هرساله با نزديك شدن به روزهاي آغازين فصل تابستان همچون هميشه تب كنكور نيز سراسر كشور را فرا ميگيرد و كنكور جمعيتي در سطح چند ميليون نفر را در كشور تحتالشعاع قرار ميدهد.
كنكور را شايد بتوان يكي از بزرگترين گردهمايي مردمي براي رسيدن به هدفي مشخص در كشور دانست و تقريبا ميتوان گفت كه اغلب افراد دور و بر ما دستكم يكبار در طول زندگي خود دستوپنجه نرم كردن با كنكور را تجربه كردهاند.
برخي از كنكور غول ساخته و برخي ديگر نيز بيتفاوت به مسائل حاشيهاي به كنكور تنها به عنوان يك آزمون مانند آزمونهاي ديگر نگاه ميكنند.
اما جدا از بحث كنكور و مسائل حاشيهاي آن شايد جالب باشد كه اين بار درباره امنيت سوالات كنكور و چگونگي تامين امنيت سوالات كنكور سراسري صحبت كنيم.
به گزارش ايسنا، شايد هنوز در خاطر بسياري از ما باشد كه چند سال پيش با لو رفتن سوالات كنكور در كشور همسايه يعني تركيه، چه آبروريزي فرهنگي بزرگي رخ داد.
به راستي امنيت كنكور ايران به چه اندازه است؟ آيا تدابير امنيتي آن به حدي است كه هيچ احدي جرات دست يازيدن به آن را نداشته باشد و شايعاتي كه هر از چند گاهي درباره لو رفتن سوالات در جامعه مطرح ميشود، صحت دارد؟ و دهها سوال و آياي ديگر ...
در برابر اين پرسشها و شايعات، مسئولان سازمان سنجش ضمن تأكيد بر تامين امنيت كنكور و بياساس خواندن شايعات، امسال و براي نخستين بار در طول تاريخ برگزاري كنكور در كشور، با دعوت از اهالي رسانه، متقاضي بازديد خبرنگاران از بخشي از پروسه امنيتي اين آزمون ملي شد.
در اين بازديد كه با همراهي رييس سازمان سنجش و با حضور خبرنگاران ايسنا، مهر و صدا و سيما انجام شد، بارها تاكيد شد كه در گزارش به مكان و ساعت بازديد اشارهاي نشود و تا حد امكان نيز از مباحث امنيتي موردي نوشته نشود، اما نميتوان بر تلاش شبانهروزي مسئولان سازمان سنجش و پرسنل فعال اين سازمان در تامين امنيت كنكور و مقابله با هرگونه اقدام احتمالي تخريبي، چشم بست و چيزي ننوشت.
در محلي در نزديكي قرنطينه مستقر ميشويم، قرنطينه را ميتوان قلب كنكور دانست، در اين مكان نيروهاي يگان ويژه نيروي انتظامي حضور دارند كه در كنار يكديگر ايستادهاند و كاميونهايي كه در پشت سر هم رديف شدهاند و آماده بارگيري.
تقريبا در همان ابتدا مشخص ميشود كه اين نيروهاي ويژه انتظامي، مسئوليت حفاظت از كاميونهاي باري را بر عهده دارند كه قرار است سوالات كنكور را به مراكز استانهاي مختلف كشور حمل كنند.
در نمازخانه، نيروهاي يگان ويژه نيروي انتظامي بر حسب استاني كه قرار است سوالات كنكور را به آنجا ببرند، فراخوانده شدهاند تا به آنها به اصطلاح پول توراهي داده شود.
البته سوالات كنكور براي چند استان دور كشور مانند بوشهر، هرمزگان و سيستان و بلوچستان به صورت هوايي ارسال ميشود.
