تجزيه تهران يا پيشرفت شهرري؟

در حاشیه جداسازی شهر ری از تهران
کد خبر: ۱۳۵۶۶۸
|
۲۱ آذر ۱۳۸۹ - ۰۴:۲۷ 12 December 2010
|
4770 بازدید
اختلاف ميان موافقان و مخالفان طرح جداسازي ري از تهران اين روزها به اوج خود رسيده است. اعضاي شوراي شهر تهران با اعتراض به اين طرح درحالي دولت را به تلاش براي تجزيه پايتخت متهم مي‌كنند كه فرمانداري تهران به نمايندگي از دولت جداشدن ري از تهران را از هر لحاظ به نفع شهرري و ساكنان آن مي‌داند.

اظهارنظرهاي اعضاي شوراي شهر در مخالفت با طرح جداسازي ري از تهران درحالي اميدوارند شايد بتوان با تشكيل كميته‌اي ويژه در حضور مسوولاني از وزارت كشور و استانداري پيش از هرگونه تصميم‌گيري نهايي جزئيات و پيامدهاي اين طرح از زواياي مختلف را بررسي كرد كه معاون عمراني استانداري تهران از نهايي شدن جداسازي ري از تهران خبر مي‌دهند.

طرح جداسازي شهر ري به عنوان منطقه 20 شهرتهران در حالي توسط دولت مطرح شده است كه هنوز زواياي مختلف اين طرح از جمله پيامدهاي فرهنگي و اجتماعي، زيست محيطي، حاشيه‌نشيني، ساخت و سازهاي غير مجاز، كاهش و يا افزايش قيمت زمين و... در هاله‌اي از ابهام قرار دارد.

براي مخالفان نيز اين پرسش اساسي مطرح است كه طرح جداسازي ري از تهران با استناد به كدام مطالعات كارشناسي ارائه شده است؟

اين درحالي است كه موافقان اين طرح، جدايي شهرري از تهران را به لحاظ امكان بهره‌مندي بيشتر اين منطقه و اهالي آن از بودجه مجزا و تسريع در روند اجراي پروژه‌هاي عمراني و پيشرفت شهري اين منطقه را فرصتي مي‌دانند كه بايد آن را مغتنم شمرد.

تشكيل كارگروه ويژه

در شرايطي كه بازار اختلاف نظر ميان موافقان و مخالفان طرح داغ است، عضو كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر تهران از تشكيل كارگروهي متشكل از دولت و مديريت شهري به منظور بررسي موضوع استقلال شهرري خبرداد.

معصومه‌آباد در گفت‌وگو با فارس درباره طرح جداسازي شهرري و مرتبط بودن آن با تقسيمات كشوري‌ با بيان اين‌كه عملي شدن اين طرح به صورت جدي در دستور كار قرار دارد، تصريح كرد: بهترين كار اين است كه يك گروه كارشناسي روي اين طرح كار مطالعه دقيق و مفصل انجام دهند تا ميزان درآمد و ظرفيت‌هاي شهرري مشخص شود.

وي تاكيد كرد: اين گروه كارشناسي بايد به صورت مشترك بين دولت و مديريت شهري تشكيل شود تا افرادي كه مدعي هستند درآمدهاي شهرري بقدري زياد است كه مي‌تواند خود را اداره كند با ادعاي اعضاي شوراي شهر كه معتقدند چنين چيزي ممكن نيست به نقطه مشتركي برسند.

طرحي با سابقه ناموفق

ارديبهشت‌ماه امسال بود كه براي نخستين‌بار زمزمه‌‌هاي جدا شدن ري از تهران مطرح شد و اين خبر توجه همه مسوولان شهري را به خود جلب كرد و به اين ترتيب پس از دوره‌هاي متعدد آزمون و خطاهاي دولت براي جداسازي شهرهاي حومه‌اي تهران اين بار نوبت به جداسازي بزرگترين تكه از پازل پايتخت رسيده است.

در اين ميان تاكنون نظرات مختلفي از سوي مسوولان شهري، اعضاي شوراي شهر و نمايندگان مجلس درباره موضوع جداسازي ري از تهران مطرح شده است و هريك به نوعي با بيان ديدگاه‌هايشان مخالفت‌ يا موافقت خود را با موضوع جداسازي ري از تهران اعلام كردند.

محور سخنان موافقان و مخالفان اين طرح از ابعاد گسترده‌اي برخوردار بوده و از ديدگاه‌هاي اقتصادي تا مسائل و چالش‌هاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي را شامل مي‌شود.

مخالفان اين طرح در حالي معتقدند جداسازي ري از تهران به نفع اهالي شهرري نيست كه در بيان دلايل خود به سابقه ناموفق اجراي چنين طرح‌هايي در گذشته استناد مي‌كنند.

