چگونگی شرایط کشت زعفران بین درختان

کشاورزانی که به کشت زعفران مشغول هستند قطعاً تابه‌حال در خصوص شرایط کشت زعفران بین درختان مطالبی شنیده‌اند؛ اما باید گفت که این موضوع در خصوص تمام باغات و برای تمام درختان قابل‌انجام نیست. همان‌طور که می‌دانید زعفران در فصل تابستان برعکس اکثر گیاهان در خواب است. درست در این فصل که تمام گیاهان فعال هستند و نیاز به آبیاری دارند رسیدن رطوبت به بنه زعفران سبب ایجاد بیماری قارچ و یا کنه در آن می‌شود که می‌تواند پیاز‌ها را از بین برده و باعث کاهش عملکرد زعفران شود. از سوی دیگر شاخه و برگ‌های درخت مانع از رسیدن نور به ساقه زعفران خواهند شد و بنابراین گلدهی اتفاق نخواهد افتاد؛ اما باوجود تمام این موارد دلایل کشت زعفران بین درختان موجب شده امروزه برخی از کشاورزان از این فرصت استفاده کنند و برای برخورداری از مزایای کشت زعفران بین درختان اقدام به این کار کنند
کد خبر: ۱۲۷۴۰۶۶
|
۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۷ 26 November 2024
|
282 بازدید

چگونگی شرایط کشت زعفران بین درختان

آیا کشت زعفران بین درختان امکان‌پذیر است؟
این سؤال بسیاری از کاربران است که در واقع باید گفت بله امکان‌پذیر است؛ اما بهتر است قبل از کاشت زعفران و بررسی دلایل کشت زعفران با شرایط کشت زعفران بین درختان آشنا شوید و موارد زیر را رعایت کنید:

سعی کنید در تابستان به پیاز‌های زعفران آب نرسد و در خشکی کامل باشند؛ چرا که رطوبت تابستانه می‌تواند سبب آسیب‌دیدن پیاز‌های زعفران شود.
درصورتی‌که در بین درختان فاصله کافی باشد می‌توانید زعفران بیشتری را کشت نمایید و سود بهتری را کسب کنید. در حقیقت هر چه انسجام کشت بیشتر باشد پرتی زعفران نیز کمتر خواهد بود.
درصورتی‌که در بین درختان فضای بیشتر باشد می‌توانید بیشتر اقدام به کاشت زعفران کنید و بسیار سود خوبی کسب کنید.
یکی دیگر از شرایط کشت زعفران بین درختان این است که باید هنگام آبیاری زعفران دقت زیادی داشته باشید تا زعفران‌ها خراب نشوند.
باتوجه‌به دلایل کشت زعفران بین درختان که سبب شده افراد بسیاری مشتاق به این روش کشت شوند لازم است بدانید که فصل و دوره رشد زعفران از پاییز آغاز می‌شود و درختان در آن زمان برگی ندارند و زعفران‌ها مشکل نور نخواهند داشت. به‌عبارت‌دیگر فصل رشد درختان و زعفران‌ها هیچ تداخلی با هم ندارند. بهتر است که به‌ازای هر یک متر از فضای خالی باغ خود یک کیلوگرم زعفران تهیه کرده و کشت کنید تا بتوانید بازدهی قابل‌توجهی را از این کشت به دست آورید.

زعفران را در بین چه درختانی و چه باغاتی می‌توان کشت کرد؟
علاوه بر آب و هوای مناسب کشت زعفران یکی از مهم‌ترین شرایط کشت زعفران بین درختان این است که درختان شما باید جوان باشند؛ یعنی نهال باشند تا سایه بر روی پیاز زعفران نیفتد. همچنین فاصله بین آنها باید بیش از ۳ متر باشد تا با رعایت فاصله یک متر از درخت بتوان از یک متر میانی که باقی می‌ماند برای کاشت در باغ و باغچه استفاده نمود. علاوه بر اینها درصورتی‌که باتوجه‌به دلایل کشت زعفران بین درختان مجبور به این روش کشت شدید بهتر است یک متر میانی شما برای کشت زعفران بین درختان به‌صورت پشته باشد و میزان خاک آن بیشتر باشد تا از آبرسانی اضافه به پیاز زعفران جلوگیری شود.

