به گزارش سرویس سیاسی تابناک، مهر با سفر پرحاشیه پزشکیان به نیویورک به جهت شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد آغاز شد. پزشکیان پیش از سخنرانی اصلی خود، دیدارهای مختلفی نیز داشت؛ یکی از پررنگترین آنها نشست خبری با رسانههای آمریکا بود که اظهارات وی درباره آمادگی برای کاهش تنش با اسرائیل و روایت منتشر شده از سوی بلومبرگ، خبرساز شد.
پس از وزیر خارجه تعدادی از اعضای رسانهای هیئت دولت نیز آن را تکذیب کردند، اما فایلی که در ادامه منتشر شد نشان داد بر خلاف این تکذیبیهها رئیسجمهور به واقع چنین اظهاراتی داشته است. هرچند مواضع او در سخنرانی نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در محکومیت اسرائیل و آمریکا بود.
همان روزها از داخل کشور نیز خبری واکنش برانگیز شد؛ انتصاب مخبر بعنوان مشاور و دستیار رهبری. واکنشها بیشتر معطوف به مقایسه مخبر با جلیلی بود و این انتصاب را دارای معنای مهمی از سوی رهبری دانستند.
در همین تب و تاب روز ششم مهر خبری معادلات را متفاوت کرد؛ شهادت سید حسن نصرالله در پی حمله اسرائیل به بیروت که بعدتر اعلام شد سردار نیلفروشان معاون عملیات سپاه، نیز همراه وی به شهادت رسیده است.
البته فاصله ادعای موفقیتآمیز بودن ترور توسط اسرائیل تا اعلام رسمی از سوی حزبالله لبنان چیزی نزدیک به یک روز بود و در این فاصله همزمان ادعاهای ضدونقیضی میشد؛ رسانههای رسمی جمهوری اسلامی نیز در ابتدا به طور کامل چنین خبری را رد کردند. این جنس اخبار در همین مورد خلاصه نشد و حالت محور مقاومت دومینو وار نفرات کلیدی خود را از دست میداد؛ یکی از مهمترین این افراد هاشم صفی الدین بود که از مهمترین گزینههای جانشینی برای دبیرکلی حزبالله محسوب میشد، اما در کمتر از یک هفته در لبنان مورد هدف قرار گرفته و به شهادت رسید.
شهادت یحیی سنوار در کمتر از ۲۰ روز پس از سید حسن نصرالله نیز از اخبار مهمی بود که فلسطسن و محور مقاومت را تحت تأثیر خود قرار میداد؛ البته شهادت سنوار یک روی دیگر نیز داشت و آن تصاویر مقتدرانهی به جا مانده از وی در آخرین لحظات حیات خود بود.
با شهادت سید حسن نصرالله دوباره موج شدیدی در مطالبه انتقام شکل گرفت و انتقادات به دولت که آن را مانع میپنداشتند به اوج رسید؛ هرچند دو روز پیش از این عملیات که هنوز انتقادات به دولت به این شدت نبود فداحسین مالکی در گفتوگو با تابناک ضمن اشاره به مواضع قاطعانه پزشکیان نسبت به آمریکا و اسرائیل، گفته بود: «سیاستهای کلی نظام و خطوط قرمز کشور مشخص است و با تغییر دولت هیچ تغییری نخواهد کرد».
سرانجام در فاصلهای کوتاه از شهادت دبیرکل حزبالله لبنان و همراهان وی، عملیات وعده صادق ۲ در انتقام به شهادت رساندن اسماعیل هنیه و سید حسن نصرالله صورت گرفت که مراکز راهبردی در داخل سرزمینهای اشغالی با موشک مورد هدف قرار گرفتند
. اما این تنها اقدام ایران نبود؛ نماز جمعه همان هفته (۱۳ مهر) پس از حدود ۵ سال به امامت رهبر معظم انقلاب برگزار شد و حضور پرشور مردم در نماز جمعه نصر پیام مهمی برای دشمن داشت. افراد با گرایشهای مختلف سیاسی و بعضاً مخالف نگاه متفاوتی به این نماز جمعه داشتند و شرکت در آن را پاسخی مردمی به تهدید ایران میدانستند از همین رو از سایرین نیز دعوت میکردند تا در این مراسم حضور یابند. بیانات رهبری در خطبههای نماز و همچنین موارد حاشیهای نظیر حضور نسبتا طولانی مدت ایشان در مصلی بسیار مورد توجه قرار گرفت. در تکمیل این پازل، عراقچی نیز همان روز به بیروت سفر کرد.