نايب رئيس شوراي شهر تهران با اشاره به آثار سوء ناشي از تجزيه و مستقل شدن شهر ري از تهران، موضوع جداشدن بخشي از روستاهاي حريم تهران از جمله چهاردانگه را مطرح مي‌كند كه پس از همه اتفاقات غلطي كه نبايد مي‌افتاد و افتاد از جمله تغيير كاربري‌هاي اراضي كشاورزي و فضاي سبز به مسكوني هم‌اكنون ساكنين آن خواستار الحاق مجدد آن به شهر تهران هستند.

حسن بيادي معتقد است: هم اكنون كه ري جزو مناطق 22 گانه شهر تهران است و كليه ساخت و سازها، تغيير كاربري و حريم اين بخش از شهر تابع قوانين و طرح جامع شهر تهران قرار دارد و باوجود اراضي گسترده كشاورزي، مجاورت با مراكز صنعتي و جمعيت گسترده مهاجران مشخص نيست با خارج شدن شهر ري از محدوده پايتخت زمين‌هاي ارزشمند اين منطقه چه سرنوشتي داشته و كنترل ساخت و ساز‌هاي غير مجاز چگونه اعمال خواهد شد؟

رئيس شوراي شهر تهران نيز جدا كردن شهر ري از تهران را آغاز يك فاجعه دانسته و آن را به جدا كردن يكي از استان‌ها از كشور تشبيه مي‌كند.

مهدي چمران اين جدايي را محرك جدايي مناطقي مانند مهرآباد، شميرانات و دولاب دانسته و از نمايندگان مجلس مي‌خواهد كه از هرگونه تصميم‌گيري عجولانه و بدون بررسي دقيق تبعات اين طرح خودداري كنند.

كارشناسي يا غير كارشناسي؟

دبير دبيران شوراياري محلات ري با انتقاد از پيشنهاد طرح جداسازي ري از تهران مي‌گويد: هم‌اكنون در هر محله به طور متوسط بيش از 20 هزارنفر سكونت دارند اما كمتر كسي از مزايا و معايب اين طرح مطلع است و مقصر اصلي هم مجريان طرح هستند كه فقط شعار مي‌دهند و دلشان نمي‌خواهد مردم از جزئيات اين طرح مطلع شوند.
نكته: قبل از هرگونه تصميم‌گيري درخصوص طرح جداسازي ري از تهران بايد تمام جوانب و پيامدهاي مثبت يا منفي طرح مذكور بررسي شود تا تصميم نهايي به ضرر اين منطقه و ساكنان آن نباشد

عليرضا باقري با انتقاد از اين‌كه مشخص نيست كارگروه‌هايي كه براي بررسي اجراي طرح جداسازي ري از تهران تشكيل شده‌اند تا چه حد صلاحيت لازم براي تصميم‌گيري در خصوص اين طرح ملي را دارند، تصريح كرد: هم‌اكنون بيش از 90 پروژه در شهرري كلنگ خورده است كه اين امر مي‌تواند تاثير چشمگيري در كاهش مشكلات شهر و رفع كاستي‌هاي منطقه داشته باشد درحاليكه با مستقل شدن ري تخصيص اعتبار اين پروژه‌ها از سوي شهرداري تهران متوقف شده و تا تامين بودجه‌هاي جديد اين فعاليت‌هاي اجرايي شايد سال‌ها به تعويق بيفتد.

گامي براي پيشرفت شهرري

در مقابل اظهارنظرهاي مخالفان طرح جداسازي ري از تهران موافقان اين طرح با استناد به وضعيت نه‌چندان مطلوب زندگي ساكنان منطقه شهرري بعنوان يكي از مناطق جنوبي پايتخت و عدم‌رسيدگي مسوولان به مشكلات موجود اجراي طرح مذكور را موجب بهبود اين وضعيت مي‌دانند و معتقدند كه اهالي شهرري نيز با جداكردن ري از تهران موافقند.

پروين احمدي‌نژاد تقريبا به عنوان تنها موافق طرح استقلال شهرري در اين زمينه مي‌گويد: بخش زيادي از كارخانه‌هاي شهر تهران كه پرسود و درآمد هستند، در حاشيه شهرري قرار دارند و عوارض‌هاي ميلياردي خود را به شهرداري پرداخت مي‌كنند درحالي كه شهرداري به اندازه يك‌سوم از سود و عوارض دريافتي از كارخانه‌هاي اطراف شهرستان ري در اين بخش هزينه و سرمايه‌گذاري مي‌كند.

