به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا؛ در این مجال مطلبی به نقل از مرضیه مرادیان، متخصص و عضو هیأت علمی گروه آموزشی دندانپزشکی ترمیمی ـ زیبایی دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز میخوانیم.
- باقی ماندن پلاک میکروبی و فعالیت میکروبی پلاک روی سطح دندان در اثر بهداشت نامناسب (استفاده غیر صحیح و غیر منظم از مسواک و نخ دندان)
- مواد قندی و اسیدی موجود در غذا که در اختیار پلاک قرار میگیرد.
- مستعد بودن سطوح دندان و ضعیف بودن آن در برابر اسید
- مقاومت شخص و زمان کافی برای ایجاد پوسیدگی
مکانیسم ایجاد پوسیدگی
پس از مصرف هر وعده غذا در اثر تخمیر باقی مانده، مواد غذایی در سطوح مختلف دندان برای مدتی حدود ۲۰ دقیقه در دهان اسید تولید میشود. چنانچه یک فرد طی شبانهروز سه وعده غذا مصرف کند، حدود یک ساعت در دهان او اسید به وجود میآید و اگر فردی در بین سه وعده غذایی مواد غذایی دیگر استفاده کند، در ۲۴ ساعت نزدیک به دو ساعت بزاق دهانش حالت اسیدی دارد. حال اگر شخص در رعایت بهداشت و مسواک زدن کوتاهی کند، پلاک دندانی کاملتر شده و مواد اسیدی برای مدت طولانیتر در تماس با دندان باقی میماند. این اسیدها به تدریج ابتدا ضعیفترین و نازکترین نقاط مینای دندان را حل کرده و خود را به عاج دندان که بافتی حساس است، میرساند. از آن به بعد پیشرفت پوسیدگی دندان با سرعت بیشتری ادامه مییابد.
- مسواک کردن دندانها با مسواک مناسب و روش صحیح در مدت زمان مناسب، برای حذف پلاک میکروبی، دست کم ۲ بار در روز
- استفاده از نخ دندان و دهانشویه بهصورت روزانه
- کم کردن میزان و به ویژه دفعات مصرف مواد قندی در برنامه غذایی
- دوری از دخانیات
- استفاده از فلوراید با روشهای گوناکون و زیر نظر دندانپزشک
- پوشاندن شیارهای سطح دندان )فیشور سیلانت) برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی در کودکان
- پر کردن پوسیدگیهای مختصر برای جلوگیری از پیشرفت آن
- مراجعه منظم هر ۶ ماه یک بار به دندان پزشک برای تشخیص زودهنگام پوسیدگی و برطرف کردن هرچه سریعتر آن
پر کردگیهای آمالگام به زمان نیاز دارد تا به صورت کامل سفت و سخت شود. بنابراین توصیه میشود دست کم تا دو ساعت از خوردن غذا (یا وارد کردن فشار زیاد و محکم ساییدن دندانها به هم) با دندان تازه پر شده خودداری و تا ۲۴ ساعت با سمت دیگر دهان غذا جویده شود.
گاهی پس از پر کردن دندان، هنگامی که بی حسی دندان تمام میشود، درد شروع میشود که در بعضی مواقع نیاز به مصرف یک یا دو مسکن برای تسکین وجود دارد. توجه داشته باشید که این درد موقتی است و اغلب نیاز به پیگیری جدی ندارد.
ممکن است دندان شما تا مدتی (۳ تا ۵ هفته ) به سرما و گرما حساس باشد که به تدریج حساسیت دندان به سرما و گرما کمتر میشود.
اگر حساسیت دندان چندان زیاد نبود، ولی با گذشت زمان حساسیت دندان بیشتر شده باشد، دندان باید از نظر نیاز به عصبکشی بررسی شود.
باید توجه کرد، در صورتی که درد به وجود نیاید و دندان با همان ترمیم و پر کردگی به عملکرد طبیعی خود ادامـه داد، از این دندانها سالیانه رادیوگرافی فراهم کنید.
کسانی که دندانهای خود را با مواد سفید و همرنگ ترمیم میکنند، لازم است بهداشت دهان بهتر و کاملتری داشته باشند. مرتب از نخ دندان استفاده کرده و مواد قندی و شیرین کمتری در طول شبانهروز مصرف کنند.
دوام یک پرکردگی به چند عامل بستگی دارد
دندانهای ترمیم شده، مقاومت و استحکام کمتری نسبت دندان های طبیعی دارند، بنابراین خوردن غذاهای سفت و شکننده به ویژه پسته، فندق، یخ، ته دیگ، استخوان، شکلاتهای سفت و آب نبات مجاز نیست، زیرا باعث شکستن ترمیم و یا دیوارههای باقیمانده دندان میشود.
رعایت بهداشت دهان و دندان
دندانهای ترمیم شده میتواند دوباره پوسیده شود، بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان همچون مسواک زدن و کشیدن نخ دندان و مصرف دهان شویه ضروری است.
نوع تغذیه (از نظر مصرف مواد غذایی شیرین و غذاهای سفت)
نوع ماده پر کننده همرنگ دندان(کامپوزیت) یا نقرهای رنگ(آمالگام)
عادتهای بیمار(مثل دندان قروچه، روی هم فشردن دندانها به طور ناخودآگاه)
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.