واقعاً برنامهریزی درست و بی ایراد بازیها انقدر کار سخت و پیچیدهای است که مدیران و تصمیمگیرندگان سازمان لیگ از انجام آن ناتوان هستند!
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، کافی است مروری کوتاه بر تصمیمات و عملکرد فدراسیون فوتبال و ارکان مختلف آن در همین مدت سپری شده از آغاز فوتبال باشگاهی ایران در فصل جاری بیندازیم. بدون تعارف به ندرت میتوان موردی را یافت که همسو و همطراز با فوتبال حرفهای و مرسوم در دیگر کشورها باشد.
تصمیمات خلقالساعه، سلیقهای و حتی غیرکارشناسی مثل سقف بودجه، تنها بخشی از رویهای است که به جای خدمت به فوتبال و تأثیر مثبت برای پیشرفت، به آن ضربه میزند. در فوتبالی که حواشی و جنجال تبدیل به جزو لاینفک آن شده و مانع بزرگی بر سر راه لذت بردن از مهیجترین ورزش دنیاست، نحوه مدیریت و عملکرد مسئولان فدراسیون فوتبال که در رأس آن مهدی تاج قرار دارد، سهم بزرگ و زیادی دارد.
برای اثبات این مهم، نیازی نیست اصطلاحاً مو را از ماست بکشیم و به چند مورد کلی اکتفا میکنیم. پرونده هفته دوازدهم لیگ برتر دوره بیستوچهارم هم بسته شد و از فردا دیدارهای هفته سیزدهم آغاز میشود، اما همچنان مشکلات داوری و جنجالهای پایان ناپذیر آن پابرجاست. کمیته داوران که چند ماه پیش با تعلیق رئیس خود به دلیل ارتباط با پرونده فساد در مس رفسنجان مواجه شد، در این ماهها هم حواشی و انتقادهای زیادی را متوجه خود کرده است. از چینش داوران گرفته تا اشتباهات جنجالی و تأثیرگذار در نتایج که با وجود VAR هم همچنان وجود دارد و از سویی پروسه استفاده از این تکنولوژی، خود به چالشی جدید در فوتبالمان تبدیل شده است.
آنچه در کمیتههای انضباطی و تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال شاهد هستیم که عجیبتر و پرابهامتر است. آرایی که مدتها جو فوتبال را تحت تأثیر خود قرار داد و در مواردی کارشناسان حقوقی هم ایرادهایی بزرگ و بنیادین به آن وارد دانستند. در این راستا ماجرای افزایش درآمدزایی فدراسیون فوتبال از احکام انضباطی و تعیین رقم برای سال مالی، عجیب و بحث برانگیز است. فدراسیون به این افزایش ۵۸۴.۱ درصدی سال پیش هم قانع نیست و برای سال مالی جاری ۲۰ درصد افزایش دیگر را هم در نظر گرفته است. یعنی پیشبینی فدراسیون فوتبال از درآمد رکن قضایی در سال ۱۴۰۴-۱۴۰۳ به ۷۰ میلیارد و ۹۸۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده که در صورت محقق شدن، درآمد فدراسیون از رکن قضایی نسبت به سال پیش از آن ۱۱ میلیارد و ۸۳۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان افزایش خواهد داشت. (دندان تیز فدراسیون فوتبال با پیشبینی درآمد ۷۰ میلیاردی از احکام انضباطی) در واقع به نظر میرسد احکامی که قدرت بازدارندگی آنچنانی ندارند، بیشتر با هدف پر کردن حساب فدراسیون است.
اگر از این موارد مبهم که معمولاً شفافسازی هم در خصوص آن صورت نمیگیرد بگذریم، آنچه هیچ توجیهی ندارد تغییرات مکرر و مداوم برنامه بازیها توسط کمیته مسابقات است. در مقطعی که به دلیل همهگیری ویروس کرونا، بسیاری از ابعاد زندگی از جمله فوتبال تحت تأثیر و تغییر قرار گرفته بود، فوتبال باشگاهی ایران هم به تبع آن چنین وضعیتی را تجربه کرد. اما حالا بیش از دو سال است که تقریبا همه چیز سرجای خودش قرار دارد، اما مشخص نیست مسئولان سازمان لیگ و کمیته برگزاری مسابقات هنگام تدوین تقویم بازیها، چطور عمل میکنند که در طول فصل و تقریباً هر هفته شاهد تغییر و جابهجایی هستیم.
در این بین اگر بهانه آنها موردی مثل آلودگی هوا باشد، میتوان این توجیه را پذیرفت، اما عجیب است که مثلاً بازی برنامهریزی شده برای روز یلدا هم در روزهای منتهی به آن دستخوش تغییر میشود. در حالی که یلدا، روزی مشخص و تثبیت شده در تقویم ایران است و اگر کمی مدیریت و اشراف به شرایط میان مسئولان مربوطه وجود داشته باشد، نیازی نیست که ۳-۲ روز مانده به برگزاری مسابقه تشکیل جلسه دهند و ساعت بازی (بازیها) را تغییر دهند. در واقع بیتوجهی سازمان لیگ به تقارن دیدار استقلال و آلومینیوم با شب یلدا باعث شد آنها زمان بازی را تغییر دهند. نکته مهم اینکه این تغییر، مورد خاص و نادری نیست و رویه است که تقریباً هر هفته شاهد آن هستیم.
گرچه میلیونها هوادار فوتبال در ایران به صورت مستمر تصمیمات و عملکرد نادرست و بعضا زیانبار را میبینند و در مواردی واکنشی هم نشان نمیدهند، چون چارهای ندارند، اما بهتر است مسئولان بدانند که چنین نوع مدیریتی هیچگاه برای مردم عادی نمیشود.