فشار زیاد از سوی برخی کشورها این امید را برانگیخته است که سرانجام پیشرفتی در مذاکرات حیاتی معاهده بینالمللی پلاستیک پس از دو سال بنبست حاصل شود. اما برخی هشدار دادهاند که این پیشرفت شکننده ممکن است در مراحل پایانی مذاکرات در آخر هفته دوباره از بین برود.
به گزارش سرویس اجتماعی تابناک، مذاکرات در کره جنوبی برای مقابله با آلودگیهای پلاستیکی در حال برگزاری میباشد و کشورها در تلاش برای دستیابی به یک توافق نهایی هستند.
گاردین در گزارشی از، اما بریس به مذاکرات بوسان در خصوص آلودگیهای پلاستیکی پرداخته و از تلاش کشورها برای دستیابی به یک توافق در جهت کاهش تولیدات پلاستیک خبر داده است.
براساس این گزارش، برای مدتی، مذاکرات بر سر درخواستهایی برای گنجاندن برنامههایی در معاهده، به منظور کاهش میزان پلاستیک تولید شده – یعنی تعیین سقف تولید – دچار اختلاف بوده است.
ضرورت کنترل جهانی
نکته قابل توجه این است که تولید پلاستیک در حال افزایش است و پیشبینیها نشان میدهد که تا سال ۲۰۵۰ میتواند سه برابر شود، که فشار زیادی بر محیط زیست و به طور فزایندهای بر سلامت انسان وارد میکند. میکروذرات پلاستیک و مواد شیمیایی پلاستیکی در همه جا شناسایی شدهاند، و تحقیقات نشان میدهد که کنترلهای جهانی تولید برای مهار آلودگی پلاستیک ضروری است.
این مذاکرات که در بوسان، کره جنوبی برگزار میشوند، پنجمین دور از فرآیند دو ساله سازمان ملل برای تدوین معاهدهای به منظور مقابله با آلودگی پلاستیک در تمام مراحل چرخه عمر آن هستند.
عبارات بلندپروازانهای که در این مذاکرات مطرح میشود نشاندهنده حرکت رو به رشد ۱۰۲ کشوری است که طی ماهها و روزهای اخیر گرد هم آمدهاند تا خواستار گنجاندن محدودیتهای پلاستیکی شوند.
به گفته دنیس کلر، مشاور حقوقی ایالات فدرال میکرونزی، صدای جمعی آنها در خصوص تولید، "یک تغییر مهم" را نشان میدهد. او میگوید: "این معاهده مربوط به مذاکرهکنندگان نیست. این معاهده مربوط به مردم امروز و مردم فردا است. این مربوط به صنایع قرن گذشته نیست. بلکه مربوط به کاهش رنج انسانهاست. "
مواضع مشترک سه کشور
با این حال، گزارشها حاکی از آن است که گروهی کوچک از کشورها، تلاش کردهاند تا هرگونه اشاره به تولید را از متن در حال پیشرفت معاهده حذف کنند. نمایندگان حاضر در مذاکرات اجازه ندارند که فاش کنند این کشورها چه کسانی هستند، زیرا مذاکرات پشت درهای بسته انجام میشود. اما بسیاری از بیانیههای عمومی و مستندات به اشتراک گذاشته شده توسط روسیه، ایران، عربستان سعودی و برخی دیگر نشان میدهد که این کشورها با کاهش تولید مخالفاند و میخواهند معاهده به جای کاهش تولید، آلودگی را از طریق مدیریت پسماندها حل کند.
نگرانیهایی نیز وجود دارد که لابیگران صنعتی حاضر در بدخی هیئتهای نمایندگی، در حال تأثیرگذاری بر منافع این کشورها و همچنین جاهطلبی کلی معاهده هستند.
کلر اشاره کرد که هیچ تضمینی وجود ندارد که معاهده نهایی متنی بلندپروازانه در مورد کاهش تولید حفظ کند. او گفت: "این تنها یکی از گزینهها است. "
در روز شنبه، کشورها دوباره برای بحث در مورد پیشنویس منتشر شده ملاقات خواهند کرد.
حال باید دید بعد از کش و قوسهای فراوان آیا کشورها میتوانند در نهایت به یک توافق نهایی برای کاهش آلودگیهای پلاستیکی دست یابند؟