اظهارات وزير خارجه آمريكا در گفتوگو با راديو فردا، ارگان فارسي آمريكا نشان از عقبنشيني آمريكا از گزينه تغيير رژيم و نيز روي آوردن به همكاري با نظام جمهوري اسلامي دارد.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، «كاندوليزا رايس» كه به همراه بوش در سفر اروپايي بوده، با رد گزارش اخير «سيمور هرش» در خصوص هزينه چهارصد ميليون دلاري عمليات زيرزميني آمريكا در ايران اظهار داشت: آمادهايم با رژيم ايران تعامل كنيم. وي البته شايعه داير كردن دفتر حافظ منافع آمريكا در ايران را رد كرد.
در گفتوگوي ارگان سازمان «سيا» با كاندوليزا رايس آمده است:
• خانم رايس، خيلي ممنون از اينكه در اين گفتوگو با راديو فردا شرکت ميکنيد. اجازه بدهيد اين گفتوگو را با پرسشي شروع کنم که اين روزها ذهن بسياري از ايرانيان را مشغول کرده است. آيا آمريکا يا اسرائيل به تاسيسات هستهاي ايران حمله خواهند کرد؟
﷼ اعتقاد راسخ ما اين است و پرزيدنت بوش هم صراحتا گفته است که مشکل تکنولوژي هستهاي ايران را ميتوان از طريق ديپلماتيک حل کرد. ما در اين جهت است که فعاليت ميکنيم. ما خيلي ميخواهيم که مردم ايران روابط خوبي با ايالات متحده داشته باشند.
هيچ دليلي وجود ندارد که اين تمدن بزرگ با اين چنين تاريخ و فرهنگ غني از جامعه بين المللي منزوي شود. بلي براي (حل) اين مسئله راه ديپلماتيک وجود دارد و درست بخاطر همين است که ايالات متحده همراه با آلمان، فرانسه، بريتانيا، روسيه و چين عضو گروهي است که پيشنهادي به حکومت ايران داده و ما اميدواريم که آنها اين (پيشنهاد) را قبول خواهند کرد.
• ايران اصرار دارد که برنامه هستهايش صلحآميز است و با سرباز زدن از پذيرش قطعنامههاي سازمان ملل، به غنيسازي اورانيوم ادامه ميدهد. آيا تعليق غنيسازي اورانيوم پيش شرط آغاز مذاکرات آمريکا با ايران و رفع تحريم عليه ايران است؟ آيا آغاز مذاکرات با ايران بدون پيش شرط براي شما متصور نيست؟
﷼ دليل اينكه قبل از انجام اين مذاکرات ايران بايد غنيسازي اورانيوم و برنامه بازپردازش خود را متوقف کند اين است: ما نبايد در شرايطي قرار بگيريم که وقتي ايران به تکميل همان فناوري ميپردازد که به توليد سلاح اتمي ميانجامد با ايران گفت و گو کنيم. اما اگر خواست ايران برنامهاي صلحآميز است، مشکلي نيست.
روسيه در بوشهر يک نيروگاه هستهاي دارد. آمريکا از فعاليت روسيه در بوشهر حمايت ميکند. ما در بسته پيشنهادي «1+5» در بالاترين سطح ممکن به ايران پيشنهاد فناوري صلحآميز هستهاي دادهايم.
مساله اين است که غنيسازي و بازپردازش به تکميل چنان فناوري ميانجامد که با آن ميتوان سلاح هستهاي هم توليد کرد.
به علت سابقه دروغگويي به آژانس بين المللي نمي توان در زمينه غنيسازي و بازپردازش به رژيم ايران اعتماد کرد. اما ايران ميتواند از نيروي هستهاي صلحآميز برخوردار شود.
• مطبوعات آمريکا گزارش داده بودند که آمريکا چهارصد مليون دلار را صرف عمليات زير زميني در ايران ميکند و رسانههاي ايراني هم اين گزارشها را منتشر کردند. همين گزارشها مدعي شده بودند که ماموران سيا در حال حاضر در ايران و يا کشورهاي همسايه فعاليت ميکنند و هدف اين فعاليتها تحريک ناآراميهاي قومي است. واکنش شما به اين گزارشها چيست؟
﷼ ايالات متحده آمريکا به صراحت اعلام کرده است اگر تهران آماده تغيير سياستهاي خود باشد ما آماده ايم با رژيم ايران تعامل کنيم. من بارها گفته ام که مايل هستم در هر زمان و مکاني با همتاي ايراني خود ديدار کنم و در مورد هر مسالهاي بحث کنم. ايران فقط بايد برنامه غني ساري اورانيوم خودرا متوقف کند.
