ژاپن که هم در المپیک و هم در مسابقات جهانی اوزان غیرالمپیکی به لحاظ کیفیت مدالی بالاتر از کشتی آزاد ایران قرار گرفت، در روز اول مسابقات قهرمانی آسیا هم دو طلا گرفت که یکی از آنها با برد مستقیم مقابل کشتیگیر ایرانی به دست آمد.
به گزارش سرویس ورزشی تابناک، روز اول مسابقات کشتی آزاد قهرمانی بزرگسالان آسیا با صدرنشینی ۹۰ امتیازی ایران و کسب یک طلا، یک نقره و ۳ برنز تمام شد.
از جمع ۵ کشتیگیری که در روز نخست مسابقات کشتی آزاد برای ایران روی تشک رفتند، فقط دو نفرشان در مسابقات قهرمان کشوری که مرحله اول انتخابی تیم ملی بود، کشتی گرفته و قهرمان شده بودند و سه نفر دیگر در جمع معافیهای پرتعداد قرار گرفته و پیش و پس از آن، در رویدادهای بینالمللی محک خورده بودند.
در عین حال که تیم جوانی به مسابقات قهرمانی آسیا رفت، اما هیچکدام بیتجربه نبودند و حداقل در یک سال اخیر، دائماً در میدان بوده و تجربه زیادی به دست آورده بودند. در کم تجربه نبودن این تیم همین بس که از جمع ۵ نفر، جوانترینشان، والیزاده و خلیلی مسابقات جهانی بزرگسالان را تجربه کردهاند.
مبین عظیمی در میان کشتیگیران زیر ۲۳ سالی که روز گذشته روی تشک رفتند، در یک سال اخیر کمتر میدان دیده بود. او بعد از قهرمانی در مسابقات ۲۰۲۳ جوانان جهان، تصمیم گرفت در چرخه المپیک در ۸۶ کیلوگرم کشتی بگیرد که ناکام بود و بعد از آن، در هیچ کدام از انتخابیهای ۹۲ کیلوگرم برای اعزام به جهانی اوزان غیرالمپیکی و زیر ۲۳ سال جهان و تورنمنتهای پس از آن به او فرصت داده نشد. آخرین مسابقه بینالمللی او، تورنمنت رنکدار کرواسی بود که برای او و امیرحسین فیروزپور جنبه انتخابی آسیایی را داشت.
ژاپن شنبه شب دو طلا گرفت، در حالیکه ایران فقط به یک طلا رضایت داد. ژاپنیها در ۶۵ کیلوگرم با تانابه، عباس ابراهیمزاده را شکست دادند و کشتیگیر ۹۷ کیلوگرمی آنها هم در فینال آیتموخانی را برد که از سد مبین عظیمی گذشته بود. در زیر به تحلیل ۵ کشتیگیری که به قهرمانی آسیا اعزام شده و عملکردشان خواهیم پرداخت.
*باتجربهای که ششدانگ نیست؛ کرهشمالی باز هم سبقت گرفت
میلاد والیزاده باوجودی که امسال در مسابقات جوانان جهان کشتی گرفت، اما سال ۲۰۲۳ نماینده ۵۷ کیلوگرم ایران در مسابقات جهانی بلگراد بود که آنجا موفقیتی کسب نکرد. کشتیگیر مازندرانی بعد از تجربه مسابقات جهانی بزرگسالان جهان، برای مدتی از کورس مدعیان ۵۷ کیلو خارج شد، اما شهریور ماه امسال دوباره به عضویت تیم ملی جوانان درآمد و البته که آنجا مغلوب هایکو گاسپاریان ارمنی شده و با عنوان هشتمی از دور رقابتها خارج شد.
در شرایطی که ۵۷ کیلوگرم ایران در این سالها ناکام بوده و صاحب وزن نداشته، میلاد در مسابقات قهرمان کشوری اول شد و بالاتر از هادی رضایی، علیرضا سرلک و اهورا خاطری قرار گرفت. برای اینکه دوباره وزن کم نکند و مهیای شرکت در قهرمانی آسیا شود، بعد از کشوری به تورنمنت دیگری اعزام نشد.
او در آسیایی کشتیگیران سریلانکا و عراق را که حریفان ساده و دست و پا بستهای بودند را با امتیاز عالی برد و راحت کالجان قزاق که نسبتاً سختتر بود را ۳ بر صفر شکست داد. در فینال قابل پیشبینی بود که مقابل کشتیگیر کرهشمالی تن به شکست بدهد، چراکه میلاد باوجودی که از سال ۲۰۲۳ به این طرف در کورس رقابتی وزن اول بوده و حتی مسابقات بزرگسالان جهان را تجربه کرده، اما هرگز در قامت یک کشتیگیر ششدانگ و مطمئن ظاهر نشده است.
