به گزارش سرویس سیاسی تابناک، دی با شایعات مربوط به استعفای رئیسجمهور آغاز شد، شایعاتی که اغلب آن را از سوی گروه خاص شکست خوردهای در انتخابات میدانستند اما ربیعی با انتشار توییتی نوشت: «در صحبتی که با چند کارشناس فضای مجازی داشتم، با پیگیری اولین توییت دریافتیم سرنخ اولیه موضوع استعفای رئیسجمهور و دولت، از سوی گروههای خارجنشین منتشر شده و با یک هدف عملیات روانی در داخل دنبال شده است. متاسفم که چقدر با سرعت مخالفان کینهای دولت همسو با این افراد میشوند.»
این شایعات حتی صدای کیهان را هم در آورد، هرچند که موضع کیهان متفاوتتر از سایرین بود و از نقش داشتن یک جریان سوم که در زمان خاتمی با هدف گرفتن امتیاز و در دولت روحانی با نیت ایجاد نابسامانی سیاسی، از گزینهی استعفای رئیسجمهور استفاده کرده بودند سخن گفت. هرچند در عرض یک روز تغییر موضع داد و از گروهی که معتقد بود تحت پوشش نیروهای انقلابی فعالاند و حتی بیانات صریح رهبری در حمایت از دولتها را نادیده میگیرند، چشم پوشی کرده و مقصر تام و تمام را مدعیان اصلاحات خواند.
گام بعدی موج رسانهای با درخواست استیضاح پزشکیان بود؛ گویی جماعتی تمام تلاش خود را به کار بسته بودند تا پیشبینی فردی که پس از شهادت رئیسی، شهرت یافته بود به وقوع بپیوندد و تا بهمن ماه دوباره کشور رئیسجمهور خود را از دست بدهد یا با استعفا یا استیضاح.
چهارم دی ماه در صفحات رئیس جمهور متنی از نهجالبلاغه (گردنم در گرو وعدههایم) منتشر شد که باعث گمانهزنیهایی درباره رفع فیلتر شد و سرانجام وعدههای دولت در این زمینه به آزادسازی واتساپ و گوگل پلی در پنجم دی ماه ختم شد! چیزی که از خواستههای مردم و وعدههای دولت دورتر بود و از اصلاحطلبان تا اصولگرایان به آن واکنش نشان دادند. یک هفته بعد وزیر ارتباطات اعلام کرد:«وزارت ارتباطات به دنبال پیگیری مستمر این موضوع است و امیدوار است که به زودی شاهد پیشرفتهای ملموس در این زمینه باشیم».
حدود دو هفته بعد و پس از پزشکیان تخریب عراقچی نیز کلید خورد؛ حضور همسر وی در یکی از مراسمات وزارت خارجه باعث ایجاد شایعاتی علیه وزیر شد اما مخالفتها با این خط تخریبی به نحوی پیش رفت که اولین فردی که در این باره توییت زده بود مجبور به حذف آن شد و برخلاف پروژه پزشکیان که لااقل همراهی برخی از مردم را در پی داشت، این پروژه تماماً با شکست مواجه شد.
پس از تعیین تکلیف دست و پا شکسته فیلترینگ حالا نوبت پروژههای دیگر دولت یعنی مذاکره و FATF بود؛ در رابطه با FATF مهاجرانی اعلام کرد که بازگشت آن به مجمع با هماهنگی قوا و دستور رهبر انقلاب بوده است دولت هدف این اقدام خود را اصلاحات اقتصادی بیان میکند. پیرامون مذاکره نیز همچنان حدس و گمانها ادامهدار بود و در این میان پزشکیان موضع رسمی خود را در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسیده بود اگر آمریکا بخواهد با ما گفتوگو کند، با ترامپ مذاکره خواهیم کرد یا نه اعلام کرد: «باید ابتدا ثابت کنند که به گفتههای خود عمل خواهند کرد. هروقت پایبند بودند، بعد.»
ادعاها درباره مذاکره با آمریکا تنها مربوط به ایران نمیشد در همین ایام یک روزنامه آمریکایی مبنی بر تماس ایلان ماسک با امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نیویورک و نقش او در آزادی روزنامهنگار ایتالیایی ادعاهایی داشت که سخنگوی وزارت امور خارجه آن را تکذیب کرد.
