در حالی که مرکز آزمون های موسسه گاج به خاطر استفاده از اشعار فرخی یزدی در یکی از آزمونهایش، در سال ۱۴۰۲ تعطیل شده است، بنیانگذار موسسه گاج در نامهای به مسعود پزشکیان، ضمن گلایه از برخی از نامهربانیها در حق مجموعه زیر نظر خود، از وی خواست در هفته کتابخوانی زمینه بازگشت این مجموعه به عرصه فعالیت را فراهم کند.
به گزارش سرویس فرهنگی تابناک، در این نامه، جوکار به تعطیلی مرکز آزمون های موسسه گاج به دلیل برگزاری آزمونی که در آن از اشعار فرّخی یزدی استفاده شده بود، اشاره کرد و از رئیسجمهور خواست که با توجه به اهمیت کتاب و کتابخوانی، به این موضوع رسیدگی کند.
جوکار در این نامه با بیان اینکه آزمون گاج با حضور چند هزار دانشآموز برگزار شده و تنها نیمی از پاسخها صحیح بوده، توضیح داد که انتخاب اشعار فرّخی یزدی، شاعر آزادیخواه، مورد انتقاد برخی قرار گرفته و به همین دلیل، حکم به تعطیلی مرکز آزمونهای گاج صادر شده است. او تأکید کرد: «این ابیات بلاتردید از منبعی ممنوعه و یا کتب ضالّۀ مضلّه انتخاب نشده بلکه از دیوان فرّخی یزدی معروف است که مجوّز انتشار از وزارت ارشاد اسلامی دارد.»
جوکار همچنین به تبعات این تعطیلی برای هزاران کارمند و مدیر مرکز آزمون های این موسسه اشاره کرد و گفت: «آیا باید در تعمیم این خطا به هزاران مدیر و کارمند بیگناه، و گسترش مطلعان از چند صد نفر به بیست-سی میلیون نفر گشادهدستی کرد؟» او از رئیسجمهور خواست که با توجه به شرایط موجود، به این موضوع رسیدگی کند و حکم تعطیلی را لغو کند.
این نامه در شرایطی ارسال شده که جوکار به تأثیر مثبت فعالیتهای موسسه گاج در ترویج کتابخوانی و فرهنگسازی اشاره کرده و از رئیسجمهور خواسته است که در راستای حمایت از کتاب و کتابخوانی، به این موضوع توجه ویژهای داشته باشد. او در پایان نامه خود افزود: «اگر نارواست یک روز هم در تأیید آن با ارباب بیمروّت دنیا شریک نباشید که دعای خیر چند هزار کارمند شریف و بیتقصیر بدرقۀ راهتان خواهد شد.»
در ادامه نامه آمده است: به بهانۀ این ایام که در تقویم ما به نام کتاب و کتابخوانی ثبت شده است و بالتبع تصور میرود این دولت خصوصا در یاری حامیان و مروجان کتابخوانی از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد، جهت استحضار و البته استظهار جناب عالی بنا دارم قصّۀ پرغصّهای را از ایام ماضیِ نه چندان بعید، برای شما روایت کنم. باشد که آن هواخواه تخصص و هنر و علم و فن، و مدافع فضیلتِ وفاق و کار و تولید، با آگاهی از این رخداد، خود نسبت به موضوع، داوری کرده و حکم به انصاف و عدالت دهد.
جوکار سپس با یادآوری تاریخچه تعطیلی مرکز آزمون های موسسه گاج نوشته است: «یک سال و اندی پیش بود که گاج، آزمونی را مطابق روال همیشگی برای دانشآموزان برگزار کرد که در قسمت ادبیات آن چند بیتی از فرّخی یزدی (شاعر آزادیخواه و استبدادستیز عصر مشروطه) انتخاب شد و با قصد عیارسنجی درک و دانش مخاطب در خلال سؤالات قرار گرفت.... چشمتان روز بد مبیناد؛ آن ابیات بر خاطر عدّهای گران آمد و همراهی با اغتشاشات تلقی شد. فلذا فی الفور حکم به تعطیلی مرکز آزمونهای گاج دادند. ابیاتی که بلاتردید از منبعی ممنوعه و یا کتب ضالّۀ مضلّه انتخاب نشده بود بلکه از دیوان فرّخی یزدی معروف است. ابیاتی از این دست:
آخرای مظلوم از مظلوم، چون خود یاد کن.
چون ببینی ظالم از ظالم حمایت میکند
آه مظلومان چو آتش در میان پنبه است.
چون فتد اینجا به آنجا هم سرایت میکند
بگذرند از کبریایی گر خداوندان آز
ثروت دنیا خلایق را کفایت میکند»
در بخش دیگری از این نامه خطاب به مسعود پزشکیان آمده است:« با این همه آقایان از فرصت استفاده کرده و به این بهانه حملۀ همهجانبهای را به گاج آغاز کردند. از طرفی به جای محاکمۀ قضاییِ شخص خاطی (در صورت احراز خطا) با حکمی عجیب از سوی وزارت آموزش و پرورش چند هزار نفر را از کار بیکار و فی الواقع از زندگی ساقط کردند و از طرف دیگر علاوه بر هجمۀ علنی در رسانۀ ملی به کلّیت مؤسسه و فعالیتهایش، آن ابیات را در تیراژی چند ده میلیونی در رسانههای عبری و عربی و غربی و نیز شبکههای فارسیزبان مستقر در سراسر جهان به سمع و نظرِ مخاطبان رساندند که تا به اکنون ندانستم هدفشان چه بوده است».
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.