کمبود پزشک و یا موضوعاتی از این دست، از جمله موضوعاتی است که ریشههای بسیاری دارد و این ریشهها عمدتا به تصمیمات اشتباه همین سیستم سلامت بر میگردد. این را جواد توکلی، عضو شورای مرکزی خانه پرستار عنوان میکند.
به گزارش سرویس اجتماعی تابناک، سال ۱۴۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی مصوبهای را صادر کرد. در دیماه همان سال مقرر شد که در فاصله سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۵ ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی هر ساله به میزان ۲۰ درصد و تا سقف ۱۶ هزار و ۵۰۰ نفر افزایش یابد؛ که این موضوع حاشیههایی زیادی را بجا گذاشت که حتی خیلی از کارشناسان و مسئولین هشدار دادند. یکی از مهمترین اعتراضاتی که داشتند این بود بودجهای برای تامین زیرساختها فضای آموزشی و خوابگاه درنظر گرفته نشده و بدون آنکه برای افزایش تعداد اعضای هیات علمی و کادر آموزش تمهیدی اندیشیده شود به مرحله اجرا رسیده بود.
در این باره عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور براین باور است: اعلام میکنیم که کمبود پزشک داریم و پزشک به مناطق محروم نمیروند و باید ظرفیت پزشکی را زیاد کنیم. با توجه به چنین وضعیتی که پزشکان پشت میز نشین کردیم و به کار اصلی خود کمتر میرسند باید هم گفت کمبود پزشک داریم و ظرفیت پذیریش دانشجو در این رشته را هم زیاد کردید البته چارهای نداشتید.
جواد توکلی، عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور در گفتگو با تابناک با اشاره به معضلات مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر افزایش ظرفیت دانشجویان رشته پزشکی با در نظر نگرفتن زیرساختهای این موضوع پاسخ داد: سال ۱۴۰۰ چنین مصوبه ایی تصویب شد بخاطر عدم کمبود پزشک بود. پزشکان به مناطق محروم نمیرفتند. بنابراین، افزایش ورودی پزشکی را تصویب کردند، اما زیرساختها از جمله محیط آموزشی و امکانات رفاهی را در نظر نگرفتند و کوتاهی شد.
طرح تحول و نقایصش!
وی ادامه داد: طرح تحول سلامت هم زمانی که اجرا شد این نقد به آن وارد شد که یک شبه تصمیم گرفتند و اجرا کردند و به تبعاتش فکر نکردند. افزایش تختهای بیمارستانی و هتلینگ بیمارستانها یکی از اهداف طرح تحول سلامت بود. اما از آن سو نیروی انسانی از جمله پزشک و پرستار و تیم درمان اضافه نشد.
توکلی تصریح کرد: مهمترین نکته؛ سیستم آموزش نیروی انسانی ضعیف را در مجموعه نگه داشت. امتیازاتی که باید به آنها بدهیم از جمله حقوق و مزایا و قوانین مثل قانون مشاغل سخت و قانون ماندگاری پزشکان و محرومیت از مطب هیچ کدام به سرانجام نرسیده است. بنابراین، گاهی طرحهایی که داده میشود همه جانبه نیست و زیرساختهای مورد نظر را در نظر نمیگیرند و در زمان اجرا با شکست رو به رو میشود. این موضوع همیشه در نظام سلامت چه مسائل پزشکی و پرستاری و کادر درمان و چه بهداشت بوده و حتی هر روز هم پررنگتر نیز میشود.
این یک هشدار است
عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور اضافه کرد: بهداشت و پیشگیری، از اصلیترین مسائلی است که باید به آن پرداخته شود و بودجههای خوبی به آن تعلق بگیرد تا مردم کمتر بیمار شوند و مسائل بهداشتی را رعایت کنند و با خطرات و بیماریهایی که تهدیدشان میکنند، آشنا باشند که متاسفانه به این مساله مهم کمتر توجه میشود. از این سو، تختهای بیمارستان اضافه میشود و جزو افتخارات است که بگوییم فلان بیمارستان را با این تعداد تخت افتتاح کردیم. این موضوع نشان از این دارد که تعداد بیماران زیاد شده و افزایش بیماران و سالمندی جمعیت به یک معضل بسیار بزرگ تبدیل شده است. باید برای این موضوع برنامه ریزی داشته باشیم. متاسفانه نظام سلامت ضعیف عمل میکند.
نظام سلامت، خالی از متخصصان مدیریت
او براین باور است: به سیستمی که در نظام سلامت شکل گرفته است انتقاد داریم. اغلب مسئولین و مدیران را از میان پزشکان انتخاب میکنند و مدیریت بیمارستانها و دانشگاهها را هم به این دوستان میسپارند، که همین افراد دغدغهها و مشکلاتی دارند که باید هم در بالین کار کنند، هم به مطب سر بزنند و چند مسئولیت دارند و ممکن است به کارها نرسند. صحبت ما این بود که در کنار همکاران پزشک از مدیران اقتصاد سلامت و کسانی که درس مدیریت و اقتصاد خوانده اند استفاده بیشتری شود، اما میبینیم در دانشگاهها مسئول روابط عمومی و حراست، خوابگاه و کتابخانه و ... همه را از دوستان پزشک انتخاب کرده اند و اعلام میکنیم که کمبود پزشک داریم و پزشک به مناطق محروم نمیروند و باید ظرفیت پزشکی را زیاد کنیم. با توجه به چنین وضعیتی که پزشکان پشت میز نشین کردیم و به کار اصلی خود کمتر میرسند باید هم گفت کمبود پزشک داریم و ظرفیت پذیریش دانشجو در این رشته را هم زیاد کردید البته چاره ایی نداشتید.
توکلی اظهار کرد: وزارت جدید باید به این مساله توجه کند و از متخصصان در جای خودشان استفاده شود. مثلا در سیستان و بلوچستان به جراح و پزشک متخصص گوش و حلق و بینی نیاز است چرا باید همین پزشک با چنین گرایشی مسئول فلان سازمان در تهران شود تا نتوانیم از این پزشک که سالها برایش هزینه شده است، استفاده کنیم؟ مدیریت در نظام سلامت باید خودش را نشان دهد که براساس لیاقتها از افراد استفاده شود و هر کس جای خودش باشد.