مدتی است که در فضای مجازی، ترکیبهایی مانند: «ارتعاش اسم»، «انرژی اسم»، «فرکانس اسم» و... فراوان به چشم میخورد و البته طرفدارانی را هم برای خود یافته اند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی تابناک، موضوع از این قرار است که صاحبان این پیجها و کانالها و سایتها، خود را افراد دانایی معرفی میکنند که قصد دارند با بررسی اسم افراد و انرژی که حروف و عدد آنها (معمولا بر اساس عدد حروف ابجد) دارد، مسیر زندگی آدمها را تغییر دهند؛ مثلا اگر ازدواجشان به تاخیر افتاده، با تغییر اسم، شوهر یا زن مناسب برایشان پیدا شود. اگر فقر و بدبختی و درجا زدن در مسائل مالی دارند، با تغییر اسم شرایطشان عوض شود و حتی چند گام فراتر از همه اینها، با تغییر اسم، بیماریها و مشکلات روانی و خانوادگی افراد را هم حل کنند. در این گزارش با بررسی بیش از ۲۰ پیج و کانال در شبکههای مجازی تحلیلی بر باورها و شیوه توجیه کردن این پیجها خواهیم داشت تا با شناخت مسیرهای فریب تبلیغاتی آنها آگاهانهتر تصمیم بگیریم.
ماجرای انرژی اسم چیست؟
همین اول کار آب پاکی را روی دستتان بریزیم. صاحبان کانالها و شبکهها معمولا حرفهایشان شبیه هم است. یعنی اگر شما هم تک به تک مشغول بررسی شوید، خواهید دید که بعضی از حرفها حتی کپیِ یکدیگر است اما تفاوت اینجاست که نوع ارائه و شیوه توجیه کردن مخاطبهایشان متفاوت است.
ماجرای انرژی اسم از آنجایی شروع میشود که میگویند: «هر حرفی صدایی یا آوایی دارد و هر آوایی که به گوش ما میرسد، ارتعاشی دارد. پس هر حرفی انرژی و فرکانسی منحصربهفرد دارد. اسمها که شامل چند حرف میشوند نیز، ارتعاش یا انرژی خاصی دارند که از همان زمان جنینی روی فرد تاثیر میگذارد و چرخه انرژی و مسیر زندگی و مشکلاتش را رقم میزند که اصطلاحا به آن «چارت آسترولوژی تولد» میگویند.» آنها میگویند که: «همه ما یه اسم داریم که بقیه ما رو با همون اسم صدا میکنن. هربار که کسی اسم ما رو میگه، ارتعاشاتی به سمت ما میفرسته که این ارتعاشها میتونه مثبت باشه یا منفی.»
حالا بعد از این ادعا، کمی نظرات متفاوت میشود. اگر فردی ارتعاش اسمش بد باشد یا فرکانس سنگینی داشته باشد، اولا باید خیلی دقیق اسم جدیدی را انتخاب کند و بعد، به آن اسم عادت کند. بعضیها معتقدند که برای تغییر فرکانس، حتما تمام اطرافیان فرد، باید او را با نام جدید صدا کنند. بعضیها میگویند خودتان که میدانید اسمتان عوض شده، از این به بعد به افراد جدیدی که با آنها آشنا میشوید اسم جدیدتان را بگویید. و از چند نفری که دور و برتان هستند بخواهید که شما را با نام جدید صدا کنند. بعضی دیگر هم معتقدند که اصلا نیازی به درگیر شدن با اطرافیان نیست. خودتان که در جریان باشید، تقریبا کافی است. شاید این را میگویند تا مشکل یک سری از مخاطبهایشان را حل کنند. مثلا خانمی گفته بود: «من همیشه در زندگی بدبختی کشیدم. حالا الان هم که میخواهم اسمم رو عوض کنم، شوهرم مخالف است و پسرم موافق. عوض کردن اسمم هم زندگیام رو به هم میزنه و دعوامون میشه. من چی کار کنم؟».
پیش از این ها توصیه می شد کسی که این همه در زندگی مشکل دارد، بهتر است پیش یک روانشناس یا مددکار اجتماعی یا هر فرد خردمند و متخصص دیگری برود تا بتواند مشکلاتش را حل کند. اما حالا قرار است الفبای فارسی و اسامی به دادش برسند!
نکته مشترک همگیشان این است که لازم نیست کسی نام شناسنامهای خود را عوض کند.
