به گزارش سرویس بین الملل تابناک، تهدید آلمان به قطع روابط با آمریکا؛ اخراج رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا؛ توافق اوکراین با ترامپ درباره مواد معدنی و دیدار هیات چینی با الجولانی از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بودهاند.
اخراج رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح از سوی ترامپ
رئیسجمهور آمریکا بامداد شنبه در ادامه برنامه خود برای نصب نیروهای وفادار به خودش در پنتاگون از قصد خود برای عزل رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح خبر داد.
رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ اعلام کرد قصد دارد رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح این کشور «چارلز براون» را برکنار کند.
ترامپ در پستی در شبکه اجتماعیاش، تروثسوشال نوشت که ژنرال بازنشسته «دان رایزین کین» را نامزد تصدی این سمت خواهد کرد.
چارلز براون دومین ژنرال سیاهپوستی بود که توانسته بود به عنوان رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح منصوب شود.
شبکه خبری پیبیاس گزارش داد عزل براون «بدون شک» باعث ایجاد شوک در سراسر پنتاگون خواهد شد.
جنگ اوکراین و گسترش درگیریها در منطقه غرب آسیا از جمله مهمترین وقایع دوران حضور ۱۶ ماهه براون در این سمت بود.
ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا مجموعهای از بلندپایهترین رهبران نظامی در پنتاگون است که وظیفه مشورت به رئیسجمهور، وزیر دفاع، شورای امنیت داخلی و شورای امنیت ملی آمریکا در خصوص مسائل نظامی را بر عهده دارند.
رسانههای آمریکا گزارش دادهاند اقدام ترامپ بخشی از کارزار او برای پاکسازی نیروهای مسلح از فرماندهانی است که از برنامه موسوم به «تنوع، برابری و فراگیری» در صفوف نظامیان حمایت میکنند.
گوناگونی، انصاف و شمول اصطلاحی است که به عنوان یک قالب آموزشی در اماکن شغلی در آمریکا به کار رفته و هدف از آن جذب کارکنانی از نژادها، قومیتها، ملیتها، جنسیتها و هویتهای جنسی مختلف بوده است.
دونالد ترامپ معتقد است که پیگیری این سیاست از سوی سیاستمداران حزب دموکرات باعث به حاشیه رفتن نقش استعداد و هوش در جذب نیروی کار زبده و از بین رفتن کارآیی دستگاههای مختلف آمریکا شده است.
منتقدان، اما میگویند ترامپ به عنوان یکی از طرفداران «سفیدبرترپنداری» به دنبال پاکسازی دستگاههای مختلف آمریکا از نیروهای ناهمسو و میدان دادن حداکثری به نیروهای وفادار و همسو با دیدگاههای خودش است.
تهدید آلمان به قطع روابط با آمریکا
«آنالنا بربوک» وزیر خارجه آلمان روز جمعه خواستار افزایش فشار بر واشنگتن پس از مذاکرات آمریکا و روسیه درباره اوکراین در ریاض شد و براساس گزارش خبرگزاری آلمان، او به سیاستی در آلمان اشاره کرد که یک نقطه چرخش بود و تمامی روابط با روسیه را قطع کرد.
مذاکرات سطح بالای روسیه و آمریکا در ریاض، روز سهشنبه، به توافقهایی برای احیای همکاریها، گسترش روابط، رفع محدودیتهای فعالیت سفارتخانهها و ایجاد کارگروههایی برای رسیدگی به بحران اوکراین منجر شد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد که آمریکا اکنون بهتر موضع مسکو را درک میکند.
بربوک در واکنش به مذاکرات ریاض گفت: «اکنون ما به یک نقطه چرخش دوم نیاز داریم... دیگر جایی برای تردید و دودلی در مسیر صلح ما نیست.»
وزیر خارجه آلمان افزود که این کشور فشارها بر آمریکاییها را افزایش خواهد داد تا آنها درک کنند که «اگر دیگر در کنار دموکراسیهای لیبرال اروپا نایستند، چیزهای زیادی برای از دست دادن خواهند داشت.»
