تحول اقتصادي با كشور چه خواهد كرد؟

افزايش شديد بهاي انرژي و رسيدن آن به قيمت واقعي كه به معناي شش برابر شدن قيمت بنزين، سي برابر شدن قيمت گازوئيل، هشت برابر شدن قيمت برق و ده برابر شدن قيمت گاز است. افزايش شديد قيمت‌هاي انرژي به منزله افزايش بهاي كالا و خدماتي است كه از انرژي استفاده مي‌كنند.
کد خبر: ۱۳۶۶۶
|
۲۲ تير ۱۳۸۷ - ۰۹:۳۷ 12 July 2008
|
19227 بازدید
اين روزها طرح تحول اقتصادي دولت كه محور آن نقدي كردن يارانه‌هاست، به موضوع اصلي محافل اقتصادي و افكار عمومي تبديل شده است. در اين ميان، از يك‌سو فوايد اين طرح اميدواري‌هايي را درباره آن مطرح كرده و خطرات و پيامدهاي آن نيز به نگراني‌هايي دامن زده است.

به نظر مي‌رسد براي قضاوت نهايي درباره طرح تحول اقتصادي، بايد منتظر جزييات بيشتر آن بود، اما براي ارزيابي مقدماتي، به خلاصه موارد مطرح‌شده از سوي رئيس‌جمهور و دبير كارگروه تحول اقتصادي اشاره مي‌شود:

ـ هدف اصلي اين طرح، پرداخت نقدي يارانه‌هايي است كه هم‌اكنون از سوي دولت براي حامل‌هاي انرژي و نان پرداخت مي‌شود.
ـ ميزان اين يارانه حدود نود هزار ميليارد تومان در سال است.

ـ در مرحله نخست، يارانه برق، گاز، آب و بنزين حذف شده و نقدا پرداخت مي‌شود و در مرحله دوم، يارانه گازوئيل، نفت سفيد و نان نقدي پرداخت مي‌شود.

ـ نحوه پرداخت يارانه، تشكيل حساب ملي براي هر خانواده و واريز هر سه ماه يك بار يارانه به آن حساب خواهد بود...

اما آيا اين طرح شدني است؟
مهمترين مسئله در اجراي اين طرح، بار تورمي ناشي از پرداخت چنين رقم عظيمي به همه شهروندان كشور و نقدينگي هنگفت مورد نياز آن است كه براي آشنايي با ابعاد آن، توجه به مفهوم نقدينگي و تفاوت آن با ثروت، ضروري است...

يكي از اشكال ثروت كشور، نفت و گاز است كه بخش عمده آن به عنوان ذخاير و معادن در درون زمين جاي دارد و بخشي از آن (سالانه 5 / 1 ميليارد بشكه) استخراج و مقدار كمتر از نصف آن در داخل مصرف شده و مابقي در بازارهاي جهاني به فروش مي‌رسد.

به عبارت ديگر، در مجموع انرژي كشور، آن بخشي كه در داخل مصرف مي‌شود، به نقدينگي تبديل و بخشي كه در خارج فروخته مي‌شود، پس از تبديل دلار حاصله از فروش نفت به ريال، توسط بانك مركزي به نقدينگي تبديل مي‌شود.

حال اگر به طرح تحول اقتصادي توجه كنيم، مي‌بينيم كه مجموع انرژي مصرف‌شده كشور كه مصرف‌كنندگان، حدود نود هزار ميليارد تومان كمتر از بهاي واقعي آن را مي‌پردازند ـ شامل گاز، برق و فرآورده‌هاي نفتي ـ به طور كلي به پول نقد تبديل نمي‌شود و براي تبديل شدن آن به پول نقد، دولت بايد اين انرژي‌ها را به قيمت واقعي در داخل يا خارج از كشور به فروش برساند و مابه‌التفاوت آن با قيمت فعلي را به صورت نقد به مردم پرداخت كند...

افزايش شديد بهاي انرژي و رسيدن آن به قيمت واقعي كه به معناي شش برابر شدن قيمت بنزين، سي برابر شدن قيمت گازوئيل، هشت برابر شدن قيمت برق و ده برابر شدن قيمت گاز است. افزايش شديد قيمت‌هاي انرژي به منزله افزايش بهاي كالا و خدماتي است كه از انرژي استفاده مي‌كنند؛ براي مثال، هزينه حمل‌ونقل از بهاي بنزين و گازوئيل تأثير مي‌پذيرد و بهاي سيمان و فولاد تحت تأثير سوخت كارخانجات توليدكننده است؛ بنابراين، افزايش حامل‌هاي انرژي قيمت كالاها و خدمات متناسب با سهم انرژي در هزينه تمام‌شده آنها افزايش مي‌يابد كه اين امر در سناريوهاي خوشبينانه امر، بار تورمي 75 تا 90 درصدي را به همراه دارد...

