سرویس بین الملل ـ در حالی که پیمان «استارت 1 و 2» که در دوران جنگ سرد بین روسیه و آمریکا بسته شده بود، در ماه های گذشته توسط «اوباما» و «مدودف» ـ برای کاهش تعداد سلاح های کشتار جمعی و همچنین هسته ای دو کشور ـ مورد بررسی قرار گرفت، به نظر می رسد، تحولات اخیر درباره این پیمان، نقش ایران را نیز در این معاهده پر رنگ کرده است!
به گزارش «تابناک» و به نقل از «آتلانتیک»، تحولات اخیر در نشست ناتو در لیسبون و تمایل روسیه برای پیوستن به سپر دفاع موشکی ناتو، با مخالفت جمهوری خواهان کنگره با قرارداد «استارت» با روسیه در تعارض قرار گرفته است.
بنا بر این گزارش، تحلیلگران بر این باورند که همراهی روسیه با آمریکا، در موافقت با تحریم های سازمان ملل علیه ایران و همچنین نفروختن سامانه های موشکی «اس 300» از سوی روسیه به ایران به خاطر امضای معاهده جدید «استارت» بین «اوباما» و «مدودف» بوده است.
گفتنی است، پیمان «استارت» جدید میان روسیه و آمریکا در آوریل سال ۲۰۱۰ در شهر «پراگ» میان روسای جمهوری ایالات متحده آمریکا و روسیه و برای کاهش سلاح های اتمی دوکشور به امضا رسید؛ این پیمان جایگزین پیمان «استارت» پیشین شد که به دوران جنگ سرد بازمی گشت.
بر پایه پیمان «استارت» جدید، روسیه و آمریکا، هر یک متعهد شدهاند در هفت سال، نزدیک به ۳۰ درصد زرادخانه هسته ای خود را کاهش دهند.
با وجود این، سنای آمریکا تا کنون از تصویب این معاهده خودداری و اعلام کرده است، تا هنگامی که مطمئن نشود، سلاح ها و زیردریایی ها و دیگر تجهیزات روسی، روزآمد شده و در توازن با سلاح های روسی قرار نگرفته است، این معاهده جدید را امضا نمی کند.
این در حالی است که تحلیلگران و برخی دمکرات ها بر این باورند که تصویب نشدن این معاهده جدید از سوی سنای آمریکا، ممکن است، تغییری در مواضع روسیه در قبال ایران پدید آورد، چرا که آنان می گویند، ایران و روسیه دارای پیوندهای شدید اقتصادی و نظامی هستند و تصویب نشدن «استارت» جدید، زمینه ای برای تشدید این روابط خواهد بود.
همچنین باید افزود که تحلیلگران بر این باورند، هرچند روسیه بعید است در واکنش به عدم تصویب «استارت» جدید به تحویل موشک های «اس 300» به ایران مبادرت ورزد، با وجود این، روسیه خواهد کوشید تا غیر مستقیم تحریم های اعمالی علیه ایران را تضعیف کند و در برخی جهات، جانب این کشور را بگیرد.
خاطرنشان می سازد: در روزهای اخیر و به ویژه پس از نشست ناتو در «لیسبون»، حدس و گمان های پیشین به یقین بدل شده است که روسیه، همراهی با ایران را به خاطر معامله ای که همانا معاهده «استارت» جدید با «اوباما»ست، رها کرده، ولی اکنون بهترین فرصت در اختیار ایران است تا با تلاش های دیپلماتیک از وضعیت کنونی به بهترین نفعی، منافع خود را به دست آورد، چرا که علاوه بر سنای آمریکا، دومای روسیه نیز با این معاهده مخالف است و این گروه های لابی گر هستند که توان تأثیرگذاری بر تصمیمات طرفین را دارند؛ بنابراین، اکنون فرصتی است که باید از این گروه های لابی گر به سود منافع ایران، آن هم مستقیم و غیر مستقیم بهره برد.