روز چهارشنبه، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اظهار داشت که اظهارات اخیر دونالد ترامپ نشان میدهد که این رئیسجمهور آمریکا ممکن است در فضای «اطلاعات نادرست روسی» زندگی کند. چند ساعت بعد در همان روز، ترامپ از زلنسکی به دلیل امتناع از برگزاری انتخابات انتقاد کرد، او را «دیکتاتور» خواند و همچنین اشاره کرد که رهبر اوکراین میخواهد ماشین پولسازی را در بحبوحه جنگ با روسیه حفظ کند.
وبسایت خبری آکسیوس روز جمعه گزارش داد که براساس اطلاعات مقامات ناشناس آمریکایی آشنا با موضوع، زلنسکی در جریان مذاکرات واشنگتن با مسکو، ترامپ را آنقدر عصبانی کرد که رئیسجمهور آمریکا آماده بود کمکهای نظامی به کییف را متوقف کند.
با این حال، روزنامه والاستریتژورنال گزارش داد که احتمالا دارد امروز شنبه، توافق مواد معدنی مدنظر ترامپ میان آمریکا و اوکراین امضا شود؛ اقدامی که شاید تا حدی بتواند به کاهش تنشهای کاخ سفید و کییف کمک کند. پیشتر زلنسکی گفته بود که تحت فشار آمریکاست و از امضای پیشنویس قرارداد خودداری کرده بود. این امر خشم واشنگتن را برانگیخت. زلنسکی در حال حاضر تیمی را مسوول بررسی پیشنویس کرده است.
توافق اوکراین با ترامپ درباره مواد معدنی
روزنامه والاستریتژورنال مدعی شد که توافق میان واشنگتن و کییف بر سر مواد معدنی کمیاب اوکراین، امروز منعقد میشود.
با این حال، این روزنامه نوشته است که این توافق هنوز کامل نبوده و مفاد دقیق آن در حال حاضر قابل در دسترسی نیست.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دیروز (جمعه) در دفتر وی در کاخ سفید درباره احتمال توافق بر سر مواد معدنی کمیاب گفت که «فکر میکنم آنها خواستار این توافق هستند و احساس خوبی درباره آن دارند.»
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز دیروز در تلگرام اعلام کرد که درباره توافق مواد معدنی کمیاب با آمریکا، انتظار «نتیجهای عادلانه» را دارد.
اسکات بِسنت، وزیر خزانهداری آمریکا ۱۲ فوریه پیشنویس توافقنامه بر سر فلزات معدنی کمیاب را در سفرش به کییف به زلنسکی تحویل داد، اما رئیس جمهور اوکراین در آن زمان یا بعد از آن در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ از امضای پیشنویس خودداری کرد.
برگزاری نشست سران عربی در ریاض بدون صدور بیانیه پایانی
دیدار «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان با رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، «عبدالله دوم» پادشاه اردن و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر در ریاض در سایه تلاش کشورهای عربی برای ارائه یک طرح در مقابل پیشنهاد «دونالد ترامپ» ئیس جمهور آمریکا برای کوچاندن فلسطینیها از نوار غزه به مصر و اردن برگزار شد.
ریاض با تاکید بر اینکه این نشست یک دیدار برادرانه غیر رسمی است و نتایج آن در راستای دستور کار نشست سران عربی در مصر در چهار مارس خواهد بود، برای کاهش سقف انتظارات از این نشست تلاش کرد.
در این نشست امیر قطر، رئیس امارات، امیر کویت، ولیعهد بحرین، پادشاه اردن، رئیسجمهور مصر حضور داشتند. رهبران شرکت کننده در این دیدار از برگزاری نشست فوق العاده سران عرب در قاهره در چهار مارس آینده استقبال کردند.
طبق گزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس) در این دیدار درباره مسائل منطقهای و بین المللی و تلاشهای مشترک برای حمایت از مسئله فلسطین و تحولات اوضاع نوار غزه صحبت شد.