عضو كميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تهران با بيان اين‌كه بايد بررسي شود چرا سود حاصل از عوارض كارخانه‌هاي اطراف شهرستان ري به جاي آن‌كه به جيب مردم همان منطقه برود، به شهرداري مي‌رسد، مي‌افزايد: در حال حاضر گاه يك متر قبرگران‌تر از يك متر خانه در تهران است و قبرهاي 20 ميليوني براي شهرداري سودآور است در حالي كه اگر قرار باشد ري از تهران جدا نشود بايد درآمد اطراف اين شهرستان به نفع مردم همان منطقه هزينه شود.

مجلس بررسي مي‌كند

اختلاف نظر ميان موافقان و مخالفان طرح جداسازي ري از تهران درحالي همچنان ادامه دارد كه پيشنهاددهندگان اين طرح مصمم هستند هرچه سريعتر اين طرح را براي بررسي و تصويب به مجلس ارسال كنند.

اين درحالي است كه بررسي برنامه پنجم توسعه كه اين روزها تقريبا وقت كاملي از جلسات مجلس را به خود اختصاص داده است موجب شده اين طرح هنوز در اولويت بررسي و تصميم‌گيري نهايي قرار نگيرد.

سخنگوي كميسيون شوراهاي مجلس در گفت‌وگو با جام‌جم با بيان اين‌كه طرح پيشنهادي دولت هنوز در اولويت بررسي كميسيون شوراهاي مجلس قرار نگرفته است، تاكيد مي‌كند: مهم اين است كه قبل از هرگونه تصميم‌گيري درخصوص طرح جداسازي ري از تهران بايد تمام جوانب و پيامدهاي مثبت و يا منفي طرح مذكور بررسي شود تا تصميم نهايي به ضرر اين منطقه و ساكنان آن نباشد.

عبدالحسين ناصري با اشاره به اثرات مثبت احتمالي جداكردن ري از تهران مي‌گويد: هرچند نمي‌توان فعلا درباره خوب يا بد بودن اين طرح اظهارنظر قطعي كرد اما با جداكردن شهرري از تهران اين منطقه نيز مانند ساير شهرهاي كشور مي‌تواند از بودجه مجزا و جداگانه‌اي براي عمران و آباداني و اجراي پروژه‌هاي شهري، اجتماعي، فرهنگي و عمراني برخوردار شود درحالي‌كه هم‌اكنون قرار گرفتن شهرري به عنوان يكي از مناطق تهران تخصيص بودجه و عمران و آباداني از يكسو و رسيدگي به مشكلات و معضلات اين منطقه را عملا با محدوديت مواجه كرده‌است.

اطلاع‌رساني؛ خواسته اهالي

منطقه 20(شهرري) به عنوان جنوبي‌ترين منطقه شهري شهرداري تهران داراي 5 ناحيه داخل محدوده و 2 ناحيه خارج محدوده و 21 محله است..

هم‌اكنون در هر محله شهرري 20 هزارنفر زندگي مي‌كنند و همين رقم كافي است براي اين‌كه بدانيم اين منطقه چه حجم وسيعي از جمعيت تهران را شامل مي‌شود.

در چنين شرايطي طرح پيشنهادي جدايي ري از تهران درحالي مطرح مي‌شود كه ساكنان شهرري از عدم اطلاع‌رساني مسوولان به شهروندان در خصوص جزئيات اين طرح گلايه دارند.

اهالي شهرري نمي‌دانند جداكردن شهرري از تهران تا چه حد به نفعشان است؟ و آيا بهبود وضعيت خدمات‌رساني و شرايط زندگي اهالي شهرري كه موافقان اين طرح وعده تحقق آن را به اهالي اين منطقه مي‌دهند با جداسازي ري از تهران تحقق خواهد يافت ؟ آيا پيامدهاي منفي جدايي ري از تهران بيش از اثرات مثبت آن خواهد بود و هزاران علامت سوال ديگر كه ذهن آن دسته از اهالي شهرري كه پيگير اين طرح هستند را به خود مشغول كرده است.

اين درحالي است كه شايد اطلاع‌رساني دقيق در خصوص جزئيات اين طرح و بيان اثرات مثبت و يا پيامدهاي منفي جداسازي شهرري از تهران به اهالي شهرري حق مسلم آنهاست چراكه نظر مردم اين منطقه در تصميم‌گيري نهايي مسوولان درخصوص اجرا و يا عدم اجراي اين طرح موثر خواهد بود.

به هر حال اين‌كه نمايندگان مجلس به طرح پيشنهادي دولت مبني بر جدايي ري از تهران راي مثبت بدهند يا خير، مهم اين است كه با پايان گرفتن چالش موافقان و مخالفان و فروكش كردن تب اين طرح، تصميم هرچه كه باشد در نهايت به بهبود شرايط زندگي و بهره‌مندي بيشتر ساكنان شهرري از امكانات شهري و پيشرفت و توسعه روز افزون اين منطقه منجر شود.

پوران محمدي
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