در جریان اطلاع رسانی و تهیه خوراک رسانه ای برای افکار عمومی در دوران جدید ـ که همگان از آن به عنوان عصر انفجار اخبار و اطلاعات یاد می کنند ـ یکی از مهمترین فرآیندهایی که معمولا از سوی بنگاه های خبرپراکنی در سراسر دنیا پشت سر گذاشته شده و مورد توجه قرار می گیرد، القای منویات و خواسته های سیاسی ـ اعتقادی خود در قالب تصویرسازی ها و القائات مبتنی بر یکسری داده ها و اطلاعات است.
به گزارش «تابناک»، سرویس ها و پایگاه های خبری و اطلاع رسانی فعال در فضای مجازی نیز از این امر مستثنی نیستند و در اغلب موارد، از چنین مکانیسمی پیروی می کنند، ولی نکته آنجاست که عموم این رسانه ها، بسته به میزان مهارت و حرفه ای بودن خود، با بهره گیری از ظرافت های کار رسانه، هدف پنهان خود را دست کم برای مخاطبان آماتور رو نمی کنند.
بنا بر این گزارش، سایت «جرس» به عنوان یکی از بنگاههای خبرپراکنی جریان معاند نظام جمهوری اسلامی، با وجود ادعاهای بسیار، معمولا رفتاری داشته که حتی بسیاری از دوستان خود را به موضع انتقاد انداخته و آنان را نسبت به دروغ پردازی های آشکار خود گلایه مند کرده است.
رفتار و الگوی خبررسانی این سایت در دروغپردازی و شایعهپراکنی در ماههای اخیر، تا جایی رسیده که حتی برخی از خبرنگارانی که فعالیت در بیرون از کشور را به ماندن در کشور ترجیح دادهاند، به تمسخر این سایت پرداختهاند که اوج این دروغپردازیها را می توان انتشار خبر فوت آیتالله جنتی دانست که تعجب همگان را برانگیخت.
گردانندگان این سایت که به باور برخی نسبت آن به عطاءالله مهاجرانی، محسن کدیور و همفکرانشان در لندن برمیگردد، در قبال سفر رهبر انقلاب به قم نیز سیاست شایعهسازی و دروغپراکنی را رها نکردند.
در همین زمینه، حسن میثمی در شماره جدید هفته نامه پنجره به مرور برخی از این دروغها پرداخته که به شرح زیر است:
نخست: وقتی سفر رهبری لغو میشود؛ اما لغو نمیشود!هنگامی که زمزمه های سفر رهبری به قم جدیتر شد، جرس خبری را در تاریخ دهم مهر ماه، روی خروجی خود گذارد و مدعی شد، سفر رهبری به استان قم لغو شده است. این سایت دلیل لغو سفر را «عدم استقبال علما از درخواست دفتر رهبری» اعلام کرد، ولی دقیقا پنج روز بعد، بدون توجه به خبر گذشته خود، گزارشی را منتشر کرد و پنج دلیل پشت پرده سفر آیتالله خامنهای به قم را به تعبیر خود افشا نمود!
16 مهر ماه هم در گزارشی کشف کرد که حرم حضرت معصومه ـ سلامالله علیها ـ در آستانه ولادت حضرت امام رضا ـ علیهالسلام ـ آکنده از زایران شهرستانی شده است و احتمال میرود، این آنان به صورت برنامهریزی شده، تا روز ورود رهبری (یعنی ده روز بعد) در قم بمانند.
این جملات طنزگونه به همین جا پایان نمی یابد. در جرس با کشف حقیقتی دیگر، پای شرکت نفت را هم به میان ميآورد و مدعی ميشود، این شرکت برای سفر رهبری، موظف شده است دو میلیارد تومان هزینه کند!
دوم: علما با تهدید ماندنی شدند!شایعه دیگری که در آستانه سفر رهبر انقلاب به قم در جرس منتشر شد، این بود که: آیتالله حسین وحید خراسانی به دلیل اینه قصد ترک استان قم را داشته است، از سوی نهادهای امنیتی این استان تهدید و از سفر وی جلوگیری شده است. البته این سایت در این مدت، از انتشار اخبار و گزارشها از منابع خبری ناشناس خود و شنیدههايش دریغ نکرد و هر آنچه در تصور خود میپنداشت، در قالب کلمههای «شنیده شده است» و به نقل از منابع آگاه جرس (البته بدون واسطه!) منتشر کرد.
این سایت که انگار دروغ خود درباره لغو سفر را فراموش کرده بود، در گزارشی در 24 مهر ماه مدعی شد که سفر رهبری به قم برای سی روز تدارک دیده شده بود که به دلیل مخالفت علما، به ده روز کاهش یافته است! اینا بود که جرس برای پوشاندن تخیلات خود، به اصطلاح به مرگ گرفت که خوانندههایش به تب راضی شوند!