در نشست روز جمعه ریاض رهبران مصر، عربستان، امارات، قطر، کویت، بحرین و اردن حضور داشتند.
این نشست از این نظر اهمیت داشت که منعکس کننده اجماع عربی درباره مخالفت با کوچاندن فلسطینیها از غزه است.
به گفته منابع هیچ گونه بیانیه پایانی از سوی نشست غیر رسمی رهبران عربی در ریاض صادر نشد.
یک منبع نزدیک به دولت عربستان و خبرگزاری فرانسه گفت: این نشست روز جمعه برگزار و بعد از ظهر جمعه پایان یافت و عمان در آن حضور نداشت.
این منبع گفت که مذاکرات محرمانه بوده است.
شبکه خبری دولتی عربستان تصویری را از شرکت کنندگان در نشست ریاض منتشر کرد بدون اینکه مکان آن یا دستور کار آن را مشخص کند.
پیشتر دونالد ترامپ طرح کوچاندن مردم غزه به مصر، اردن و کشورهای دیگر را مطرح کرده بود و اعلام کرد که آمریکا قصد دارد کنترل غزه را در دست بگیرد.
این اظهارات با محکومیتهای شدید گروههای فلسطینی و انتقاداتی از سوی کشورهای عربی و بینالمللی مواجه شد.
در این راستا قرار است مصر طرحی را درباره آینده غزه ارائه کند که هنوز جزئیات آن مشخص نشده است، اما یک منبع دیپلمات مصری در واشنگتن به العربی الجدید گفت: این طرح از دو مرحله تشکیل میشود. مرحله اول ۱۰ سال طول خواهد کشید که شامل عملیات بازسازی و ساخت و ساز و ایجاد زیرساخت است و مرحله اول آماده سازی فضا برای اجرای مرحله دوم طرح است.
این منبع گفت: این طرح شامل ایجاد محدودیتهایی درباره سلاح مقاومت بدون خلع آن است. اماکن مشخصی برای انبارهای سلاح که تحت نظارت اروپا و مصر خواهد بود مطرح خواهد شد.
دیدار هیات چینی با الجولانی
«احمد الشرع» رئیس جمهور موقت سوریه معروف به «ابومحمد الجولانی» در کاخ الشعب دمشق با هیاتی چینی به ریاست «شی هونگ» سفیر جمهوری خلق چین در سوریه دیدار کرد.
این دیدار با حضور «اسعد الشیبانی» وزیر امور خارجه موقت سوریه برگزار شد.
این دیدار درحالی انجام شد که پیشتر «گوو جیاکون» سخنگوی وزارت خارجه چین بر مخالفت جدی پکن با پیشنهاد برخی کشورها برای لغو تحریمها علیه گروه «هیات تحریرالشام» تأکید کرده بود.
جیاکون در نشست مطبوعاتی تصریح کرد که سوریه باید با تمامی اشکال تروریسم و افراطگرایی مقابله کند.
وی افزود: ما شاهد اجماع نظر بر این موضوع بودهایم که شرایط کنونی برای لغو تحریمهایی که کمیته شورای امنیت سازمان ملل بر اساس قطعنامه ۱۲۶۷ علیه سازمانهای سوری مرتبط و اعضای اصلی آنها اعمال کرده، مناسب نیست. چین در این زمینه نکات احتیاطی جدی دارد.
وی همچنین از دولت سوریه خواست که اقدامات ملموسی را برای پاسخگویی به نگرانیهای جامعه بینالمللی، از جمله چین، در زمینه مبارزه با تروریسم اتخاذ کند.
چین از زمان آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱، به عنوان یکی از حامیان استراتژیک نظام بشار اسد شناخته شده است. سیاست پکن در قبال سوریه عمدتاً بر حمایتهای سیاسی و دیپلماتیک متمرکز بوده و این کشور بارها همراه با روسیه، از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل برای جلوگیری از تصویب قطعنامههایی که علیه دولت اسد بود، استفاده کرده است. همچنین، چین همواره مخالفت خود را با هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی سوریه اعلام کرده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.