آمارهای گمرک از افت صادرات فرش طی سالهای اخیر حکایت دارد، تا جایی که در ششماهه نخست سال جاری، هیچ فرشی در سبد صادراتی ایران به کشورهایی نظیر آمریکا جای نداشته است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، فرش از جمله کالاهای صادراتی در سالهای گذشته بوده که ارزآوری مؤثری نیز به همراه داشت، اما بهمرور شاهد آب رفتن فرش ایرانی از سبد صادراتی تجار کشورمان هستیم. روندی که از یک سو با بیکاری بافندگان و از طرف دیگر با افت ارزآوری برای چرخه تجارت خارجی مواجه بوده است.
در این شرایط، فعالان صنعت فرش از سیاستهای ارزی بانک مرکزی و مشکلات روند تعهدات ارزی در صادرات فرش گلایهمندند و این موضوع را دلیل مهم بر افت صادرات فرش میدانند. انتقادی که حالا در حضور وزیر صمت نیز مطرح شده و اتابک نسبت به این موضوع واکنش نشان داده است.
وزیر صمت در نشست اخیر خود با فعالان اقتصادی گفت: مشکلات مرتبط با صادرات فرش، صرفاً به دولت برنمیگردد. زیرا بخشی از مشکلات به این دلیل است که به دنبال کارگر ارزانقیمت در افغانستان رفتید و در نتیجه خیلی از کارگاههای فرش به این کشور رفته و الان وقتی بررسی کنیم، بخشی از فرشی که به اروپا صادر میشود، از طریق افغانستان و پاکستان صادر شده است؛ بنابراین میزان صادرات فرش، همان میزانی است که از افغانستان و پاکستان صادر شده است.
اتابک یادآور شد: دو عارضه دراینخصوص مطرح است. افزوده شدن فرش به لیست تحریمهاست و عارضه دیگر این است که وقتی درآمد بافندههای ایرانی پایین آمده، برای صرفهجویی به سراغ کشورهای ارزانتر رفتند. وی افزود: الان نیمی از سازمانی که متولی فرش است، در داخل وزارت صمت و نیمه دیگر در میراث است. باید یک سازمان یکپارچه به وجود بیاوریم و برای صادرات فرش کمک کنیم. اما همه اعداد در خصوص افت صادرات، به سیاست غلط برنمیگردد، زیرا به اتفاقاتی مربوط میشود که در داخل تولیدکنندگان افتاده است.
صحبت های وزیر صمت دولت چهاردهم در خصوص کاهش درآمد بافنده ها و در نهایت رفتن به سراغ کشورهای ارزان قیمت همسایه، در شرایطی است که به نظر می رسد این اتفاق به دلیل سیاست های اقتصادی دولت ها و در حقیقت یک انتخاب اجباری پیش پای فعالان صنعت فرش بوده است و بهتر است تا محمد اتابک به دنبال راهکاری برای افزایش درآمد فعالان صنعت فرش باشد تا اینکه آن ها را متهم کند.