفتگویی انجام داده است.

تعداد بازدید : 214

 

تغییر عمده در نظام حقوقی

دكتر بهارلو در ابتدا این طرح را داراي چند نکته بيان كرد که عملا موجب ایجاد تغییرات عمده در نظام حقوقی کشور می شود؛

بهارلو معتقد است: براساس این طرح دولت مرجع صدور پروانه وکالت اداری خواهد بود و تعیین میزان حق الوکاله این وکلا هم به عهده دولت گذاشته شده است. متقاضیان پروانه وکالت اداری که در این طرح آمده است، بدون هرگونه آزمونی می توانند درخواست خود را برای اخذ پروانه ثبت کنند. متقاضیان پس از دریافت پروانه نیز می توانند در تمام مراجع شبه قضایی، اداری و داوری وکالت کنند. 

به گفته وی، این موارد چکیده مطالب طرحی است که تاکنون مشخص شده است. 

بهارلو می گوید: این طرح در ابتدا در حدود ۱۵۰ ماده تنظیم و تدوین شده بوده و بعد تبدیل به ۲۲ ماده شد و با همین ۲۲ ماده در سامانه مجلس ثبت شد؛ که بی‌شک جهت گرفتن امضا در آن ملاحظاتی شده است.

وی می افزاید: مجلس محترم شورای اسلامی ابتدا با هدف و شعار رفع انحصار و تسهیل دسترسی مردم به خدمات حقوقی قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار را به تصویب رساند. حال آثار سوء قانون تسهیل از جمله تاثیر در وضعیت علمی پذیرفته شدگان، تاثیر در آموزش وکلا و کارآموزان و ... که قبلا نیز بدان اشاره شده، نمایان است. علی رغم این که با وجود پذیرش این تعداد وکیل تاکنون تدبیری در جهت اشتغال آنها اندیشیده نشده، طرح تامین مالی تولید و زیرساخت ها به افرادی که فاقد پروانه وکالت هستند این امکان را میدهد که برای اشخاص حقوقی خصوصی و شرکت ها در محاکم قضایی وکالت کنند. 

وی معتقد است از طرفی چشم امید وکلایی که با قانون تسهیل پذیرفته شده اند، به همین پرونده ها بود که با وضع این قانون از دایراه مراجعینشان حذف خواهد شد؛ و به تازگی طرح تشکیل قانون وکلای اداری تقدیم شده که آن نیز به نوبه خود آثار سویی خواهد داشت.

وکالت اداری طرحی برای دسترسی آسان به وکیل یا زمینه ساز کارچاق کنی؟!

تربیت وکیل بیکار!

معاون حقوقی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه میگوید: همان تب مدرک گرایی که در دهه‌های گذشته باعث حضور افراد در دانشگاه ها شد و اخذ مدرک های دانشگاهی باعث شد که ما امروزه افراد زیادی با القاب دکتر، مهندس، کارشناس و کارشناس ارشد اما بیکار داشته باشیم، همان اتفاق در حال رخ دادن در حوزه حقوقی می باشد. 

به اعتقاد بهارلو، این طرح ها مثل تشکیل کانون وکلای اداری، قانون تسهیل، تامین مالی و زیرساخت ها و ... عملا فارق التحصیل بیکار را تبدیل به وکیل بیکار می کند.

بهارلو با بیان این از حیث تخصص، حقوق اداری خود بخشی از دانش حقوق است و وکالت اداری نیز یکی از شاخه و حوزه های تخصصی وکالت است، می گوید: برای هر شاخه تخصصی از وکالت که نمی شود یک کانون وکلای جدید تاسیس کرد. به عنوان مثال نمی توان کانون وکلای حقوقی، کانون وکلای کیفری، کانون وکلای خانواده و .... تاسیس کنیم؛ چرا که تمام این شاخه ها ذیل وکالت قرار می گیرند.

