در هفتهای که یونایتد با فنرباغچه بازی داشت، یونایتد تمایل آموریم برای انتقال فوری را ارزیابی کرد.
به گزارش تابناک به نقل از هفتیک، با اعلام انتصاب روبن آموریم بهعنوان سرمربی جدید منچستریونایتد، این پرسش مطرح میشود که چرا یونایتدها در جریان جستوجوهای علنیِ تابستانیشان برای یافتن جانشین اریک تنهاخ، آموریم را به این سِمت منصوب نکردند. آموریم در دسترس همه باشگاههایی بود که میتوانستند بند فسخ قراردادش را پرداخت کنند، و چند تن از اعضای کادر مدیریتی یونایتد هم حوالی فینال جام حذفی با او گفتوگوهایی داشتند. حتی شخصیت و ایدههای تاکتیکیِ آموریم هم تأثیر زیادی روی آنها گذاشت.
اما بنابر گزارش اتلتیک در آن زمان، ملاحظاتی مانعِ حضور او میان انتخابهای نهایی شدند؛ ملاحظاتی که حالا میتوان به آنها پرداخت. در آن زمان بحثهایی داخلی از منظر فنی مطرح شدند، مبنی بر پایبندیِ آموریم به سیستم دفاع سهنفره که به موفقیتهای بزرگی برای او در اسپورتینگ لیسبون منجر شده بود.
به گفته اوپتا، او در همه ۱۸۸ بازی لیگ و اروپایی که روی نیمکت اسپورتینگ حضور داشت، یکی از سیستمهای ۱-۲-۴-۳ یا ۳-۴-۳ یا ۲-۵-۳ را به کار گرفت. اما مدیران یونایتد درباره سازگاریِ چنین سیستمی با ترکیبی که برای دفاع چهارنفره طراحی شده بود، تردید داشتند؛ و دیگر اینکه آیا چنین سیستمی میتوانست مناسب لیگ برتر باشد یا نه؛ همان مسئلهای که مدیران لیورپول را هم در جستوجویشان برای یافتن جانشین یورگن کلوپ، از آموریم بهسوی آرنه اشلوت کشاند.
پای محاسبات مالی بهخاطر بند فسخ آموریم هم در میان بود. البته این مبلغ در طول قراردادش کاهش یافته بود، اما همچنان قابلتوجه بود. یونایتدها اطمینان کاملی به موفقیت روشهای پرتغالیِ آموریم در انگلیس نداشتند، بنابراین با پرداخت چنان مبلغی چندان راحت نبودند. بنابراین نام او از گزارشهای مربوط به خروج احتمالیِ تنهاخ در ژوئن کنار گذاشته شد. البته شاید این مسئله به نفع یونایتد تمام شد، چون آنها توانستند آموریم را با احتیاط بیشتری زیر نظر بگیرند. مدیر اجراییِ باشگاه، عمر براده، احترام زیادی برای این مربی ۳۹ساله قائل بود، چون توانسته بود بعد از ۱۹ سال دوباره اسپورتینگ را به مقام قهرمانی لیگ پرتغال برساند.
یونایتد در پایان فصل گذشته با چند مربی صحبت کرد و از میان آنها مذاکره با توماس توخل پیشرفت بیشتری داشت. اما در نهایت مدیران باشگاه احساس کردند تنهاخ سزاوار فرصتی دیگر است تا بتواند با ساختاری جدید و کادر مربیگری تازه تواناییهای خود را اثبات کند. این نگهداشتنِ سرمربی در دوران سخت با سنتهای باشگاه نیز همخوانی داشت.
تصمیم نهایی بر عهده سِر جیم راتکلیف بود. سِر دیو بریلسفورد و مدیر فنی، جیسون ویلکاکس، هم روی همه امور نظارت داشتند. براده و مدیر ورزشی جدید، دَن اشورث، نیز در این فرایند دخیل بودند. اما چهار ماه بعد، مدیران یونایتد دوباره گرد هم آمدند تا درباره تأثیر تغییرات احتمالی بر وضعیت تیمشان صحبت کنند. در جلسه کمیته اجرایی که هشتم اکتبر در دفتر مرکزی اینئوس در نایتسبریج برگزار شد، طرحی اضطراری به دلیل عدم بهبودِ نتایج تنهاخ مطرح شد. آموریم در صدرِ فهرست اقداماتشان قرار داشت.