دقت داشته باشید که میزان رشد ریشه نهال‌های شما باید در هر ماه چک شود؛ زیرا که نهالی همچون پسته دارای ریشه‌های وسیعی است و بایستی قبل از رسیدن ریشه به پیاز‌های زعفران آنها را خارج نمایید. در سال‌های بعد که ریشه نهال‌ها رشد کردند می‌توانید پیاز‌ها را به درون سبد انتقال دهید و از کشت سبدی استفاده نمایید. شایان‌ذکر است در باغاتی که فاصله بین درختان آنها بیش از ۳ متر است زرشک، بادام و پسته مناسب برای کشت زعفران در بین درختان هستند. رعایت نکات ذکر شده در مورد آبیاری و میزان نور موردنیاز پیاز زعفران را نباید فراموش نمود.

برای مثال زعفران در مازندران بین درختان صنوبر انجام می‌شود. البته باید گفت که این کار ریسک بالایی دارد؛ اما موفقیت‌آمیز بوده است. توجه داشته باشید که کوددهی و رسیدگی پیاز زعفران با درختان باغات قطعاً متفاوت است و پیاز زعفران نیاز‌های خود را دارد.

دلایل کشت زعفران بین درختان
قرن‌ها پیش بزرگان به کشاورزان و باغداران پیشنهاد می‌کردند که در بین درختان باغ خود زعفران بکارند تا در فصل خزان برگ‌ها باغ‌ها زیبایی خود را حفظ نمایند. شاید بتوان گفت که این موضوع در گذشته‌های دور جزء تنها دلایل کشت زعفران بین درختان بوده است. پس از پایان گلدهی زعفران نیز علف‌های سبزرنگ آن در میان درختان تا عید نوروز و اوایل بهار در باغ خواهند بود و خشکی را از باغ دور خواهند کرد.

امروزه اغلب کسانی که می‌خواهند با شرایط کشت زعفران بین درختان آشنا شود به دنبال کسب سود هستند و تنها دلیل اقتصادی این موضوع آنها را وادار به این کار می‌کند. در واقع می‌توان با کشت زعفران بین درختان تا قبل و بعد از به بار نشستن کامل درختان از یک منبع درآمد خوب بهره‌مند شد و از فضا‌های بلااستفاده باغ بهترین بهره را برد. همچنین زعفران در فصل تابستان نیازی به آبیاری ندارد و ازاین‌جهت فشاری را بر منابع آبی شما وارد نخواهد کرد.

طرز کاشت زعفران در باغچه و باغ چگونه است؟
یکی از مهم‌ترین شرایط کشت زعفران بین درختان که باید به آن توجه داشته باشید این است که خاک سبک (لومی) باقدرت زهکشی بالا و همچنین PH خنثی را برای کاشت زعفران بین درختان باغ و باغچه خود انتخاب کنید. همچنین پس از مشخص‌کردن زمین به‌ازای هر مترمربع لازم است از ۴ کیلوگرم کود دامی پوسیده و ۱۰ گرم آمونیوم فسفات استفاده کنید.

توجه داشته باشید که برای بهره‌مندی از دلایل کشت زعفران بین درختان که بیشتر جنبه اقتصادی دارد می‌توانید از خاک‌برگ، کمپوست و مواد آلی دیگر نیز برای تقویت خاک استفاده کنید. در مرحله باید کود‌ها را در زمین پخش کرده و زمین را با بیل تا عمق ۳۰ سانتی متری شخم بزنید. بعد از یک هفته تا یک ماه شیار‌هایی به عمق ۲۰ سانتی متر در زمین ایجاد کنید. پیاز‌ها را با کاربندازیوم و پروپارژیت ضدعفونی کنید.

شایان‌ذکر است که به‌ازای هر مترمربع نیاز به یک کیلوگرم پیاز زعفران دارید. پس از ضدعفونی آنها را به فاصله ۵-۷ سانتی متر در شیار‌ها قرار دهید. پیشنهاد می‌شود که در اوایل مهر ماه در مناطق سردسیر و در دهه سوم مهر در مناطق گرمسیر که تیج‌های زعفران در حدود ۲ سانتی‌متر رشده کردند اولین آبیاری زعفران را انجام دهید.

دقت داشته باشید که یک هفته بعد از آبیاری سطح خاک خشک می‌شود و ترک‌هایی به وجود می‌آید که لازم است با بیلچه سطح خاک را جابه‌جا کنید و بتراشید تا سله شکنی انجام شود و سطح خاک برای بیرون آمدن تیج زعفران و رشد آن نرم باشد. در واقع اگر سله شکنی را انجام ندهید به دلیل سفت‌بودن سطح خاک تیج‌ها نمی‌توانند خود را به سطح برسانند و در زیر خاک از بین می‌روند. به‌این‌ترتیب چند هفته بعد از آبیاری اول گل‌های زعفران نمایان می‌شوند.

