![](https://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1403/11/27/1958863_758.jpg)
پس از روغن و سیب زمینی قرعه به نام برنج افتاد و این سومین کالایی است که در چند ماه اخیر با گرانی غیرمنطقی و کمبود در بازار مواجه شده است و دسترسی بسیاری از خانوارها به این کالای استراتژیک را آن هم با نزدیکی به ماه مبارک رمضان محدود کرده است. این درحالی است که غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی در بحران برنج توپ را در زمین محتکران انداخته و آنها را مقصر گرانی می داند و معتقد است قیمت ها ساختگی است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، در روزهایی که قیمت برنج حسابی طغیان کرده و
درعرض ۴ ماه، بیش از ۱۰۰ درصد به قیمت ها افزوده شده است؛ اظهارات طنزگونه وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر ساختگی بودن نرخها بیش از پیش عملکرد این وزارتخانه را زیر سوال میبرد که نتوانسته است بازار را به درستی مدیریت کند و واقعیت این است که با همین قیمتهای ساختگی برنج از سفره مردم حذف شده است.
رصد قیمتها از بازار برنج نشان میدهد که از مهر تا بهمن سال جاری قیمت برنج در عرض چهار ماه، رشد دوبرابری داشته است. برای مثال در مهرماه سال جاری قیمت هرکیلو برنج طارم ۸۰ هزار تومان، برنج شیرودی حدود ۵۸ هزار تومان، برنج ندا ۵۴هزار تومان و فجر حدود ۶۵هزار تومان قیمت داشت درحالیکه قیمت برنج طارم در بهمن ماه به کیلویی ۱۶۶ هزار تومان، برنج شیرودی ۱۵۹ هزارتومان، برنج ندا کیلویی ۱۳۰ هزارتومان و قیمت برنج فجر به ۱۳۴ هزارتومان رسیده است.
بررسی فروشگاههای اینترنتی نیز نشان می دهد که قیمتها ساختگی نیست و قیمت برنج از مرز ۲۰۰ هزار تومان هم عبور کرده و حتی تا نزدیک ۲۴۰ هزار تومان هم خرید و فروش میشود. البته این اولین باری نیست که آقای وزیر جهاد کشاورزی موضع فرار را انتخاب کرده و توپ را در زمین دیگران انداخته و از وزارتخانه خود سلب مسئولیت می کند؛ به طوری که در داستان گرانی سیب زمینی نیز اظهاراتی مشابه طرح کرده است و علت را در جذابیت های صادراتی دانسته که در نهایت موجب ورود سران سه قوه به بازار سیب زمینی شد .
البته در ساماندهی قیمت بازار برنج، پای استاندار مازندران هم وسط کشیده شد. به طوری که یونسی استاندار مازندران اعلام کرد که کارگروههای پایش و بازرسی با نظارت مستقیم فرمانداران و همکاری ادارات کل صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و تعزیرات حکومتی، به قید فوریت از ذخایر انبارها، شرکتهای زنجیرهای تامین و توزیع، برنجفروشان و دپوی موجود در شالیکوبیها بازدید به عمل آورده اند تا ذخیره سازی و احتکار به عمل نیاید.
به گزارش تابناک، به نظر می رسد ممنوعیت ۴ ماهه واردات برنج از ابتدای مرداد تا پایان آبان ماه نیز نقشی اساسی در بروز تنش در بازار برنج داشته و درست است که این قانون هرساله اجرایی میشود، اما از حدود یک سالگذشته که فرآیند ثبت سفارش برنج یا میزان واردات از سوی وزارت جهادکشاورزی سیستمی و سهمیه بندی شده است، اما ممنوعیت فصلی واردات فاقد توجیه منطقی بوده و تنها به التهاب بازار دامن زد.
از سویی دیگر نیز گرانی دومینو وار اکثر محصولات کشاورزی مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی، سبزیجات و ... نیز نشاندهنده ضعف وزارت جهاد و حتی ستاد تنظیم بازار در مدیریت بازار بوده که عدم برنامهریزی مناسب در بخش تولید، توزیع، واردات، صادرات باعث شده تا بازار این محصولات با نوسان نرخ شدید مواجه شوند.