اهداف سرمایهگذاری در میان مردم متفاوت است و میتواند شامل حفظ و افزایش ارزش سرمایه، آرامش در دوران بازنشستگی، کسب سود، تحقق اهداف مالی، ارتقای کیفیت زندگی و … باشد.
سپرده بانکی، طلا، بورس، خودرو، املاک و مسکن، ارزهای خارجی و ارزهای دیجیتال بازارهایی هستند که میتوان در آنها سرمایهگذاری کرد. این بازارها ویژگیهای خاص خود را دارند و ریسک و بازده در آنها با یکدیگر متفاوت است.
بازارهای فوق را میتوان بر اساس مولفههای مختلف ارزیابی و با یکدیگر مقایسه نمود. یکی از مهم ترین معیارهای مقایسه، بازدهی دورهای است. مطابق آمارهای منتشر شده، بازدهی بورس در بلند مدت از سایر بازارهای مذکور بیشتر بوده است.
سرمایهگذاری در بورس را میتوان به صورت مستقیم با خرید و فروش داراییها و اوراق بهادار انجام داد. موفقیت در این موضوع به تجربه و دانش تخصصی و تخصیص زمان کافی برای انجام معاملات نیاز دارد.
کسانی که فرصت کافی برای آموزش بورس و انجام معاملات ندارند، میتوانند به شکل غیر مستقیم برای سرمایهگذاری اقدام کنند. در این شیوه، افراد میتوانند سرمایه خود را در اختیار شرکتهای سبدگردان یا صندوقهای سرمایهگذاری قرار دهند تا به نیابت از آنها مطابق قوانین در داراییهای مناسب سرمایهگذاری کنند.
صندوق سرمایهگذاری محلی است که سرمایه افراد مختلف در آنجا جمع شده و در چارچوب قوانین در داراییهای مختلف سرمایهگذاری میشود. برای افراد گوناگون با شرایط و سطوح ریسک پذیری مختلف، انواع صندوقهای سرمایهگذاری در بورس وجود دارد.
صندوق مختلط، صندوق درآمد ثابت، سهامی، تضمین، شاخصی، صندوق طلا و … گزینههایی هستند که سرمایهگذاران میتوانند متناسب با شرایط و اهداف خود از آنها استفاده کنند.
صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت یکی از انواع ابزارهای کم ریسک بازار سرمایه و مناسب کسانی هستند که از ریسک و نوسانات بازار گریزان و به دنبال حفظ اصل سرمایه خود هستند. دوری از استرس معاملات، پرداخت سود روزشمار و نقدشوندگی بالا از مزایای این صندوقها به شمار میرود.
صندوق مختلط یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری موجود در بازار سرمایه است که حداقل 40 درصد تا حداکثر 60 درصد از سبد دارایی خود را در سهام و مابقی را در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکند. این استراتژی متعادل مناسب کسانی است که به دنبال ریسک متوسط هستند و تمایل دارند که با حفظ اصل سرمایه، بتوانند از بازدهی بازار نیز استفاده کنند.
صندوق طلا یکی از انواع صندوقهای کالایی قابل معامله در بازار سرمایه است که 70 درصد از دارایی سرمایهگذاران را مطابق مقررات مربوطه در گواهی سپرده سکه طلا و شمش طلا و حداکثر تا 20 درصد در اوراق مبتنی بر سکه و شمش طلا سرمایهگذاری میکند.
کاهش ریسک جابجایی و نگهداری، از بین بردن ریسک تقلبی بودن طلا، حذف مالیات، نقدشوندگی مناسب، کسب بازدهی نزدیک به بازدهی سکه و شمش در بازار و امکان سرمایهگذاری با مبالغ کم از جمله مزایای خرید و فروش از طریق صندوق طلا در بورس است.
نوعی صندوق سرمایهگذاری است که طبق قوانین، حداقل 70 درصد از داراییهای خود را در سهام شرکتهای بورسی سرمایهگذاری میکند. ریسک و بازده در این نوع صندوقها از صندوقهای درآمد ثابت بیشتر و مناسب کسانی است که به دنبال تحمل و تجربه ریسک بیشتر هستند.
صندوق اهرمی یکی از انواع صندوقهای سهامی است که از اهرم مالی استفاده میکند تا بازدهی خود را به حداکثر برساند. ریسک و بازده در این صندوقها از سایر صندوقها بیشتر است و مناسب افرادی است که ریسک پذیری بالا دارند.
صندوقهای اهرمی در دو نوع واحدهای صدور و ابطالی و قابل معامله در بورس به سرمایهگذاران خدمات ارائه میدهند. ساختار این صندوقها به این صورت است که واحدهای صدور و ابطالی، واحدهای بدون ریسک و واحدهای قابل معامله در بورس به عنوان واحدهای پر ریسک خوانده میشوند.
سرمایهگذاران کم ریسک میتوانند نسبت به خرید واحدهای عادی یا کم ریسک این صندوقها اقدام کنند و کسانی که به دنبال بازده و ریسک بالا در سرمایهگذاری هستند، میتوانند از خرید و فروش واحدهای قابل معامله بهره ببرند. سبد دارایی صندوق اهرمی عمدتا به سهام و حق تقدم سهام اختصاص دارد.
پیش از انتخاب صندوقهای سرمایهگذاری بهتر است که سرمایهگذاران نسبت به مواردی مانند سابقه مدیریت، عملکرد و بازده صندوق و نیز اهداف سرمایهگذاری و میزان ریسک پذیری خود و سایر مولفههای مهم مرتبط با صندوقها ارزیابی کاملی به عمل آورند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.