لوازم ضروری برای تغییر فرکانس اسم
اما ماجرا به همین سادگی نیست. وقتی قرار است ارتعاش یا فرکانس یا عدد اسم شما حساب شود، این طور نیست که مثلا یک نفر بگوید اسمم میلاد است لطفا سرنوشت من را حدس بزنید! لازم است که نام مادر، نام پدر را هم بدهد. و اگر فرد ازدواج کرده باشد باید نام همسرش را هم در اختیار آن شخصِ اسمشناس! قرار دهد.
اما گروه هدف این افراد، پدر و مادرهایی هستند که تازه میخواهند برای فرزند نورسیدهشان اسم انتخاب کنند. حالا قصه تبلیغاتی شروع میشود: «آی پدر و مادرهای آگاه... شما باید حواستان باشد که با انتخاب اسم ۵۰ درصد از سرنوشت فرزندتان را رقم میزنید.»
مقیاس ۵۰ درصد عدد بزرگی است. نه؟ یعنی تلاش و کار و استعداد و سختکوشی و تیزهوشی و... کلا۵۰درصد از زندگی انسان را شامل میشود؟!
همین دو نکته را کنار هم بگذارید. فکر کنید اسم خانمی مریم است. الان برای محاسبه ارتعاش اسمش، لازم است که نام پدر و مادرش هم بیاید. فرض بگیریم که نام پدر علی باشد و نام مادر هم فاطمه. ترکیبی که اتفاقا به خاطر بسامد بالای این دو اسم در ایران، احتمال ازدواج علی و فاطمه همیشه وجود دارد. حال سوال این است که آیا تمام مریمهایی که پدر و مادرشان علی و فاطمه هستند، سرنوشتهای یکسانی دارند؟ مثلا همهشان پولدارند یا همهشان خوشبختند یا اتفاقا، همهشان در فقر، درجا میزنند؟ این را وقتی باید پرسید که دقیقا در کامنتها و نظرات چنین مطالبی، بعضیها مینویسند که اسم مریم ارتعاشهای سنگینی دارد و گویا چندان اسم مناسبی برای داشتن سرنوشتی زیبا نیست! چنین باورهایی زیاد است. مثلا خیلیها معتقدند که اسم فاطمه هم ارتعاش سنگینی دارد و باید از گذاشتن این نام جلوگیری شود. اما فاطمهها یا مریمهای بزرگی در تاریخ و در حال حاضر بودهاند و هستند که زندگی خوبی داشتهاند و سرمنشأ اتفاقات بزرگی بودهاند. مثلا مریم میرزاخانی، استعداد و جایگاه جهانی کمی داشت؟
چند مثال نقض میتواند یک قاعده (آن هم قاعده مندرآوردی) را از اعتبار بیندازد. به همین سادگی.
مبنای دستهبندی اسمها
افرادی که دارند از اسم شما نان میخورند، معتقدند که اسمها به چهار دسته اصلی تقسیم میشوند:
البته کار همینجا تمام نمیشود. یعنی مثلا کافی نیست که اسم شما اشرافی باشد. بر اساس عددی که از ابجد حروف به دست میاد، اسمها در نوع معیشتی که برای شما دارند، به سه دسته تقسیم میشوند: صعودی (سود)، ثابت (راکد) و نزولی (زیان).
جیب پرپول مدعیان دانش اسمها
همین توضیحات پیوسته و متفاوت بیان میشود تا صاحب آن کانال یا پیج بتواند جیب خودش را تا آنجا که ممکن است پرپول کند و بعد مدعی شود که: «ببینید عزیزانم، من خودم اسمم رو عوض کردم و همیشه حسابم پر از پول است».
بعضی از نرخهای جدید بررسی اسمها آن هم برای پیجها و کانالهای کوچکِ زیر ۲۰ هزار نفر عضو، حدودا به این صورت است:
مجردها: ۲۰۰ هزار تومان
متاهلها (یا کسانی که پارتنر دارند): ۲۵۰هزار تومان
افراد بچهدار: ۳۰۰ هزار تومان
هزینه تعویض اسم با ارائه لیستی از اسامی مناسب برای متقاضی: حداقل یک میلیون تومان تا سه میلیون تومان.