اسپورتینگ همه بازیهایش در لیگ پرتغال را برده بود و در موقعیت صعود خودکار به مرحله حذفی لیگ قهرمانان اروپا قرار داشت. یونایتد گزینههای دیگری را هم بررسی کرد، اما با هیچکدامشان، بهجز آموریم، وارد گفتوگو نشد. بررسیهای بیشتر درباره سبک آموریم و رابطه او با بازیکنان باعث شد مدیران ارشد یونایتد نسبت به آوردن او به باشگاه اشتیاق نشان بدهند. آنها اطمینان یافتند سیستم دفاع سهنفره آموریم میتواند با ترکیب فعلیِ تیم هماهنگ شود.
در هفتهای که یونایتد با فنرباغچه بازی داشت، یونایتد تمایل آموریم برای انتقال فوری را ارزیابی کرد. راتکلیف و بریلسفورد هم در این تصمیمگیری نقش داشتند. تنهاخ و تیمش پنجشنبه شب در ترکیه ماندند و بعد هم به لندن پرواز کردند. آنها قبل از بازی مقابل وستهام، در ورزشگاه لیتون اورینت تمرین کردند. تساوی در استانبول و شکست در ورزشگاه لندن دلایلی بودند که نیاز به تغییر را در نظرِ کادر مدیریتی یونایتد اجتنابناپذیر کرد.
براده و اشورث صبح دوشنبه در کارینگتون وضعیت را برای تنهاخ شرح دادند. سپس مدیر اجرایی یونایتد سوار هواپیمایی به مقصد لیسبون شد تا قصد باشگاهش را به اسپورتینگ اطلاع بدهد. او با فدریکو وارانداش، رئیس باشگاه اسپورتینگ، گفتوگویی رودررو داشت. اشورث هم در کارینگتون ماند تا از سرمربی موقتشان، یعنی رود فننیستلروی، حمایت کند. ناظران از تأثیر براده در این انتصاب صحبت میکنند. براده که پیش از پیوستن به یونایتد، چند سالی در منچسترسیتی فعالیت کرده بود، از برنامههای جانشینی برای پپ گواردیولا اطلاع داشت. آموریم جانشینی بالقوه برای گواردیولا به شمار میرفت، بهویژه با توجه به انتقال هوگو ویانا از اسپورتینگ بهعنوان مدیر فوتبال در اتحاد. اما تضمینی وجود ندارد که گواردیولا تابستان آینده منچسترسیتی را ترک کند، و آموریم هم این را بهخوبی میداند.
راتکلیف مالکی است که در امور اداره یونایتد بسیار دخیل است، و در این فرایند هم مشارکت زیادی داشته است. وقتی اینئوس بریتانیا در فینال جام آمریکا در مسابقات قایقرانی شرکت داشت، جلسههایی در بارسلونا برگزار شد. نقشِ جوئل گلیزر در این میان بیشتر مالک غیرمستقیم است. او در جریان تحولات قرار دارد، اما نظر چندانی درباره امور فوتبالی نمیدهد.
راتکلیف مصمم بود براده در مذاکراتش با اسپورتینگ توافقی خوب حاصل کند. یونایتد درباره بند فسخ ۱۰میلیون یوروییِ آموریم با دورۀ انتظار ۳۰روزه نیز اطلاع داشت. سران این باشگاه اعلام کردند فقط با پرداخت ۱میلیون یورو اضافه بر ۱۰میلیون یوروی بند فسخ، توانستهاند او را تقریباً سه هفته زودتر بیاوردند و تاریخ شروع فعالیتش ۱۱ نوامبر است. اسپورتینگ میخواست آموریم برای بازیهای مهمِ تیمشان مقابل منچسترسیتی و براگا بماند. یونایتد هم درک میکرد که با توجه به اینکه فصل هم در جریان است، او میخواهد در شرایط خوبی باشگاه را ترک کند.