چند روز بعد و در ۲۱ مهر نیز مجددا قالیباف به این شهر سفر کرد؛ نقطه تمایز سفر قالیباف این بود که خود خلبانی پرواز را بر عهده داشت. از دیگر موارد مورد توجه در این سفر حضور در ضاحیه و بازدید از ساختمانهای تخریب شده توسط رژیم صهیونیستی بود. مجموعه اقدامات قالیباف تحسین اغلب افراد را برانگیخت. اعطای نشان فتح به سردار حاجیزاده در پی عملیات وعده صادق و آغاز پویشهای مردمی کمکهای مادی به مردم لبنان بالاخص اهدای طلای بانوان، از دیگر اخبار مرتبط به حساب میآید.
اما در تمام این روزها یک خط خبری پررنگ دنبال میشد و مردمی که تا پیش از عملیات وعده صادق ۲ منتقد جدی فرماندهان و سرداران نظامی بودند باعث ضریب یافتن آن شدند؛ هدف این خط شخص اسماعیل قاآنی بود و با شایعه شهادت او در چند برهه مختلف من جمله حضور در محل شهادت سید حسن نصرالله آغاز شد. در ادامه حتی ادعاهایی مبنی بر بازجویی و دستگیری او مطرح شد. عدم حضور چند هفتهای قاآنی در رسانهها باعث قوت بخشیدن به این شایعات میشد، اما در نهایت حضور وی در مراسمات شهید نیلفروشان به این شایعات پایان بخشید.
این ماه چند خبر مهم دیگر هم داشت.در ادامه تغییرات صورت گرفته از سوی دولت، مهر ماه ایام انتصاب استانداران جدید بود. استانداران از جناحهای سیاسی مختلف و حتی مخالف با دولت انتخاب شده بودند که پیش از هر چیز انتقادات اصلاحطلبان نسبت به این شیوه تحقق وفاق را در پی داشت.
۱۸ مهر ماه وزیر ارتباطات اعلام کرد رفع فیلتر در دستور کار دولت است و در آینده نزدیک به جمعبندی رسیده و اخبار خوبی در این راستا به مردم اعلام خواهد شد.
۲۱ مهر ماه پزشکیان در دانشگاه تهران برای مراسم آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها حضور یافت، دانشجویان که پیش از برگزاری مراسم به تریبون نداشتن خود اعتراض داشتند با آغاز صحبتهای پزشکیان مجددا اعتراض خود را بیان کردند که در نهایت رئیسجمهور تریبون خود را به یکی از دانشجویان واگذار کرد. این اقدام پزشکیان منجر به دستاوردسازی شد حامیان دولت و رئیسجمهور شد تا ماحصل وفاق در دانشگاه را چنین قابهایی معرفی نمایند.
۲۷ مهر نیز دو سند محرمانه اطلاعات خارجی از آژانس امنیت ملی و آژانس اطلاعات مکانی ایالات متحده در کانالهای تلگرامی منتشر شد که مربوط به برنامههای اسرائیل برای انتقام از ایران در پی عملیات وعده صادق ۲ بود.
از دیگر اخبار مهم این ماه، امضای بیانیهای توسط اروپاییها با شورای همکاری که از ادبیات تندی علیه تمامیت ارضی ایران برخوردار بود و ضمن اشغالگر خواندن ایران، جزایر سهگانه را متعلق به امارات دانستند. در همان ایام یادداشتی تحت عنوان با تهدید اتحادیه اروپا علیه تمامیت ارضی ایران چه باید کرد؟
در تابناک منتشر شد که این بیانیه را چنین تحلیل میکرد: «بسیاری از کشورها با یکدیگر اختلاف ارضی دارند، اما کشورهای ثالث از ورود به این اختلافات و اعلام موضع درباره آن خودداری میورزند، موضع اروپاییها نشان میدهد که ایران در عرصه بینالمللی به گونه بی سابقهای ضعیف و منزوی شده و به عبارتی دیگر، اقدام علیه ایران ولو تهدید تمامیت ارضی آن یک اقدام بدون هزینه تلقی میگردد.»
امضای طرح پیشنهادی برکناری ظریف به دلیل مغایرت با قانون مشاغل حساس توسط نمایندگان مجلس از دیگر اخبار مهم مهر به حساب میآید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.