جابجایی پایتخت از دیگر موارد بحث برانگیز و جنجالی دی ماه بود؛ در همان روزها تابناک گزارشی تحلیلی از بایدها و نبایدهای سیاسی و اجتماعی انتقال پایتخت منتشر کرد که در ادامه بخشی از آن خواهد آمد:«با توجه به شرایط و واقعیات موجود، از جمله هزینهبر بودن و زمانبر بودن انتقال کلی پایتخت، به نظر میرسد انتقال پایتخت اداری از امکان عملیاتی شدن بیشتری برخوردار است
. الگوی دو پایتختی در تعدادی از کشورها نیز اجرایی شده است و با ساختار سیاسی کشور تناسب و سازگاری دارد. بر اساس این الگو، تهران به عنوان پایتخت رسمی و سیاسی و محل استقرار نهاد و بیت رهبری باقی میماند و قوه مجریه به شهر دیگری به عنوان پایتخت اداری منتقل میشود. انتقال یا عدم انتقال سایر قوا، نهادها و سفارتخانهها میتواند حسب شرایط و اقتضائات در آینده مورد بررسی قرار گیرد».
زمزمههای استیضاح برخی از وزرای دولت جزو مهمترین اخبار دی به حساب میآید؛ قطعی برق و کمبود گاز موجب شد تا وزیر نفت و نیرو در روزهای آغازین دی، جهت پاسخگویی راهی کمیسیونهای انرژی و اصل ۹۰ شوند.
پس از آن و با شدت یافتن معضلات ناترازی انرژی شایعات پیرامون استیضاح این دو وزیر به گوش میرسید اما عملی نشد و طرح اولین استیضاح دولت پزشکیان با همتی به دلیل نوسانات بازار ارز و افزایش قیمت دلار، کلید خورد. قالیباف پیش از این به نمایندگان هشدار داده بود که استیضاح در اوج بحران قیمت ارز، خطاست. چرا که چنین تصمیمی هر چند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی داشته باشد اما در عمل باعث لطمه به اقتصاد و زندگی مردم خواهد شد چرا که بازار ارز را برای چند ماه بیمتولی میکند و مسئولین اجرایی توجیه کافی برای رها کردن قیمت ارز پیدا خواهند کرد.
در روزهای پایانی ماه نیز کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی در هفتگام نظارتی، برای پیگیری معیشت مردم وزرای اقتصادی را به مجلس فرا خواندند.
پیام رهبر انقلاب به نشست «افق تحول رسانه ملی» در ۱۱ دی نیز با واکنشهای گستردهای همراه شد؛ لحن پیام و عدم تمجید از عملکرد کنونی رسانه ملی بسیاری را به تحلیل ناکارآمدی مدیریت فعلی ساختاری در صداوسیما واداشت،
تابناک نیز به به همین بهانه در گزارشی به بررسی صداوسیمای جبلی پرداخت و پیام رهبری را چنین تحلیل کرد:«این پیام نهتنها یک توصیه، بلکه هشداری به صدا و سیما بود که در این میدان حساس باید فراتر از وضعیت فعلی عمل کند. استفاده از کلماتی مانند مضاعف در کنار دقت، تلاش و ابتکار، بهوضوح بیانگر این است که عملکرد فعلی صدا و سیما از نظر رهبر انقلاب کافی نیست و نیاز به تغییرات اساسی دارد. ایشان با تأکید بر وظیفه بیبدیل رسانه ملی، ضرورت یک تحول بنیادین در رویکردها و عملکرد این سازمان را گوشزد کردند. برای بازگشت اعتماد عمومی و تقویت جایگاه صدا و سیما، این سازمان باید از انحصارگرایی فاصله بگیرد، برنامههایی متناسب با نیازهای جامعه تولید کند و با رقابت سالم، جایگاه خود را در میان مخاطبان بازسازی کند».
چهرهی جدید جولانی که حالا سعی داشت خود را بعنوان یک سیاستمدار به جهان معرفی نماید، انتخاب جوزف عون بعنوان رئیسجمهور لبنان که پیشینه خوبی نسبت به ایران ندارد، توافق و اجرای آتشبس در غزه و تبادل زندانیان میان فلسطین و اسرائیل از مهمترین اخبار دی ۱۴۰۳ به حساب میآید.
دی پایان خوبی نداشت؛ در بیست و نهمین روز آن قاضی مقیسه و رازینی توسط آبدارچی دیوانعالی کشور مورد ترور قرار گرفته و به شهادت رسیدند ضارب نیز پس از تیراندازی اقدام به خودکشی کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.