به گزارش سرویس سیاسی تابناک، ایلان ماسک سرمایهدار و فعال حوزه فناوری بود که با تسلا در میان مردم شناخته شد، بعدها پروژه استارلینک را آغاز کرد و در وقایع پائیز ۱۴۰۱ بواسطه توجهاتی که به فعالسازی این پروژه در ایران داشت مورد توجه عموم قرار گرفت. به مرور ماسک با اظهارنظرهای متفاوت خود در مسائلی نظیر جنگ میان اسرائیل و غزه و همچنین جنگ روسیه و اوکراین وارد عرصه سیاست هم شد که نقطه نهایی آن حضور و فعالیت در کنار ترامپ در انتخابات اخیر آمریکا بود.
اظهارات ایلان ماسک پیرامون ایران از موضوعات مهم و جالب توجه است؛ یکی از پرحاشیهترین موارد، خبر دیدار او با ایروانی بود که البته پس از اندکی توسط مقامات وزارت امور خارجه تکذیب شد. مدتی بعد رئیس سازمان بورس با اشاره به این شایعات گفته بود: «اگرچه اخبار مرتبط با دیدار ایلان ماسک با سعید ایروانی از سوی مقامات ایرانی و عباس عراقچی تکذیب شد، اما هر چه باشد ایلان ماسک و ترامپ تاجرند و به ارزش ذاتی بورس ما واقفند».
در شبکه اجتماعی x (توییتر سابق) نیز ایلان ماسک چندین بار پیرامون ایران و مسائل آن صحبت کرده است؛ ماجرا از آنجایی آغاز شد که در پی اعتراضات سال ۱۴۰۱ که به فیلترینگ شدیدی منتج شد، ماسک به فعالسازی استارلینک در ایران اشاره کرده بود و در توییتی خواستار معافیت استارلینک از تحریمها علیه ایران شد.
رفت و برگشتهای زیادی پیرامون این مسئله میان مسئولان مربوطه و استارلینک اتفاق افتاد که مسئله اصلی پافشاری ایران بر رعایت قوانین مالکیت سرزمینی خود بود. ایلان ماسک حدود یک سال بعد در گفتگویی با نتانیاهو، به حرف او که گفته بود «ایران یک بازیگر بد است که شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل میدهد» واکنش نشان داده و با اشاره به نامهای که پیرامون فعالسازی استارلینک دریافت کرده بود گفت: «نامه بسیار مؤدبانهای از مقامات ایرانی دریافت کرده بودم و تعجب کردم روی آن مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل نوشته نشده بود»!
اما تمام ماجرا در همین یک مورد خلاصه نمیشود؛ برای مثال وی در توییتی دیگر که پاسخی به ماجرای مهاجرت یک ایرانی بود نوشته بود: «آمریکا از ورود ایرانیان بسیار با استعداد بهره برده است».
چند واکنش و صحبت دیگر ایلان ماسک نیز مورد توجه قرار گرفت؛ در آبان سال گذشته با انتشار توییتی تصاویر پایگاههای نظامی آمریکا در اطراف مرزهای ایران را منتشر کرد و در توضیح آن، به کنایه نوشت: «ایران جنگ میخواهد. نگاه کنید چقدر کشورشان را نزدیک پایگاههای ما گذاشتهاند!»توییت اخیر ایلان ماسک که شامل تصویر ماهوارهبر سفیر در کنار سایر موشکها بود، مورد توجه قرار گرفت.
در آخرین مورد نیز زمزمههایی پیرامون احتمال حضور ایلان ماسک در مذاکرات هستهای ایران به گوش میرسد و نورمن خبرنگار مطرح وال استریت ژورنال در این راستا در توییتی گفته است: «اگر ایلان ماسک آخر هفته آینده در ژنو ظاهر شود، جالب خواهد شد».
ایلان ماسک که خبرهایی پیرامون حضور او در کابینه وجود داشت و در نهایت گفته شد تمایلی به حضور رسمی ندارد و مایل است صرفاً بعنوان مشاور در کنار ترامپ فعالیت کند یکی از مهمترین افراد دولت دوم ترامپ محسوب میشود و اگر ایران عزم مذاکره و بنایی برای ارتباط با آمریکا دارد واسطهگری ماسک نه تنها دور از ذهن نیست بلکه با توجه به نگاه مثبتی که به ایران دارد میتواند اقدام خوبی محسوب شود.
ایران و آمریکا اینک در پیج مهم و تاریخی قرار گرفته اند، آیا این فرصت هم مانند دفعات قبل با تلاش خناسان صهیونیست و برخی جریان های مشکوک از دست خواهد رفت یا آنکه بازی جذابی در پیش است؟ حضور علی لاریجانی در راس تحرکات دیپلماتیک ایران و مصاحبه بسیار مهم لاریجانی با سایت رهبر معظم انقلاب، نشان می دهد ایران برای مذاکره و توافق (حتی بدون برجام) آمادگی دارد، آیا طرف مقابل این پیام را دریافت می کند؟ باید منتظر تحولات سریع هفته های آتی بود تا صحت و سقم این گمانه ها مشخص شود.
زهرا مظهری
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.