البته یونایتدها باید درباره تصمیمات تابستانی خود تأمل کند، تصمیمی که به افزایشِ ۱۵میلیون پوندیِ هزینههای اخراج تنهاخ منجر شد، و همینطور استخدام سرمربی جدید در زمانی که حدود ۲۵۰ شغل برای کاهش هزینههای کلی باشگاه تعدیل شدند. استخدام بازیکنان با نظر تنهاخ انجام شد و اشتباه است اگر فکر کنیم خرید مانوئل اوگارته که پیش از پیوستن به پاری سن ژرمن در اسپورتینگ زیر نظر آموریم بازی میکرد، با هدف همکاری دوباره او با مربی سابقش بوده است.
بعضیها فکر میکردند بهخاطر وضعیت مالی باشگاه، فننیستلروی کل فصل را بهعنوان سرمربی موقت روی نیمکت این تیم ادامه خواهد داد. او از قبل در باشگاه حضور داشت، و خیلیها معتقد بودند این امر به یونایتد زمان میدهد تا گفتوگوهای کاملی برای انتخاب سرمربی جدید انجام بدهد. فننیستلروی در جایگاه شماره ۲ نیمکت منچستریونایتد، طی هفتههایی که به نیمکت این تیم برگشت، تأثیری مثبت از خود نشان داد و کسانی که در رأس باشگاه حضور دارند از توانایی او برای هدایت یونایتد در بازی مقابل چلسی، پائوک و لستر راضی بودند.
فننیستلروی بهخاطر تنهاخ به یونایتد آمد، اما او شخصیت مستقل خود را دارد. درباره تعویضها، تاکتیکها و روشهای تمرینی بحثهایی جدی با تنهاخ داشت. استراتژی تنهاخ آموزش بازیکنان از طریق جلسههای ویدئویی بود، اما فن نیستلروی با دیدگاه یک بازیکن سابقِ یونایتد به این تیم آمد. او با کاسمیرو، بازیکنی که از روشهای تنهاخ خوشش نمیآمد، رابطه خوبی دارد. فننیستلروی اسپانیایی صحبت میکند و سابقه بازی در رئال مادرید را هم دارد. کاسمیرو بعد از گل الساندرو گارناچو مقابل لستر در جام اتحادیه، لبخندی به رود زد و با مشتش به او سلام داد.
فن نیستلروی در کنفرانس خبری پیش از بازی با چلسی در روز پنجشنبه احساسی صحبت کرد و تأیید کرد بعد از تجربه سمتِ سرمربیگری در پیاسوی آیندهوون، فقط در یونایتد، و آن هم به خاطر علاقهاش به این باشگاه، قبول کرده است نقش دستیاری را بر عهده بگیرد. او گفت مایل است تحت هدایت آموریم در این باشگاه بماند و به قراردادش اشاره کرد که تا سال ۲۰۲۶ ادامه دارد. او گفت:«انگیزه زیادی دارم که اینجا بمانم و به پیشرفت باشگاه کمک کنم.»
ترکیب کادر مربیگری آموریم هنوز مشخص نشده اما این پرتغالی اصرار دارد تیم مورداعتمادش را به منچستر بیاورد. این یکی از شرایط او برای امضای قرارداد بود. سرمربی جدید میخواهد سه مربی تیم اصلی او را همراهی کنند که عبارتاند از: امانوئل فِرو (۴۵ساله)، آدِلیو کاندیدو (۲۸ساله)، و کارلوس فرناندز (۲۹ساله). هنوز مشخص نیست آیا تمایلی دارد شخصی با جایگاه فن نیستلروی در این کادر فنی حضور داشته باشند یا نه.
گویا آموریم میخواهد خورخه ویتال، مربی دروازهبانها هم به او بپیوندد. اما یونایتد در تابستان امسال، یِله تن روولار را به این سِمت منصوب کرد و اکنون او با دروازهبانهای این تیم، بهویژه آندره اونانا، که فصل بسیار خوبی دارد، کار میکند. بنابراین انتظار میرود مذاکراتی در این زمینه انجام شود.
نقش آندریاس گئورگسون هم که با ویلکاکس در ساوتهمپتون کار کرده بود، مشخص نیست. جای تعجبی ندارد اگر رنه هاکه که به تنهاخ نزدیک است، از این تیم جدا شود. دارن فلچر موقعیت خوبی دارد. آموریم مایل است پائولو باریرا را هم بهعنوان متخصص علوم ورزشی به تیم بیاورد.