مي دانم که هر از چند گاهي مقامات ايراني ميگويند ايالات متحده آمريکا تغيير رژيم ايران را بررسي ميکند.
ما گفتهايم که ميخواهيم رفتار اين رژيم را تغيير دهيم. مساله اصلي اين است. ايران ميداند که فرصتهاي زيادي براي بهبود روابط با ايالات متحده آمريکا پيش رو دارد.
دولت آمريکا نمايندگي ملت بزرگي را بر عهده دارد و آمريکاييها دشمن ابدي ندارند. ما به داشتن دشمن ابدي و دائمي اعتقاد نداريم. ما به يافتن راههايي براي همکاري معتقديم. با ليبي اين را انجام داده ايم، کشوري که زماني با آن روابط بسيار بدي داشتيم. در حال حاضر با ليبي روابط روبه بهبود داريم. در نتيجه هدف سياستهاي آمريکا اين است.
• وراي لحن تند حاکميت ايران، برخي شواهد نشان ميدهد که اکثريت ايرانيان خواستار داشتن روابط دوستانه ميان ايران و آمريکا هستند. اخيراً گزارشهايي منتشر شد که در آن سخن از تصميم داير کردن دفتر حفاظت از منافع آمريکا در تهران به ميان آمده بود. آيا اين گزارشها را تاييد ميکنيد؟ و کدام اقدامات (در واشينگتن و در تهران هر دو) لازمند تا مناسبات عادي ميان ايران و آمريکا برقرار شود؟
﷼ ما قطعاً اميدواريم راههايي پيدا کنيم که حتي در غياب عادي شدن روابط ميان دو کشور، بر ميزان تماس بين مردم ايران و آمريکا افزوده شود.
ما شاهد سفر تيم کشتي آمريکا به ايران بودهايم و من ميدانم که ايرانيان از کشتي گيران ما به هر جا که رفتند استقبال کردند.
امدادگران ايراني که در زمينه مقابله با پيامدهاي فجايع گوناگون و کارهاي انساندوستانه فعاليت دارند به دعوت ما به آمريکا آمدند تا با نهادهاي امدادگر ما همکاري کنند.
بنابراين راههاي گوناگوني براي بالا بردن سطح تماس وجود دارد و ما تصميمي درباره داير کردن دفتر حفاظت از منافع آمريکا در ايران نگرفتهايم.
اما در جستجوي يافتن راههايي هستيم که ايرانيان بتوانند به آمريکا دسترسي داشته باشند. ميدانم که در حال حاضر گرفتن ويزاي سفر به آمريکا دشوار است.
ما مايليم راهي پيدا کنيم که ايرانيان بتوانند به آمريکا سفر کنند. ما ضديتي با مردم ايران نداريم.
• مبارزه با تروريسم و ترويج دموکراسي دو هدف بسيار مهم سياست خارجي آمريکاست.زمانيکه ايالات متحده به تاسيس پايگاه نظامي يا کمکهاي ديگري از سوي رژيمهاي مستبد نياز دارد چطور ميتواند هدف مبارزه با تروريسم و ترويج دموکراسي را دنبال کند؟
﷼ خوب قبل از همه چيز ايالات متحده هميشه از دمکراسي حمايت خواهد کرد و مردم ايران هم شايسته يک دولت دمکراتيک هستند. وقتي ما در باره مذاکرات با رژيم ايران در مورد عراق و يا غنيسازي اورانيوم صحبت ميکنيم هيچ وقت فراموش نميکنيم که صلح واقعي فقط زماني ميسر است که مردم در جوامع دمکراتيک زندگي کنند. در تمام خاور ميانه ايالات متحده حامي دمکرسي است.
درست است که بعضا ما با رژيمهاي مستبد سر و کار داريم، اما اين کار به نفع ماست؛ زيرا براي دفاع در مقابل خطرما ناچاريم با رژيمهائي که دمکراتيک نيستند سر و کار داشته باشيم.
ما اگر ميخواهيم بين اسرائيل و فلسطينيان صلح برقرار کنيم بايد با رژيمهايي هم سر و کار داشته باشيم که دمکراتيک نيستند.
اما ايالات متحده و پرزيدنت و من همه خواهان دمکراسي هستيم؛ چون دمکراسي هديهاي نيست که فقط به آمريکاييها داده شده باشد. اين چيزي است که هر انساني بايد از آن بهره مند شود. طوري که پرزيدنت (بوش) هم گفته آزادي خواست غير قابل مذاکره حيثيت بشري است. هر مرد و زن و کودک حق آزاد بودن را دارد.