وی می افزاید: در بسیاری از مواردی که یک وکیل در مراجع اداری پیگیری میکند ممکن است جهت احقاق حقوق موکلش نیاز به مراجعه به محاکم قضایی و یا دیوان عدالت اداری داشته باشد. مگر میشود اختیارات را ناقص و عقیم بدهیم و انتظامر احقاق حق کامل داشته باشیم؟ 

 معاون حقوقی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه با بیان این که یکی از دلایل این طرح مبارزه با فساد و کارچاق‌کنی است، می گید: اگر جایی فسادی بود که نمیتوان با تاسیس نهاد جدید از آن جلوگیری کرد. بلکه باید با آن فساد مبارزه کرد. ضمن اینکه در این طرحی که ارائه شده، سیاست های کلی قضایی ابلاغی مقام معظم رهبری رعایت نشده است.

بر خلاف سیاست های قضایی ابلاغی رهبری

وی با بیان این که ⁠بر أساس بند ۱۳ این سیاست ها وکالت و کارشناسی در زمره امور قضایی بوده و تعیین ضوابط در امور قضایی نیز بر عهده قوه قضاییه قرار داده شده است، می گوید: انتقال وکالت به دولت و تعیین ضوابط از سوی دولت خلاف سیاست های کلی قضایی ابلاغی مقام معظم رهبری می باشد؛ زیرا عملا اصل تفکیک قوا هم زیر سوال رفته و استقلال قوه قضاییه نقض شده است. پس در مغایرات با اصل ۱۵۶ و ۱۵۷ قانون اساسی نیز می باشد. 

بهارلو در پایان تاکید می کند: در اصل ۱۵۸که به لزوم تهیه لوایح قضایی، توسط رئیس قوه قضاییه اشاره دارد؛ تاکید شده است که لوایح قضایی و هرچه ماهیت قضایی دارد باید توسط قوه قضاییه پیشنهاد شود. با این وجود، وکالت اساساً قضایی است و بر اساس این بند جرم انگاری و تعیین مجازات هم نوعی ماهیت قضایی دارد. پس اصل ۱۵۸ قانون اساسی نیز نقض شده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۱۱
شهرام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۱
حیف العمری که تواین رشته واین کشورگذاشتم وکیل وکالت رو به مرحله ای رسوندن که مرگ تدریجی وکلا بایداسمش روگذاشت
A.m
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۱
دقیقا کار چاق کنی میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۱
هر چند وقت اعلام دستگیری تعدادی وکیل دادگستری به دلیل اتهامات کارچاق کنی طرح می کنند ...
وقتی پذیرش وکیل زیاد و نظارتی نباشد اتفاقات ناخوشایندی خواهد افتاد ...
در مورد دفاتر اسناد رسمی هم متاسفانه همینطور پذیرش داره انجام میشه...
آقایان ... بیخیال بشید ...
این نحوه پذیرش وکیل و سردفتر اسناد رسمی صدمات جبران ناپذیری به دستگاه قضایی وارد خواهد کرد...
تبعات تصمیمات شما در لحظه مشخص نمیشه ...
سال ها بعد خواهید دید که اون وقت دیگه دیره ...
حالا هر کاری دوست دارید انجام بدید
محمدرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۱
بنظر وکیل اداری تفکیک قوا را از نظر قانون اساسی زیر سوال می‌برد قوه قضائیه وکیل دادگستری را بعنوان وکیل می‌پذیرد وکیل مدنی را نمی‌پذیرد پس چگونه ممکن است وکیل اداری را بپذیرد حریم قوه قضائیه نباید بشکند اگر قرار است وکیلی باشد همان وکیل دادگستری نهادی بین‌المللی که در دنیا پذیرفته شده است اگر برای این نهاد شاخ وبرگ درست شود اسیبهای جدی به قوه قضائیه نهاد وکالت ببار خواهد آمد اگر کاری بلد نیستیم حداقل از دنیا یاد بگیریم دانشجوی دکترا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۱
وکالت و مصیبت بر مردم با هم مترادف هستند.شغلی که معاشش نیز حلال نیست
جواد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۲
خیلی وکلایی هستند که با قانون تسهیل به وکالت رسیدند ولی الان دارند پکل پارو میکنند و هستند کسانی که با رتبه بالا وکیل شدند ولی بیکارند و از عهده یک پرونده ساده بر نمی آیند و نمیتوانند حتی یک داداخواست یا لایحه ساده بنویسند و همین الان ۴۰ درصد وکلا بیکارند پس ربطی ندارد زمانی میگفتند اسنپ باعث تعطیلی تاکسی تلفنی پیشکد ولی دیدیم چنین اتفاقی نیفتاد و از طرفی جوانان مملکت بیکارند حداقل میتوانند شانس خودشونو در وکالت محک بزنند اگر نه که سراغ شغل دیگر مثل رانندگی یا کارمندی یا فروشندگی و دیگر مشاغل آزاد بروند
رضا
|
Germany
|
۰۷:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۲
فقط باید به سمت وکیل تخصصی رفت.نه مثل حالا وکلا هر پرونده ای را می گیرند.قطعا باید پروانه های وکالت باید بر کسب توانایی وکلا وکسانیکه آزمون می دهند تفکیک بشه مثل دوره های کارشناسی ارشد و کتری مثلا پروانه وکالت حقوقی برای یک وکیل صادره بشه واین ومیل فقط پرونده های حقوقی بگیرد و یکر حق وکالت در پرونده های کیف ی نداشته باشد.در اداری هم همینطور
غفار سلیمانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۲
بسمه تعالی
ضمن عرض سلام و ادب و احترام ،
همانطوری که در زمینه پزشکی تخصص گرایی ملاک عمل می‌باشد. (مانند: جراح و متخصص قلب، مغز، ارتوپدی و......)در حوزه وکالت نیز شایسته است بر مبنای تخصص های مورد نیاز پروانه صادر شود.(مانند: وکیل متخصص حوزه حقوق بین‌الملل ، وکیل متخصص حقوق تجارت بین‌الملل ، وکیل متخصص امور خانواده ، وکیل متخصص پرونده های جناحی و.....)

