افزايش ميزان واگذاري معادن طلاي ايران به يک کمپاني انگليسي و کمکاري اين کمپاني در ارايه خدمات فني و انتقال تکنولوژي به ايران، انتقاد کارشناسان کشورمان را به دنبال داشته است.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، کمپاني «پرشين گلد پي.ال.سي» شرکت ايرلندي ـ انگليسي که حق کشف و بهرهبرداري و استخراج چهار معدن بزرگ طلاي ايران را در سال 2004 ـ 2005 از آن خود كرده بود، با نامنويسي خود در بازار مالي بورس لندن و عرضه سهام خود، با توجه به امتياز يادشده به يکباره ارزش سهامش از چهار دلار به 24 تا 48 دلار در هر سهم افزايش پيدا كرد و از افزايش پنج برابري ارزش سهام خود، به سود چشمگيري دست يافت.
نقشه معادن واگذارشده به كمپاني انگليسي
به رغم ادعاي مسئولان وزارت معادن و فلزات درباره به دست آوردن تکنولوژي استخراج و استحصال و مکانيابي معادن طلاي ايران، از اين رهگذر متأسفانه ارزش اسمي اين معادن همچنان در دست انگليسيهاست و آنها هستند که با داشتن 70 درصد سهام، خود را مالک بلامنازع اين معادن دانسته و به جاي کار و فعاليت، سرگرم بورس بازي با سهام ايران هستند.
هماكنون اين کمپاني تازه راهاندازي شده با کمترين امکانات، اما احتمالا برخي روابط، امتياز کشف و استخراج و استحصال دو معدن طلاي ديگر ايران را هم از آن خود كرده است تا بدين طريق، با افزايش و کاهش سهام خود و بازي با معادن ايران، ارزش سهام خود در بازار بورس لندن را بالا و پايين كند.
بنا بر اين گزارش، در ماه جولاي سال 2007، ارزش هر سهم اين کمپاني در بازار بورس لندن، حدود شانزده دلار بود که در ماه سپتامبر همان سال، به 24 دلار در هر سهم افزايش پيدا کرد و اکنون به دو دلار در هر سهم رسيده است. اين کمپاني انگليسي، هماکنون با اعلام اينکه امتياز اکتشاف و استخراج طلا و مس از دو معدن ديگر ايران را به دست آورده، به اين روند معاملات بورسي با هدف کسب سود حداکثري از معادن بکر ايراني بدون انجام کار و فعاليت مورد انتظار ادامه ميدهد.
نمودار نوسان قيمت سهام پرشين گلد در بورس لندن
ايران که داراي امکانات وسيع معادن طلاست، به دليل گذشتن «کمربند تيتان» که از ترکيه شروع شده و از شرق و غرب ايران گذشته و وارد پاکستان ميشود، پوشيده از مناطقي است كه داراي سنگهاي آتشفشاني و آذرين است و سنگهاي «سماک» که حاوي مقادير عظيمي طلا و مس هستند نيز در ايران به وفور پيدا ميشود.
هم اکنون امتياز معادن چاه زرد با سنگهاي آتشفشاني «ولگانيک»، معدن «دالي» داراي سنگهاي آذرين «سماکي»، معدن طلا و مس «دوست بيگلو»، حاوي سنگهاي آتشفشاني «ولگانيک» و سرانجام معدن «تاکستان» در اختيار اين کمپاني انگليسي قرار گرفته است، اما آنچه هماکنون اين کمپاني با معادن غني ايراني انجام داده، جز چندين فقره حفاري و بازي با سهام در بورس معاملاتي و گرفتن سهم 70 درصدي از وزارت امور اقتصاد و دارايي و وزارت صنايع، بر خلاف قوانين حاکميتي ايران نيست و سودي عايد ايران نشده است.
بنابراين، لازم است کارشناسان وطنپرست وزارت صنايع، به اقدامات اين کمپاني توجه نموده و با توجه به تواناييهاي بومي و ديگر امکانات کشوري، اقدامات لازم را براي بهينهسازي و رونق بخشي به معادن طلاي کشور انجام داده و اين مقوله را از انحصار کمپاني انگليسي بيرون آورند.
گفتني است، اين کمپاني انگليسي براي جلب نظر مسئولان، آرم شرکت خود را با هلال ماه آراسته و با بهکارگيري اين هلال ماه و همچنين نام تاريخي پرشين، خود را به نوعي به فرهنگ و تمدن ايراني اسلامي پيوند زده است.