به گزارش تابناک، این پدیده، که هر ۱۵ سال یکبار تکرار میشود، ریشه در موقعیت فصلی و زاویه دید بین سیاره زحل (کیوان) و زمین دارد. زحل، مانند زمین، دارای یک محور است که به سمت خورشید کج میشود و باعث ایجاد فصول میشود. در طول دورههای خاصی از مدارش به دور خورشید، حلقههای آن به صورتی عمودی نسبت به ما قرار میگیرند که از دید زمینیها، کاملا از بین رفتهاند.
جالب است بدانید، این پدیده برای اولین بار در سال ۱۶۱۰ توسط گالیله، ستارهشناس معروف مشاهده شد. او که یکی از اولین افرادی بود که از تلسکوپ برای رصد آسمان استفاده کرد، حلقهها را به اشتباه «گوشهای» کیوان تصور کرد. دو سال بعد، در سال ۱۶۱۲، این «گوشها» به طور ناگهانی ناپدید شدند و باعث شگفتی گالیله شدند، بدون اینکه در آن زمان بتواند توضیح علمی برای آن پیدا کند.
اما امروزه، دانشمندان به خوبی این پدیده را درک میکنند. حلقههای کیوان به ضخامت تنها چند ده متر هستند، اما به گسترگی هزاران کیلومتر در فضا امتداد دارند. وقتی لبه این حلقهها به سمت زمین قرار میگیرد، از دید دوربینهای تلسکوپی هم ناپدید میشوند.
تصویری که اخیرا از شهر برازیلیا در برزیل منتشر شده است، مقایسهای دقیق از این تغییر ظاهری است: در تصویر بالایی که در سال ۲۰۲۰ ثبت شده، حلقههای کیوان واضح و برجسته هستند، در حالی که در تصویر آخرِ سال ۲۰۲۵، سیاره کیوان بدون «حلقه» به نظر میرسد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.