«امین علیاف»، سردبیر خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان، گفته است: سفر رئیسجمهور پزشکیان به باکو بسیار حائز اهمیت است و نماد فصل جدیدی در روابط جمهوری آذربایجان و ایران میباشد.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران در رأس هیاتی امروز دوشنبه وارد جمهوری آذربایجان شده است.
وزرای همراه رئیس جمهور در سفر به جمهوری آذربایجان عبارتند از: دکتر عراقچی وزیر خارجه، دکتر صادق وزیر راه و شهرسازی، دکتر علی آبادی وزیر نیرو، دکتر صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی و دکتر هاشمی وزیر ارتباطات. همچنین حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیس جمهور و دکتر سنایی معاون سیاسی رئیس جمهور نیز در این سفر همراه پزشکیان هستند.
پزشکیان که صبح امروز دوشنبه هشتم اردیبهشت ۱۴۰۴، به دعوت رسمی همتای آذری خود، عازم جمهوری آذربایجان شده بود، دقایقی پیش با استقبال یعقوب ایوبوف معاون نخست وزیر و سمیر شریفاف معاون وزیر امور خارجه این کشور، وارد فرودگاه بینالمللی حیدر علیاف شهر باکو شد و در کاخ زاگولبا این شهر مورد استقبال رسمی الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان قرار گرفت.
پزشکیان صبح امروز پیش از ترک تهران به مقصد باکو درباره اهداف این سفر اظهار کرد: این سفر براساس دعوت رسمی از طرف کشور برادر و دوست آذربایجان انجام شده است. ما علاقه داریم با عزیزان مان در این کشور ارتباط داشته باشیم.
وی ادامه داد: فرصتها و زمینههای بسیار خوبی برای همکاری داشتیم و خواهیم داشت. این همکاریها در رابطه با مسائل تجاری، اقتصادی و علمی و ایجاد راه گذرهایی بین ایران، روسیه و آذربایجان است. تبادل برق و گاز با این کشور امکان پذیر است.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در حاشیه این سفر تجار، دانشگاهیان وصنعتگران ما با همتایان خود گفتوگو دارند. تلاش میکنیم ارتباطات خود با کشور آذربایجان را گسترش دهیم. در موضوع ارتباط با آذربایجان، تنها بحث همسایگی مطرح نیست. برادران و خواهران ما در دو طرف مرز با هم خاطرات قدیمی دارند. ارتباط ما با اذربایجان تاریخی و فرهنگی عمیقی است. امیدواریم این سفر موجب گسترش روابط دو کشور شود. ما آمادگی انتقال تجارب خود و سرمایه گذاریهای مشترک اقتصادی و تجاری هستیم.
پزشکیان در پایان گفت: راه گذرهای مشترکی در حال احداث است و امیدواریم که توافقات انجام شده و ارتباط و صمیمیت دو کشور موجب تامین صلح و امنیت در منطقه هم بشود.
پزشکیان همچنین در نشست هیئتهای عالیرتبه ایران و جمهوری آذربایجان با ابراز خرسندی از حضور در باکو، گفت: مایه افتخار است که در جمهوری آذربایجان حضور دارم و در جمع مقامات کشور برادر و دوست شرکت میکنم. امیدوارم این سفر و توافقات حاصل از جلسات کارشناسی پیشین، سرآغاز گامهای بلندتری در مسیر توسعه روابط میان دو کشور باشد.
رئیسجمهور با اشاره به پیوندهای تاریخی، فرهنگی و خانوادگی میان ملتهای ایران و آذربایجان افزود: این ارتباطات، زمینهساز شکلگیری مسیری مناسب برای گسترش همکاریهای منطقهای خواهد بود.
پزشکیان همچنین با ابلاغ سلامهای گرم مقام معظم رهبری به مقامات آذربایجان، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر حمایت از حقوق مردم آذربایجان تأکید داشته و بر این باور است که منطقه قرهباغ بخش جداییناپذیر از خاک جمهوری آذربایجان است.
رئیس جمهور حضور هیئت ایرانی در باکو را نشانه عزم جدی دو کشور برای تحکیم پیوندها، تقویت وحدت و گسترش انسجام میان ایران و جمهوری آذربایجان دانست.
در ادامه این نشست الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در سخنانی ضمن خوش آمدگویی به هیئت ایرانی گفت: این سفر از نقطه نظر تاریخ سفر بسیار با اهمیتی است. در ملاقاتهای تک به تک و انفرادی موضوعات زیادی را مورد بحث قرار دادیم.
وی افزود: [در ملاقاتها]بر توسعه مناسبات در تمام بخشها تاکید کردیم و یقیناً این توسعه مناسبات در خدمت منافع دو ملت برادر خواهد بود.