خبرنگاران روز سهشنبه درباره برد ۳-۱ مقابل ناسیونال از او پرسوجو کردند. آموریم در گفتوگویی با دوستانش گفته این تجربه خستهاش کرده است. همکارانی که سالهاست او را میشناسند، میگویند در کنفرانس مطبوعاتی مانند همیشه آرام به نظر نمیرسیده است. حالا این موضوع قابل درک است.
او شب جمعه بعد از پیروزی ۵-۱ تیمش مقابل استرلا دا آمادورا در لیسبون، صحبت مختصری درباره این فرایند داشت و به خبرنگاران گفت:«تنها درخواستی که از رئیس اسپورتینگ داشتم این بود که انتقال در پایان فصل انجام شود. آنها گفتند امکانپذیر نیست. در واقع این از آن فرصتهای حالا یا هرگز است. سه روز فرصت داشتم درباره چیزی که زندگیام را به کلی تغییر میدهد، تصمیم بگیرم.
باشگاهی پیدا شد که میدانستم اگر پیشنهادش را رد کنم، شش ماه دیگر در دسترس نخواهد بود. و میدانستم که شش ماه دیگر در اسپورتینگ هم نخواهم بود. این تنها باشگاهی است که میخواهمش و مرا تحتتأثیر قرار داده است. زمانی فرا رسید که مجبور بودم تصمیم بگیرم و این کار را کردم. حالا خوشحالتر به خانه میروم، چون دراینباره توضیح دادم.»
سرعت اتفاقات هفته گذشته اطرافیان باشگاه پرتغالی را بهتزده کرده است. روز سهشنبه و در مرحله یکچهارم نهایی جام لیگ پرتغال فضایی عجیب در ورزشگاه ژوزه آلوالاده حاکم بود. چند گروه هواداری باشگاههای پرتغال، از جمله هواداران اسپورتینگ، در بیانیهای که هفته گذشته در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شد، اعلام کردند قصد دارند بازیهای این مرحله از مسابقات جام لیگ پرتغال را بایکوت کنند. گروههای افراطی بهجای آنکه مثل همیشه پشت دروازه حضور یابند، تصمیم گرفتند دو طرف ورزشگاه بایستند و جای خالی بزرگی را روی سکوها به وجود بیاورند.
قبل از شروع بازی، هواداران اسپورتینگ طبق سنت همیشگی شالهایشان را بالا گرفتند و سرود باشگاه را خواندند. اما آموریم سرش را پایین انداخته بود، به زمین خیره شده بود، دستهایش در جیب بودند، و حالتی خجالتی و معذب داشت. لحظه عجیبی بود. او بابت هیچیک از گلها شادی نکرد، و فقط روی زانوهایش نشسته بود. او در محوطه فنی قدم میزد، به بازیکنانش دستوراتی میداد و گاهگاهی دست میزد و به آنها اشاره میکرد.
گروهی از هواداران سعی کردند درباره آموریم شعار سر بدهند، اما بعضی دیگر با سوتشان آنها را به سکوت واداشتند. بعضی از هواداران از زحمات او سپاسگزارند. و بعضی هم ناراضی هستند؛ نه بهخاطر انتقالش به یونایتد، بلکه به دلیل زمانبندی این حرکت. آنها معتقدند او باید فصل را به پایان میرساند. یونایتد نمیتوانست این وضعیت را تحمل کند، و آنها خوشحال هستند که این توافق سریع و بیسروصدا به دست آمد. آموریم اسپورتینگ را دگرگون کرده و امید میرود بتواند این کار را برای یونایتد هم انجام بدهد. روبن آموریم ژانویه سال آینده قدم به ۴۰سالگی میگذارد، و خیلیها باور دارند او میتواند مدتها در این باشگاه بماند و به پیشرفت بازیکنان جوان کمک کند.
کاریزمای او برای مواجهه با رسانهها در یونایتد قویتر از تنهاخ است. با اینکه چنین شخصیتی روی دیدگاههایش پابرجا میماند، اما گفته میشود مدیران یونایتد هم از بحثوجدلهای ناگریز با او استقبال خواهند کرد.