وقتی ارتعاش اسم فرد برایش بیان میشود، ویژگیهای دیگری را هم فرد میگوید: بیماریهای احتمالی، پاقدم، میزان درآمد، برکت مال، هوش و استعداد تحصیلی، روابط عاطفی و تجاری، منطقی یا شهودی بودن فرد، نوع رابطه با همسر، سلامتی و... (یک سوال در پرانتز: احتمالا هر کدام از این موارد قرار نیست که تخصصی بررسی شود؟ مثلا قرار نبود کسی که تجربه کار در بازار و بنگاههای اقتصادی دارد و حتی تحصیلات آکادمیک دارد، درباره علل ورشکستگی در بازارهای مالی صحبت کند؟ یا یک روانشناس و روانپزشک مجرب درباره شهودی یا عقلی بودن شخصیت افراد نظر بدهد؟)
موضوع خطرناک میشود
همه اینها فقط مروری بود بر آنچه در این کانالها و پیجها و حتی سایتهای محاسبه رایگان ابجد اسمها مطرح میشود. مشکل آنجاست که مثلا یک نفر کتابی از شیخ بهایی را برمیدارد و مدعی میشود که روزها و ماهها روی آن کار کرده و برای اثبات خودش کتاب را به حرم امام رضا علیه السلام میبرد و آنجا حرفهای سطحیاش را با دین میآمیزد و مهر تاییدی هم از امام رضا بر حرفهایش میگذارد! حالا این که سفر به مشهد چطور میتواند مهر تایید بر کار یک نفر باشد، را احتمالا فقط خود ان شخص و طرفدارانش میدانند!
یا مثلا آنجا که فرد پیشنهاد میکند که ساعت ۵صبح، اسم دو نفرِ عاشق و معشوق را روی کاغذ بنویسید و روی هر اسم یک عدد شمع بگذارید و به هر شمع بیشتر از ۵ ثانیه نگاه نکنید و بعد طبق یک دستورالعملی مندرآوردی فلان تعداد بار آیتالکرسی بخوانید و فلان تعداد بار سوره بقره و حمد و فلق و...
یا مثلا اسم فرد را در کف پای خود بنویسید و یک نماد بکشید و کلمه فعال را هم در کف پا بنویسید و هم کامنت کنید. (یک سوال: آیا با کامنت کردن، کدی در جهان هستی فعال میشود؟ آیا جهان هستی نسبت به پدیدههای نوظهور دنیای مدرن، و نوشتن یک کلمه در بخش نظرات آنها، حساسیت نشان میدهد؟!)
حتی مواردی بود که اسم فرد را با نام فرشتگان ترکیب میکرد. فرشتگانی که نام بعضیهایشان را هرچه ما گشتیم، در هیچ منبعی نیافتیم. و سوال این است که چون در انتهای یک نام نسبتا غریبه برای ما، از «ئیل» (شبیه میکائیل) استفاده میشود، یعنی میتوان به آن اعتماد کرد؟
و اما حرف آخر...
آیا انتخاب اسم نیکو مهم است؟ بله، حتما که مهم است و در احادیث هم فراوان به آن اشاره شده. آیا جهان هستی حسابشده و دقیق است؟ بله، حتما که رازهای پنهانی فراوانی در جهان وجود دارد که به سادگی به دست همگان نمیرسد. کشف رازهای جهان، نیاز به مطالعات بسیار گوناگون و میانرشتهای دارد که برای در امان ماندن از آسیبها و حجابهایش، باید علمی جامعالاطراف داشت. اما مساله اینجاست که نکات بسیار ظریفی که حاصل سالها تلاش و کوشش است، اگر به دست اهلش که دانا و عالم هستند، برسد، هیچ گاه این طور آن را فریاد نمیزنند. از همین پیجها و کانالها و سایتها هم کاملا مشخص است که انگار صورتمسالهی چند نکته مهم علمی را دست چند بچه دادهاند و آنها، از نادانی مخاطبانشان سوءاستفاده میکنند. و عجیب این که بعضی از مخاطبانی که این پیامها را برای یکدیگر ارسال میکنند یا تایید و لایک خود را نشان میدهند، تعدادشان کم نیست. آمارهای بازدید از چنین صفحاتی بسیار بالاست و به نظر میرسد، هدفی جز شهرت و پولداری مدعیان و دامن زدن به نادانی و از دست دادن پول فریبخوردگان وجود ندارد. اما ما باید یادمان باشد که عقل داریم و قرآن و سنت. اصلا اگر کسی هم مسلمان نباشد، عقل که دارد... علم دقیق و درست را هیچگاه با هوچیگری و ارسال کد و کامنت کردن و راههای برگرداندن معشوق و یکشبه ثروتمند شدن نمیتوان به دست آورد.
آنهایی که وضعیت مالیشان خوب نیست و مدام شکست میخورند، باید پیش تحلیلگران اقتصادی و افراد خبره در کارهای مالی بروند تا اشکال تصمیمگیریهایشان را پیدا کنند. آنهایی که بیماریشان درمان نمیشود باید پزشک حاذق پیدا کنند و حتی شاید روانپزشک و رواندرمانگر تا اگر بیماری روانتنی است، در صدد اصلاح آن بربیایند. هرچه هست، راهش پرداخت سه میلیون تومان به یک هویت جعلیِ نامشخص که چند عدد را با هم جمع میزند، نیست.