سوم: جمعیت استقبال کننده قمی نبودند!«جمعیت برنامهریزی شده»، «مستقبلین مهندسی شده» و از این دست عبارات، توصیفاتی بود که همه مراجعین به این سایت، در هر اجتماع مردمی پس از انتخابات به کاربرد آنها عادت کردهاند. جرس و رسانههای همسو، در راهپیمایی 9 دی مدعی شدند، جمعیت حاضر از قم آورده شدهاند و در استقبال پرشکوه و بینظیر مردم قم از رهبری معظم ادعا کردند که مستقبلین از تهران و کاشان آورده شده بودند!
همین دروغ هم مقدمه ای شد تا در تاریخ سی ام مهر ماه، جرس مدعی شود به دلیل بازگشت استقبالکنندگان به شهرهای خود، شهر قم به شدت خلوت شده و به نقل از منابع خبری آگاه خود گفت: بیش از 50 درصد استقبالکنندگان، قمی نبودهاند. این در حالی است که این سایت در همه دیدارهای پس از سی ام مهر مدعی شد که جمعیت حاضر شده در دیدارهای عمومی با رهبری، برنامهریزی شده بودهاند. البته این سایت در خبرهای بعدی فراموش کرد که بگوید آیا در دیدارهای بعدی، بار دیگر جمعیت دیگری به قم آمدهاند یا عکس دیدارهای پرشور مردم با بصیرت قم با رهبر معظم انقلاب با فتوشاپ ایجاد شده و یا آرشیوی است؟
تحلیلگر حرفهای(!) این سایت در تحلیل خودش از مراسم استقبال مینویسد: «به تصاویر استقبال کنندگان از آقای خامنهای در روز نخست نگاه کنید. حتی یک نفر از آنها خارج از خانواده حکومت محسوب نمیشوند، بلکه بسیاری از آنها منصوبین و نمایندگان و نزدیکان رهبرند!»
در خَلقی دیگر، یکی از نویسندگان این سایت در یادداشتی مدعی میشود، از آنجایی که روزهای سهشنبه به دلیل روز زیارتی همواره قم شلوغ است، اغلب این ازدحام به سبب زایران جمکرانی بوده است. البته این نویسنده اشاره نکرد که رسم نیست زایران جمکران از 5 صبح در مسیر استقبال بایستند و برای آمدن رهبرشان لحظهشماری کنند!
علاوه بر این، این سایت طبق معمول سه مرجع مورد اعتماد خود را آیتالله ندانست و در ادامه دروغهای خود نوشت كه هیچ مرجعی برای مراسم استقبال از رهبری به حرم نیامد و همه آیات عظام حاضر در استقبال رهبر را حکومتی دانست!
چهارم: اقامت در مؤسسه آیت الله مصباح یزدیبه باور گردانندگان جرس، حسینیه امام خمینی ـ رحمتالله علیه ـ در خیابان صفاییه با مؤسسه آموزشی - پژوهشی امام خمینی ـرحمت الله علیه ـ در بولوار جمهوری اسلامی تفاوتی ندارد و در خبری، افشا میکند که حضرت آیتالله خامنهای برای اقامت در قم، مؤسسه امام خمینی ـ رحمتالله علیه ـ به مدیریت حضرت آیتالله مصباح یزدی را برگزیده است. البته برای تشخیص تفاوت این دو مکان، میتوان از نقشههای اینترنتی هم استفاده کرد و نیز بعید است که جرسیها اطلاعی از وجود نقشههای اینترنتی نداشته باشند!
پنجم: در دیدار آیتالله صافی هیچ اتفاقی نیفتاده است!گردانندگان این سایت در ادامه، تخصص خود در دروغپردازی را بیش از پیش نمایش دادند و پس از دیدار حضرت آیتالله العظمی صافی گلپایگانی با رهبر معظم انقلاب و با هدف نمایش ساختگی اختلاف علما با رهبری، حدس زدند که در این دیدار، جز تعارفات عادی و سخنان فرمایشی، سخنی به میان نیامده است.
اما چند روز بعد و با انتشار محتوای این دیدار در پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای، باز هم روسیاهی برای زغال ماند.
بنا بر گزارش منتشره، آیتاللهالعظمی صافی به سبب استقبال باشکوه مردم قم از رهبر انقلاب، خدا را شکر کردند و آن را نشانه عشق مردم به اهلبیت ـ علیهمالسلام ـ و روحانیت و ولایت دانستند و اقتدار نظامی نظام و سیاست استکبارستیزی نظام را ستودند.
ایشان خطاب به رهبر انقلاب گفتند که من همیشه شما را دعا میکنم و دعاگوی شما هستم.
اما حکایت همچنان باقی است...اینکه چرا این سایت هنوز هم سیاست نخنما شده، شایعهپراکنی و هوچیگری را در دستور کار خود قرار داده، پرسشی است که باید پاسخ آن را از گردانندگان و سیاستگذاران سایت جرس پرسید.
به هر روی، باید منتظر ماند و دید که پینوکیوی رسانهای ضدانقلاب، چه طرح جدیدی را در آینده برنامهریزی میکند!