سرباز بغل دستي كه قرار است به همراه دوستش به استان خراسان جنوبي و شهرستان بيرجند اعزام شوند، با لهجه محلي خود ميگويد: با تمهيداتي براي تامين سوالات كنكور در نظر گرفته شده، كسي نميتواند و جرات هم ندارد كه حتي به سوالات كنكور چپ نگاه كند.
فرمانده همچنان نام ماموران و استانهاي آنها را به تفكيك اعلام ميكند. اصفهان، قزوين، زنجان، گيلان و ...
بيرون از محوطه و پشت ساختمان نوار نقالهاي به چشم ميخورد كه قرار است، طي مراسم ويژهاي سوالات كنكور سراسري توسط آن از محل قرنطينه به كاميونها بارگيري شوند.
چاپخانه سوالات را نيز ميتوان قلب قرنطينه دانست. به گفته مسئولان، كاركنان چاپخانه از 13 خرداد ماه به قرنطينه رفتهاند و هيچگونه ارتباطي با دنياي بيرون ندارند.
قرنطينه اين افراد تا روز شنبه كه آخرين آزمون سراسري برگزار ميشود، ادامه دارد.
در گوشهاي از محوطه، نيروهاي انتظامي، دور مامور حراست جمع ميشوند تا به دقت به توضيحات و موارد موكد او گوش دهند. توضيحاتي كه شايد خواندن بخشي از آن، كه مشكل امنيتي چنداني نيز ندارد، جالب باشد.
مامور حراست ميگويد: ماههاست كه به خاطر تامين امنيت سوالات كنكور سراسري و رسيدن لحظه بارگيري و تحويل سوالات به كاميونهاي بار، خواب به چشممان نيامده است.
وي پلمپ سوالات كنكور سراسري را به ماموران نشان ميدهد و تاكيد ميكند كه حواستان باشد تا براي اين پلمپ مشكلي پيش نيايد.
وي خاطرنشان ميكند كه وظيفه اصلي شما اين است كه سوالات بارگيري شده را سالم تحويل مسوول حفاظت هر استان بدهيد، اين پلمپ نبايد به هيچوجه شكسته شود و الا...
وي ميافزايد كه تك تك سوالات كنكور سراسري آبروي فرهنگي مملكت است و بايد از آنها مراقبت كنيد. حتي اگر كاميون تصادف يا چپ كرد، به هيچوجه نبايد پلمپ شكسته شود.
وي در عين حال تاكيد ميكند كه امنيت منطقه و محل قرنطينه به حدي بالاست كه حتي اگر بتوانم به هيچ كس حتي وزير نيز اجازه ورود به قرنطينه را نميدهم.
به گفته وي، اگر همكاري نيروي انتظامي و ماموران وزارت اطلاعات نبود، تامين امنيت سوالات كنكور نيز ممكن نميشد.
از مامور حراست منطقه چند سوال ميپرسم، ميگويد كه در محل قرنطينه دستگاههايي كار گذاشته شده كه كارايي موبايل را از بين ميبرد. چهل ساعت قبل از شروع قرنطينه، محل قرنطينه، توسط ماموران وزارت اطلاعات پاكسازي ميشود ضمن اينكه به دليل موقعيت جغرافيايي مكان امكان ارسال امواج مختلكننده به نيز وجود ندارد و خيلي كم است.
همچنين كليه كارمندان چاپخانه تحت نظر بوده و تاكنون استعلامات زيادي درباره آنها گرفته شده است ضمن اينكه چند نفر نيز به عنوان عوامل نامحسوس، در ميان كارمندان چاپخانه قرار دارند.
وي ميافزايد كه داخل محل قرنطينه نيز دوربينهاي مداربسته كار گذاشته شده تا همه چيز تحت كنترل باشد.
به گفتوگو با كارمند حراست منطقه پايان ميدهم؛ در حاليكه در چهرهاش به وضوح خستگي ديده ميشود و اضطرابي كه ماههاست به خاطر تامين امنيت سوالات كنكور سراسري متحمل شده است.