ان‌شاءالله جامعه حقوقی وکلای انحصار طلب ظرفیت قبول این واقعیت را داشته باشند.
با آرزوی توفیق روزافزون
سعیدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۲
باسلام. وکالت اداری.که درطرح جدید مطرح شده .مطلب خاصی نیست. سالیان سال .مزدم برای مراجعه به دستگاه قضا ازوکیل دادگستری استفاده میکردن .وخوب بغیرازدستگاه قضا .میتوانستند در مراجعه به دستگاههای اجرایی ازجمله شهرداری. دارایی. اداره ثبت وگمرگ وغیره به فد مورد اعتماد وکاردان وکالت مدنی یا همام محضری بدهند. هیچ منافعاتی هم با حوزه وکلا نداشت. بنده قریب 20 سال است در یک گروه بزرگ صنعتی با همین وکالت مدنی ازشرکت به همه وزارتخانه های که لازم است .مثل صنعت .بانک مرکزی. بیمه مرکزی وده ها سازمان مراجعه میکنم. برای محاکم هم ازهمکار وکیل دادگستری استفاده میکنیم. نگران نباشید دولت فقط یه ممردرامد جدید ایجاد خواهد برای اخذ .تمدید پروانه. دیگه وکالت نامه ها رو دفاتر اسنا رسمی تنظیم نمکنند. واین پروانه که دولت میده جایگزین اون میشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۲
سلام. وکلا با نبلغ حداقل ۳۰ میلیون تومان در شهرهای کوچک کار رو شروع میکنن و لی برای یک کار اداری با ۳ میلیون تومان قابل انجام است. کدوم به نفع مردم می باشد . مخالفین طرح جواب بدن
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