والیزاده فینال را ۸ بر یک به چونگ سانگ هان باخت و نقره گرفت. کشتیگیران سبک وزن کره شمالی سال گذشته هم عملکرد بهتری نسبت به کشتیگیران ما در قهرمانی آسیا داشتند. گزینههای کادرفنی در این وزن زیاد نیستند، همه امتحان پس داده و با کارنامهای متوسط و ضعیف، چشم امید کشتی آزاد حالا به اهورا خاطری است که در کوتاه مدت پیشرفت کرده و بتواند خلاء سبک وزن را پر کند.
*باخت تکراری به ژاپنیها؛ عموزاد و ابراهیمزاده هم ندارد!
عباس ابراهیمزاده چند سالی است که از باشگاه علی خدایی در ساری، اسمش را سر زبانها انداخته، او هم کشتیگیر بیتجربهای نبود که به قهرمانی آسیا اعزام شد. کشتیگیری که به واسطه کسب نشان برنز جهانی زیر ۲۳ سال در آبان ماه، از شرکت در مسابقات قهرمان کشوری معاف شد!
ابراهیمزاده در آلبانی ۱۱ بر ۴ به کاجی اوگینوی ژاپنی باخت، اینجا در اردن هم مغلوب ژاپنی دیگری شد؛ حالا کمکم کشتیگیران کشورمان به بازندههای تکراری در سبک وزن و میان وزن مقابل حریفان ژاپنی تبدیل شدهاند.
کشتیگیر ساروی بهمن ماه در اوپن زاگرب طلا گرفت و سپس راهی قهرمانی بزرگسالان آسیا شد. او بعد از شکست حریفانی از ترکمنستان و چین با امتیاز عالی، مغلوب کایسهای تانابه شد و دیدار ردهبندی را مقابل امیدجان جلالوف ازبک برد و به مدال برنز رسید.
نفر اول این وزن ایران رحمان عموزاد است که به نظر میرسد امسال هم صاحب دوبنده تیم ملی در مسابقات جهانی است، نکته بد ماجرا اینکه صاحب وزن کشتی آزاد ایران در ۶۵ کیلوگرم هم در المپیک شکستی تلخ مقابل حریف ژاپنی داشت. ایران هم با نفر اولش و هم نفرات بعدیاش این روزها در ۶۵ کیلوگرم مغلوب ژاپنیها میشود، ابراهیمزاده در همین چند ماه اخیر هم به اوگینو و هم تانابه باخته و عموزادِ باتجربه و عنواندار ایران هم ۱۰ بر ۳ مغلوب کاتارو کیوکا شده است. چه بسا اگر قانون اعزام زیر ۲۳ سالهها به قهرمانی آسیا در چرخه امسال گنجانده نمیشد، عموزاد هم به طلای آسیایی نمیرسید!
*ابهام در دستان سینا؛ ملیپوش جهانی آلبانی و پدیده کشتی ایران طلای آسیایی نگرفت
سینا خلیلی را جوان اول کشتی ایران در ۶ ماه گذشته عنوان میکردند که همه فضای مجازی پر شده بود از کشتیهای او و هنرش در خواندن و نواختن. کشتیگیری که آبان ماه و در پی مصدومیت دست امیرمحمد یزدانی، از لیست اعزامی به زیر ۲۳ سال جهان به لیست بزرگسالانِ اعزامی به جهانی اوزان غیرالمپیکی منتقل شد و در آلبانی، بعد از آنکه اسکریبین از بلاروسی و عثمانوف قرقیز را برد، ۶ بر ۵ مغلوب عبدالمجید کودییف تاجیک شد و از دور رقابتها حذف شد.
باوجودی که از همان زمان از آسیبدیدگی دست خلیلی صحبت میشود و چندین بار مشخصاً به دلیل همین درد و آسیب، کشتی او با شکست تمام شده، اما سوم آذر در جریان لیگ پادوبنی مقابل کوربان شیرایف قرار گرفت و تن به شکست داد. در ادامه در فینال لیگ برتر مقابل امیرمحمد یزدانی کشتی گرفت و ۱۴ بر ۵ دارنده دو نشان نقره جهان را مغلوب کرد تا این آخرین حضور امیرمحمد یزدانی در ۷۰ کیلوگرم باشد.
از شرکت در مسابقات قهرمان کشوری معاف شد، اما بهمن ماه او را به تورنمنت زاگرب فرستادند که با برد مقابل دیاکون از مولداوی و باتوجه به روی تشک نیامدن جیمز گرین آمریکایی، در فینال به هیبتاف آذربایجانی باخت و نقره گرفت.
