به گزارش خبرنگار تابناک از استان آذربایجان غربی، از نخستین روزی که انسان متولد میشود افراد خانواده وقتی شروع به صحبت با نوزاد میکنند مطمئنا به زبان مادری با وی سخن میگویند و اولین کلمات که نوزاد میشنود کلمه به کلمه و جمله به جمله از زبان مادری اوست به جهت همین برای همه ما انسانها شیرینترین و آشناترین زبان، زبان مادریست و میتوان به وضوح اشاره کرد که ریشه در وجود وخون ما دارد.
فرقی نمیکند کجای این جهان پهناور میکنیم، در هر زمان و هر مکان زبان مادری هر فردی اهمیت زیادی دارد. جنبه عاطفی و میل افراد به حفظ هویت فرهنگی خودشان مهمترین دلیل اهمیت نهادن به زبان مادری است.
وقتی کودک بزرگ میشود ودر عرصه سواد و علم آموزی قرار میگیرد در برحهای از آموزش ممکن است آموختن نکتهای از درس برایش دشوار باشد ولی وقتی آموزگار به زبان مادری به وی تعلیم میدهد مشخصا راه آموختن را بر وی هموار میسازد.
یونسکو روز ۲۱ فوریه را به عنوان روز جهانی زبان مادری به ثبت رسانده است. روز جهانی زبان مادری فرصتی برای ترویج احترام و مدارا نسبت به زبانهای مختلف و حفظ تنوع زبانی در سراسر دنیاست. طبق تخمین سازمان ملل، ۴۰ درصد از جمعیت جهان از آموزش به زبانی که آن را میفهمند و به آن صحبت میکنند محرومند و مجبورند زبان دیگری یاد گرفته و تکلم کنند.
متاسفانه در بسیاری از کشورها، استفاده از یک زبان واحد در آموزش و یا حتی امور اجتماعی و سیاسی مردم باعث فقیر شدن زبان مادری و کاهش استاندارد زندگی مردم یک منطقه شده است این موضوع حفظ آداب و رسوم و سنتهای آن منطقه را به شکلی پایداربا مشکل روبهرو کرده و همچنین چالشی بزرگ بر سر راه کثرت اندیشهها بوجود آورده است.
خوشبختانه کشور ما ایران به لحاظ تنوع زبان، گویش ولهجه از تنوع و تعدد بسیاری برخوردار است ولی متأسفانه در برخی از زبانهای مورد استفاده شده در کشور از جمله زبان ترکی در برخورداری از حق اولیه همچون تحصیل به زبان مادری، حق داشتن روزنامه و شبکه تلویزیونی سراسری به زبان ترکی مادری حق افراد ترک زبان به درستی احقاق نشده است.
به همین خاطر فعالین این عرصه هر ساله با اهدا دهها جلد کتاب با موضوعات شعر و داستانهای کودکانه در میان دانش آموزان و کودکان ضمن گرامیداشت روز جهانی زبان مادری بر لزوم آموزش و تحصیل زبان مادری و فواید آموزش به زبان مادری تأکید ورزیده و خواستار حمایت مردم و دولت در نهادینه کردن این امر مهم میباشند.
زبان مادری وطن است از تولد تا مرگ همدم و همراه ماست/نیاز است بر اهمیت زبان مادری بیشتر پرداخت شود
علی رحیمی دکترای تخصصی زبان شناسی در گفتوگو با خبرنگار تابناک در ارومیه، گفت: زبان مادری همچون وطن است و از بدو تولد تا زمان مرگ همراه انسان است و افراد از همان کودکی با تسلط بر زبان مادری براحتی میتوانند علاقه، احساسات، نیاز و خواستههای خود را ابراز کرده و از آسیبها به دور باشند.
وی افزود: کشور ایران جز کشورهای با تنوع گسترده زبانی میباشد که مردمانش در هر گوشه از آن به زبانها و لهجههای مختلف سخن میگویند و گذران زندگی میکنند.
رحیمی خاطر نشان کرد: باعث تاسف است که حدود نیمی از زبانهای دنیا در معرض نابودی قرار دارند و میتوان به صراحت اعلام کرد که مرگ هر زبان به معنای از دست رفتن مجموعهای از فرهنگ، تاریخ و آداب گروهی از ساکنان آن کشور و سرزمین میباشد.
وی افزود: به دلیل اینکه زبان مادری در دنیا هویت بخش بوده و در جامعه هویت ایجاد میکند دارای اهمیت بسیاری میباشد و به جهت اهمیت آن، زبان مادری نیاز به آموزش دارد. داشتن پایه قوی در زبان مادری از همان دوران کودکی منجر به درک بسیار بهتر از مسائل زندگی میگردد و همچنین یک نگرش مثبت نسبت به جامعه به داشتن رابطه با جهان هستی در فرد ایجاد میکند، بنابراین ضروری است که کودکان از همان ابتدا با زبان مادری کاملا آشنا کردو راه حفظ زبان اول یا همان زبان مادری را بر وی آسان نمود، از طرفی زبان مادری نیز نقش مهمی در توسعه هویت شخصی، اجتماعی و فرهنگی فرد ایفا میکند و به همین دلیل جایگاه و اهمیت زبان مادری در زندگی افراد غیر قابل چشم پوشی میباشد.
زبان مادری از گرانبهاترین میراث فرهنگی ما انسانها میباشد و در همه دوران به حفظ ارزش و اهمیت آن توسط دانشمندان و دانشگاهیان تأکید شده است، با ما به دنیا میآید و ما با از دنیا میرود همدم و همراز آدمیست.
نکوداشت روز جهانی زبان مادری بیانگر ارزش و جایگاه ویژه زبان مادری در تمام دنیا میباشد و در کشور ما ایران بزرگداشت روز جهانی زبان مادری به خواسته تمام مردم، با ادیان اقوام و زبانها و لهجههای مختلف تأکید بر ایجاد فضای بیشتر جهت رشد وتعالی و آگاهی بخشی بیشتر در مورد اهمیت و جایگاه زبان مادری میباشد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.