مزایای کشت زعفران بین درختان
همان‌طور که می‌دانید زعفران به نور مستقیم خورشید نیاز دارد و یکی از مهم‌ترین شرایط کشت زعفران بین درختان این است که درختان باغ شما نباید بر روی زعفران‌ها سایه ایجاد کنند. نکته مهم دیگر در خصوص شرایط کشت زعفران بین درختان توجه به میزان آبیاری درختان یا نهال‌های شما است. در واقع گرما و رطوبت به طور هم زمان دو عامل تشدیدکننده بیماری‌های کنه و قارچ در پیاز زعفران هستند.

پس درصورتی‌که در تابستان و فصل گرما که درختان نیاز آبی بیشتری دارند به پیاز زعفران آب برسد با بیماری شدید کنه و قارچ مواجه شده و از بین می‌روند. توجه داشته باشید که زمان کاشت زعفران در مناطق مختلف متفاوت است. به‌طورکلی از اواخر خردادماه تا اواخر شهریورماه که پیاز زعفران در خواب است می‌توان عملیات کاشت را انجام داد. همان‌طور که در بالا نیز اشاره شد دلایل کشت زعفران بین درختان بسیار هستند که شاید مهم‌ترین آنها امروزه دلایل اقتصادی باشند. در ادامه به برخی از مزایای کشت زعفران بین درختان اشاره شده است:

۱. بهره وری بیشتر از زمین
یکی از مهم‌ترین دلایل کشت زعفران بین درختان بهره‌وری بیشتر از زمین است. در واقع استفاده از فضای بین درختان برای کشت زعفران می‌تواند به افزایش بهره‌وری زمین کمک کند. به‌عبارت‌دیگر این روش امکان استفاده بهینه از فضای موجود را فراهم می‌کند و به کشاورزان اجازه می‌دهد تا محصول بیشتری را از یک قطعه زمین برداشت کنند.

۲. بهبود شرایط خاک
همان‌طور که می‌دانید درختان می‌توانند به بهبود ساختار خاک کمک کنند. در واقع یکی از شرایط کشت زعفران بین درختان این است که ریشه‌های درختان به جذب آب و مواد مغذی کمک کرده و خاک را تقویت می‌کنند. این شرایط می‌تواند برای رشد زعفران هم مناسب باشد.

۳. کاهش نیاز به آبیاری و افزایش تنوع زیستی
از دیگر شرایط کشت زعفران بین درختان این است که درختان می‌توانند به تنظیم میزان رطوبت خاک کمک کنند. در حقیقت سایه‌ای که درختان ایجاد می‌کنند می‌تواند تبخیر آب را کاهش داده و نیاز به آبیاری زعفران را کاهش دهد.

همچنین کشت زعفران بین درختان می‌تواند به افزایش تنوع زیستی مزرعه کمک کند. درواقع تنوع گیاهی بیشتر می‌تواند به کاهش مشکلات آفات و بیماری‌ها کمک کند و تعادل طبیعی را در مزرعه حفظ نماید. این یکی دیگر از دلایل کشت زعفران بین درختان است.

۴. حفاظت از زعفران در برابر باد و دما
یکی دیگر از مزایای کشت زعفران بین درختان حفظ زعفران در برابر باد است. به‌طورکلی درختان می‌توانند به‌عنوان محافظ طبیعی زعفران در برابر باد‌های شدید و تغییرات دمایی ناگهانی عمل کنند. این حفاظت می‌تواند به بهبود شرایط رشد و افزایش تولید زعفران کمک نماید.

نتیجه‌گیری

باتوجه‌به مطالب بیان شده می‌توان گفت که آگاهی از شرایط کشت زعفران بین درختان می‌تواند یک روش مؤثر جهت افزایش بهره‌وری زمین و بهبود شرایط خاک باشد. بااین‌حال باید گفت که جهت بهره‌وری از دلایل کشت زعفران بین درختان نیاز به مدیریت دقیق و انتخاب صحیح نوع درخت است. در حقیقت باتوجه‌به مزایای کشت زعفران بین درختان و چالش‌های مطرح شده کشاورزان می‌توانند با برنامه‌ریزی مناسب و اعمال مدیریت دقیق از این روش بهره‌برداری نمایند و محصول زعفران با کیفیتی را تولید کنند. استفاده از روش‌های نوین کشت و بهره‌برداری از تجربه‌های دیگر کشاورزان است که می‌تواند به بهبود عملکرد و افزایش سودآوری کمک نماید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