خلیلی در مبارزه اولش در قهرمانی آسیا به ویکتور راسادین ۱۱ بر ۲ باخت، اما چون حریف روسیالاصلش از تاجیکستان فینالیست شد، او هم در شانس مجدد کشتی گرفت و با غلبه بر حریف اردنی، در دیدار ردهبندی هم با ضربه فنی تولگا توموراوچیر که در فینال بازیهای آسیایی رحمان عموزاد را برده بود و البته مدعیای جدی و عنواندار در ۶۵ کیلوگرم بوده را مغلوب کرد و به مدال برنز رسید.
پدیدهای که خیلی رویش حساب باز کردهاند، هنوز نتوانسته به یک کشتیگیر مطمئن تبدیل شود که بتواند طلای آسیایی بگیرد. وضعیت دست او هم مبهم بوده و برخی میگویند مصدومیتش جدی است، اما در همین ۶ ماه اخیر که چندین مسابقه سنگین را با همین دست پشت سر گذاشته است.
*پایان فراز و نشیب کشتیگیر تهرانی با طلای آسیا
مهدی یوسفی باوجود کشتیهای بد و غیرقابل دفاعش در مرحله پایانی لیگ، در آسیایی بدون اشتباه پیش رفت و تنها طلای روز اول ایران را گرفت. او که شهریور ماه و در جریان مسابقات جوانان جهان همان دور اول ۱۰ بر صفر مغلوب آلپ ارسلان بیگینیوف از ترکمنستان شد، اما با فینالیست شدن حریفش، توانست در گروه شانس مجدد کشتیگیران اوکراین، بلاروس و هند را ببرد و به مقام سوم برسد. سپس آبان ماه در ترکیب اعزامی به جهانی زیر ۲۳ سال قرار گرفت و با غلبه بر حریفانی از کانادا، ایتالیا، اوکراین، ژاپن و چین، طلای امیدهای جهان را به دست آورد.
استارت بردهای تیم منتخب کشتی آزاد ایران در لیگ پادوبنی سوم آذر ماه هم با برتری یوسفی مقابل ماگومد ماگومایف زده شد، اما کشتیگیر تهرانی در مرحله پایانی لیگ برتر هم شکست سنگینی را مقابل اخمد عثمانوف تجربه کرد و هم فریبرز بابایی. او بهمن ماه به اوپن زاگرب اعزام شد و بعد از بردن حریفانش از اسلواکی و گرجستان، در فینال مغلوب زلیمخان خادجیف کشتیگیر روسیالاصل فرانسه شد و به مدال نقره رسید.
یوسفی با این کارنامه به قهرمانی آسیا رفت که با شکست دادن حریفانی از ترکمنستان، قزاقستان، تاجیکستان و کشتیگیر روسیالاصل بحرین، قهرمان آسیا شد. در این وزن محمد نخودی نفر اول کادرفنی تیم ملی است که بعد از کسب نشان برنز مسابقات جهانی اوزان غیرالمپیکی، دستش را جراحی کرد و هنوز روی تشک و به چرخه بازنگشته است. یوسفی رفته رفته نشان میدهد میتواند به کشتیگیر قابل اطمینانی بدل شود.
*تغییر وزن در یک ماه و یک برنز آسیایی برای مبین عظیمی
با استناد به تغییر وزن محمدمبین عظیمی، او را باید کمتجربهترین عضو اعزامی به قهرمانی آسیا دانست. کشتیگیری که دی ماه قهرمان وزن ۹۲ کیلوگرم کشور شد و بعد همراه با امیرحسین فیروزپور که از مسابقات کشوری معاف شده بود، بهمن ماه به تورنمنت رنکدار زاگرب رفت و در همان مبارزه اول ۶ بر ۵ مغلوب ابوبکر آباکاروف از آذربایجان شد و باتوجه به اینکه فیروزپور طلای این تورنمنت را گرفت و برای اعزامی به قهرمانی آسیا انتخاب شد، کادرفنی تیم ملی تصمیم گرفت به مبین در وزن ۹۷ کیلوگرم شانس بدهد و او را مقابل ابوالفضل بابالو قرار داد که عظیمی با برتری مقابل بابالو، به عضویت تیم آسیایی در ۹۷ کیلوگرم درآمد.
محمدمبین دور دوم باید با اخمد تاجالدینوف کشتی میگرفت که کشتیگیر روسیالاصل بحرین که قهرمان المپیک، جهان، بازیهای آسیایی و آسیاست، روی تشک حاضر نشد تا اولین محک جدی کشتیگیر ایران در وزن جدید، مقابل رضابک آیتموخان باشد که دو کشتیگیر سال ۲۰۲۳ فینال جوانان جهان را در وزن ۹۲ کیلوگرم مقابل هم برگزار کرده بودند و مبین عظیمی آن کشتی را برده بود.
