صفحه خبر لوگوبالا تابناک
ملی گلد موبایل خبر

شجریان سال‌ها پیش پاسخ شهرام ناظری را داده

شهرام ناظری، در تازه‌ترین اظهارات خود در قونیه گفته است که باید از ترکیه برای «زنده نگه داشتن مولانا» تشکر کرد؛ این در حالی است محمدرضا شجریان پیش‌تر، با صراحت، نسبت به مصادره فرهنگی مولانا توسط ترکیه هشدار داده و آن را غارت هویت ایرانی او دانسته بود.
کد خبر: ۱۳۴۸۲۹۶
| |
43038 بازدید
|

شجریان سال‌ها پیش پاسخ شهرام ناظری را داده

 

به گزارش تابناک به نقل از فارس، ماجرای مصادره مولانا توسط ترکیه، موضوع تازه‌ای نیست؛ سال‌هاست که این کشور با تکیه بر دفن مولانا در قونیه، او را در روایت رسمی خود «شاعر و عارف ترک» معرفی می‌کند و از این نام، بهره سیاسی، فرهنگی و اقتصادی می‌برد. این واقعیت، بارها گفته و نوشته شده و دیگر محل بحث نیست. آنچه امروز محل سؤال است، موضع‌گیری تازه یک هنرمند ایرانی در قلب همین پروژه مصادره است.

شهرام ناظری در دانشگاه سلجوق قونیه جمله‌ای گفته که نه قابل عبور است و نه قابل توجیه، او بیان می‌کند: ما باید از دولت و مردم ترکیه تشکر کنیم که مولانا را زنده نگه داشته‌اند؛ اگر مولانا ایران بود، مطمئن باشید این هم از بین رفته بود.
این جمله، فقط یک انتقاد از وضعیت فرهنگی ایران نیست؛ بلکه یک داوری سنگین و یک تأیید آشکار است. تأیید اینکه آنچه ترکیه با مولانا کرده، درست، موفق و حتی قابل تشکر است؟

مولانایی که امروز در روایت رسمی ترکیه عرضه می‌شود، شاعری است که به‌ندرت به فارسی‌بودنش اشاره می‌شود. مولانایی که نام «بلخی»‌اش به حاشیه رفته و «رومی» جای آن را گرفته. مولانایی که تمام آثارش فارسی است، اما در بسته‌بندی فرهنگی ترکیه، زبانش مسئله اصلی نیست.

محمدرضا شجریان سال‌ها پیش، در گفت‌وگویی در رابطه با مولانا گفته است: مولانا در ترکیه یک سمبل اقتصادی شده است. این‌ها نماد فرهنگی ما را غارت کردند و شناسنامه جعلی براش درست کردند به نام رومی.

اگر مولانا ایران بود، از بین می‌رفت؟ پس این همه قرائت، تصحیح، ترجمه، شرح، آواز، موسیقی و اندیشه فارسی چه بود؟ پس خود ناظری سال‌ها چه چیزی را خوانده است؟

شاید مسئله این نیست که مولانا کجا «زنده» مانده، مسئله این است که کجا شبیه‌تر به خودش باقی مانده بود. و این دقیقاً همان جایی است که جمله شهرام ناظری، نه فقط قابل دفاع نیست، بلکه نیازمند پاسخ است.

ملی گلد موبایل خبر
اشتراک گذاری
برچسب ها
سلام پرواز
سفرمارکت
گزارش خطا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۳
در انتظار بررسی: ۵۹
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۷ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۶
خدایا به هنرمندان ما مغزی عطا کن که هیچ وقت پیر نشود !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۸ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
آقای ناظری گفتن مسئولین و دولتمردان ایران نه هنرمندان و مردم ایران پس الکی جو ندیدچون کاملاً سنجیده صحبت کردن
ناشناس
|
Singapore
|
۰۰:۱۰ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
کسانی که بر فارسی بودن اشعار مولانا تاکید میکنند از روح مکتب مولانا غافل هستند. مولانا گفته همدلی از همزبانی خوشتر است.
همایون شجریان هم بهتر است شاهنامه بخواند! برازنده تر هست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۳۴ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
ناظری در آن دانشگاه خود را بزرگ و فرهیخته تصور کرد و ترکیه ایها را فرهنگ دوست و ایرانیان را فرهنگ گریز
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۵ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
اتفاقا فرهیخته است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۴۳ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
یک مجسمه مولانا به من نشان دهید
یک اقدام در جهت شناختن مولانا نشان دهید
@li
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۱ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
استاد ناظری در قلب ما جادارد ...
ولی ایکاش با این گفتار(آن هم در ترکیه) قلبمان را آرزده نمی‌کرد.
هرچقدر هم ما ایرانیان در همه مسایل از جمله موارد فرهنگی مشکل داشته باشیم؛ نباید عیوب خودمان را اینگونه بیان کنیم
بهلول
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۶ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
استاد یعنی شجریان. بقیه ادا شو درمیارن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۴ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
بازحالا استادشجریان خوب شد!!!
شماکه چشم دیدن استاد را ندارین!!!
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۸ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
این حرف نادرست و بی منطق است و از زبان یکی از مفاخر و مظاهر فرهنگی ناصواب تر ونا موزون تر است . باچه منطقی غارت سرمایه عظیم فرهنگی این مملکت را می‌توان توجیه کرد.
آگو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
کاش قبل از صحبت کردن کمی فکر کنند. مگر حافظ از بین رفته که مولوی از بین بره!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۳ - ۱۴۰۴/۱۰/۰۷
واسفا هضم ایران چ سنگین است
برچسب منتخب
# اغتشاشات # جنگ ایران و اسرائیل # قیمت دلار # قیمت سکه # کالابرگ # کالابرگ الکترونیکی
نظرسنجی
در صورت تجاوز به خاک ایران، کدام گزینه باید در اولویت هدف قرار دادن باشد؟
مرجع جواهرات