وزير علوم نيز به همراه رييس سازمان سنجش به بازديد از محل قرنطينه سوالات آمده است، زماني كه با حضور وزير علوم يكي از درهاي ورود به محل قرنطينه باز ميشود، كارمندان چاپخانه از دور ديده ميشوند كه به افراد بيرون خيره شدهاند. آنها بيش از 20 روز است كه دنياي بيرون را نديدهاند.
عبدالرسول پورعباس - رييس سازمان سنجش كشور - در اين زمينه به نكته جالبي نيز اشاره ميكند: سال گذشته همسر يكي از قرنطينهشدگان فوت كرد و وي تا چهل روز از اين مسئله اطلاع نداشت تا اينكه از محل قرنطينه خارج شده و ما اين موضوع را به وي اطلاع داديم.
مراسم ارسال سوالات كنكور سراسري سال 1387 به استانهاي كشور، با خواندن قرآن كريم و ذكر بسمالله و صلوات آغاز ميشود، در حالي كه وزير علوم به دقت به نوار نقالهاي نگاه ميكند كه سوالات كنكور را به سمت بارگيري ميبرد. از عمق نگاهش ميتوان فهميد كه محمدمهدي زاهدي ميداند كه چه مسووليت سنگيني بر دوشش قرار دارد.
رييس سازمان سنجش نيز با اشاره به اينكه حدود 22 روز است كه افراد چاپخانه سوالات كنكور سراسري در قرنطينه بوده و با محيط بيرون هيچگونه ارتباطي نداشتهاند، ميگويد: تعداد افراد در قرنطينه در مجموع به 45 نفر ميرسد كه تا شهريور ماه و همزمان با برگزاري هريك از آزمونهاي سازمان سنجش مدتي را مرخص بسر برده و مجددا به قرنطينه ميروند. همچنين تعداد محمولههاي سوالات كنكور سراسري سال جاري كه به استانهاي كشور ارسال ميشوند، به حدود 4500 كيسه ميرسد.
وي با بيان اينكه محل قرنطينه 7 لايه امنيتي دارد، ميگويد: در داخل محل قرنطينه امكاناتي نظير حمام، تلويزيون، ويدئو و حتي ميز بازي پينگپونگ تعبيه شده است تا افراد درون قرنطينه دچار مشكل نشده و در طول مدت قرنطينه نيز سرگرم بمانند.
وي اضافه ميكند: زبالههاي داخل قرنطينه نيز حدود 25 روز است كه از اين محل خارج نشدهاند تا احتمال هرگونه رخدادي از بين برود.
رييس سازمان سنجش كشور در عين حال خاطرنشان ميكند: افراد درون قرنطينه كه با محيط بيرون ارتباطي ندارند، بعضا دچار مشكلات جسمي شده و بسيار اتفاق ميافتد كه براي خانواده خود دلتنگ شوند، به هرحال چارهاي نيست و اين اقدامات براي تامين امنيت سولات كنكور سراسر الزامي است.
در حالي كه اين بخش از محل قرنطينه را ترك ميكنيم، افراد داخل قرنطينه براي حاضران دست تكان ميدهند؛ گويي منتظرند تا هرچه زودتر كابوس كنكور براي آنها نيز تمام شده و بتوانند پس از مدتها دوباره خانواده و فرزندان خود را ببينند.
و كلام آخر؛ كنكور سراسري امسال نيز همانند سالهاي گذشته برگزار ميشود و شايد در اين بين باز هم بيشتر استرس و لحظههاي التهاب داوطلبان كنكور و خانوادههاي آنها به چشم آيد، اما بايد دانست كه در پشت اين پرده، غيور مردان بزرگي حضور دارند كه جهت تامين امنيت كنكور خواب و خانواده را بر خود حرام كرده و بيادعا و گمنام شبانهروز تلاش ميكنند، بزرگمرداني كه كمتر از آنها ياد ميشود!