آیتموخان دو ماه بعد از آنکه به عظیمی باخت، نماینده ۹۲ کیلوگرم کشورش در مسابقات جهانی بزرگسالان شد و آنجا در غیاب مدعی شماره یک این وزن، کامران قاسمپور؛ قهرمان جهان شد. بعد از آن دیگر به ۹۷ کیلوگرم رفت و میدانهای زیادی دید. او سال ۲۰۲۴ را با دو طلای ۹۷ کیلوگرم جوانان و زیر ۲۳ سال جهان تمام کرد و توانست در دور سوم مسابقات قهرمانی آسیا، با نتیجه ۲ بر صفر از عظیمی انتقام بگیرد. هرچند که زور مبین، به آیتموخان میرسید و اگر کمی زودتر برای زیرگیری و امتیاز گرفتن از آیتموخان اقدام میکرد، چه بسا او به فینال آسیایی میرفت.
مبین بعد از این شکست، کشتیگیر ترکمنستان را در دیدار سوم پنجمی برد و به مدال برنز رسید. عظیمی روز دوم اسفند و در جریان برگزاری مسابقات باشگاههای جهان، بابالو را ۵-۴ برد و مدعی جدید ۹۷ کیلوگرم شد. او در واقع در فرصتی حدودا یک ماهه، خود را مهیای شرکت در مسابقات قهرمانی آسیا در وزن جدید کرد، بنابراین کسب نشان برنز آسیا، کارنامه خوبی برای او در این وزن محسوب میشود.
***جنگ طلا در غیاب قهرمانان اصلی در ۹۷ کیلوگرم؛ کمامیدترین، قهرمان شد
جذابترین کشتیهای مسابقات قهرمانی آسیا بیشک در ۹۷ کیلوگرم برگزار شد. جایی که ابتدا عنوان شد اخمد تاجالدینوف قصد شرکت در آن را ندارد و برنامههای درمانی خود بعد از جراحی کتف را دنبال میکند؛ اما در ادامه بحرینیها او را در مسابقات قهرمانی آسیا ثبتنام کردند، چون از کشتیگیر دوتابعیتی خود، فقط مدال و طلا میخواهند.
مربیاش در آخرین تمرینی که در اردن انجام داد، اینطور صلاح دید که کتفش برای شرکت در قهرمانی آسیا صد درصد آماده نیست و به این ترتیب باوجودی که در قرعهکشی شرکت داده شده بود، روی تشک نیامد.
اگر تاجالدینوف برای کشور خودش روسیه کشتی میگرفت، محال بود که روسها ریسک اعزام به قهرمانی آسیا با کتف جراحی شده را به جان بخرند و چنین سرمایه بااستعدادی را برای یک نشان آسیایی هدر دهند؛ اما بحرین او را جذب کرده که برای ورزش وارداتی خود، مدال بگیرد و صرفاً تاجالدینوف و هر قهرمان استخدام شدهاش را صرفاً به همین دید نگاه میکند. به هرشکل تاجالدینوف دقیقه نود از شرکت در مسابقات منصرف شد، در حالیکه از سال ۲۰۲۳ به این طرف برای بحرینیها مدال طلای آسیایی، جهانی، بازیهای آسیایی و در نهایت المپیک را در وزن ۹۷ کیلوگرم گرفته است.
در غیاب تاجالدینوف پیشبینی این بود که طلای این وزن از آن یکی از این سه کشتیگیر خواهد شد: محمدمبین عظیمی، آرش یوشیدا و رضابک آیتموخان و البته از این جمع با استناد به نظرسنجی خود اتحادیه جهانی، کمتر از همه یوشیدای ژاپنی رأی آورده بود که قطعاً به لحاظ فنی و کلاس کشتی، پایینتر از رقبای خود است، اما آرشِ پرتلاش، با پشتکار زیادی که در این سالها از خود نشان داده، پیشرفت کرده و در فینال قهرمانی آسیا به راحتی توانست رضابک آیتموخان را شکست داده و قهرمان آسیا شود.
آرش در تورنمنت رنکدار آلبانی هم توانسته بود کایل اسنایدر آمریکایی را در فینال شکست دهد البته که خوششانسی هم آورد که اسنایدر خسته از حضور مداوم در مسابقات، در نیمهنهایی به پستش خورد و اینجا هم آیتموخان و مبین عظیمی در یک گروه قرار گرفته و کشتی سنگینی را مقابل هم برگزار کردند و برنده خسته آنها، در فینال به مصاف یوشیدا رفت.
بعید به نظر میرسد با بازگشت اخمد تاجالدینوف و امیرعلی آذرپیرا به عنوان نفرات اول و سوم المپیک، این ترکیبی که در مسابقات قهرمانی آسیا با هم در رقابت بودند، بتوانند جلوی دو قهرمان بحرینی و ایرانی قد علم کنند، البته که اگر هر دو کشتیگیر بعد از مصدومیت بتوانند خود را به اوج آمادگی برسانند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.