رئیسجمهوری آذربایجان همچنین تاکید کرد: جمهوری آذربایجان کریدور شمال- جنوب را تقویت خواهد کرد. کریدور شمال - جنوب برای کشورهایی که در این پروژه حضور دارند اهمیت بسیاری دارد. امیدوارم امضا اسناد مشترک زمینهساز پیشرفت روابط دو کشور شود.
در خصوص اهمیت سفر، «امین علیاف»، سردبیر خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان، به تابناک گفته است: سفر رئیسجمهور پزشکیان به باکو بسیار حائز اهمیت است و نماد فصل جدیدی در روابط جمهوری آذربایجان و ایران میباشد. این سفر نشاندهنده اراده سیاسی متقابل برای عبور از تنشهای گذشته و تمرکز بر ساختن شراکتی پایدار و سازنده بر پایه احترام متقابل، عدم مداخله و منافع مشترک منطقهای است.
وی افزود: این سفر تأکید میکند که هر دو کشور دریافتهاند گفتوگو، همکاری اقتصادی و اتصال منطقهای برای صلح و رفاه بلندمدت در قفقاز جنوبی ضروری است. همچنین این سفر پیام مهمی به جامعه بینالمللی میفرستد مبنی بر اینکه جمهوری آذربایجان و ایران روابط همسایگی را در اولویت قرار داده و متعهد به حل اختلافات از طریق دیپلماسی و همکاری هستند.
«امین علیاف» معتقد است: جمهوری آذربایجان و ایران نقش محوری در شکلدهی به آینده کریدورهای حملونقل و انرژی منطقه دارند. هر دو کشور از موقعیت جغرافیایی راهبردی برخوردارند و بهعنوان پلی طبیعی میان آسیا و اروپا عمل میکنند.
وی افزود: تقویت همکاریها میتواند توسعه مسیرهای قابل اعتماد، متنوع و امن از جمله کریدور حملونقل بینالمللی شمال-جنوب (INSTC)، خطوط انتقال انرژی و مسیرهای تجاری جدید از طریق سرزمینهای آزادشده جمهوری آذربایجان را تضمین کند.
به اعتقاد سردبیر خبرگزاری «ترند»، چنین همکاریهایی باعث تقویت اتصال منطقهای، افزایش تابآوری اقتصادی و کاهش وابستگی به یک مسیر یا بازار خاص میشود که نه تنها به نفع جمهوری آذربایجان و ایران بلکه به سود همسایگان و مناطقی همچون آسیای مرکزی و اروپا نیز خواهد بود.
همچنین «سیمور ممداف»، مدیر باشگاه کارشناسان بین المللی اوراسیا-آذربایجان در خصوص اهداف و اهمیت سفر مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران به جمهوری آذربایجان به خبرنگار تابناک میگوید: در تاریخ ۲۸ آوریل، رئیسجمهور ایران، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران به دعوت رئیسجمهور الهام علیاف، به جمهوری آذربایجان سفر رسمی خواهد داشت. این سفر ممکن است نقطهعطفی در روابط پیچیده، اما ریشهدار بین دو کشور همسایه باشد.
وی افزود: هیئت ایرانی که حدود ۱۲۰ نفر شامل رهبران کسبوکار، استانداران استانهای شمالغربی ایران و اعضای گروه دوستی پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان خواهد بود، به طور قابل توجهی بزرگ است. برای باکو و تهران، این سفر تنها جنبه تشریفاتی ندارد. این فرصتی است برای از سرگیری روابط، تعمیق تجارت و نشان دادن اراده جدی برای همکاری در زمینههایی که منافع مشترک واضحتر از تنشهای گذشته است.
وی تاکید کرد: یکی از برجستهترین موارد این سفر افتتاح پل آغبند-کلاله خواهد بود؛ یک پروژه زیرساختی بلندپروازانه که قرار است چشمانداز تجارت منطقهای را دگرگون کرده و دو اقتصاد را به طرق جدیدی به هم متصل کند. این سفر همچنین شامل برگزاری همایش تجاری ایران و جمهوری آذربایجان و امضای چندین توافقنامه همکاری خواهد بود.
مدیر باشگاه کارشناسان بین المللی اوراسیا-آذربایجان در ادامه تصریح کرد: قبل از سفر، رئیسجمهور پزشکیان بر تمایل ایران به «بازگشایی پتانسیل کامل» روابط دوجانبه تأکید کرد. او به قرنها پیوند تاریخی و فرهنگی اشاره کرد و خواستار تعامل بیشتر نه فقط میان دولتها، بلکه در زمینههای تجارت، گردشگری، فرهنگ و جامعه مدنی شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.