متن کامل را در ستون «يادداشت» بخوانيد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۲۷ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
دادن یارانه ها به دست خود مردم چه تأثیری در زندگی روزمره آنها را خواهد داشت؟ آیا باعث کنترل تورم در جامعه را میشود؟ آیا با دادن یارانه مصرف انرژی ها به دست مردم تأثیری در نرخ تورم نخواهد داشت؟ دولت آقای احمدی نژاد چه تضمینی را برای جلوگیری از افزایش تورم را می دهند!؟ آیا این طرح با الگو برداری از دیگر جوامع است؟ هر طرحی در مرحله نخست و روی کاغذ به ظاهر ساده به نظر میرسد ولی در عمل این نه!
ناشناس
|
-
|
۱۱:۲۷ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
در وهله اول حجم پول افزايش مي يابد كه با توجه به رابطه قيمت و توليد با حجم و سرعت پول سبب افزايش سطح قيمتها مي شود و بنابراين توازن حاصل مي گردد اما در وهله دوم كه درآمد دولت افزايش مي يابد از آنجا كه حجم پول در وهله اول افزايش يافته بود و اكنون ثابت است افزايش درآمد سبب كاهش سطح قيمتها مي شود و اين بشرطي حاصل خواهد شد كه سرعت گردش پول كنترل شده و بعلاوه افزايش درامد دولت به سمت افزايش سرمايه گذاري هدايت شود بنابراين با مديريت حساب شده تورم مذكور كوتاه مدت خواهد بود و در بلند مدت اسباب ثبات قيمت فراهم مي شود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
با سلام
از این که بالاخره حرف دل ما رو زدین خدا خیرتون بده . من یه شرکت اینترنتی در سبزوار دارم و شارژ برق ما تقریبا 350000 تومان در هر 2 ماهه . با سرمایه گزاری 80 میلیونی و تخصص و تلاش شبانه روزی ماهیانه 1 تا 1.5 میلیون سوددهی داریم . حالا اگه تورم ناشی از این طرح را در نظر نگیریم و فقط افزایش قیمت برق را حساب کنیم خواهیم دید که ما باید یه چیزی هم روی کارمون بزاریم تا بتونیم دوام بیاریم .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
اميدواريم چنين اتفاقي نيافتد بايستي نخست زير ساختهاي آن كه بي ترديد اساس آن عدالت اجتماعي و اجراي كامل قانون اساسي در خصوص رفاه اجتماعي همه ايرانيان است به اجرا در بيايدو پول ملي كشور تقويت شود و از همه مهمتر هنوز در كشور ما ساختارهاي جانبي توسعه شامل توسعه معيشتي فرهنگي اجتماعي سياسي روابط بين الملل قضائي و آموزشي تحقق پيدا نكرده است ! آيا بهتر نيست مسئولين قدري تاءمل كنند و پس ازتحقق توسعه هاي جانبي دست به اين كار بزنند؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۳ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
ایکاش فکری به حال زیرخط فقری ها وکارمندان ودیگر اقشار غیر مرفه جامعه که اختلاف طبقاتی آنها سر به فلک میکشد وروز به روز هم بیشتر میشود بکنند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۷ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
بنظر می آید مدیریت همه جانبه و کنترل عوارض این طرح بزرگ از توان دولت با این پتانسیل خارج باشد. اقتصاد مثل ظرف مرتبطه است ، بی شک آثار ای طرح بقدری بزرگ خواهد بود که تمام اقتصاد را در ب می گرید . آیا برای صادرات ، واردات ، قیمت تمام شده سایر محصولات ، نقدینگی و تورم ، تولید و... که بسیار به آن وابسته است فکری شده ! بعید میدانم آثار طرح همان چیزی باشد که اعلام می کنند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۱ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
راستی یک سوال مهم: اینقدر ما اصرار داریم که یارانه ها حذف و قیمتها معادل قیمت روز دنیا باشد آیا حواسمان هست که درآمد مردم ما چه نسبتی با درآمدها در سطح دنیا دارد. مثلا یک مهندس در کشورهای پیشرفته یا در حال توسعه مانند مالزی ماهیانه به طور متوسط 2000 تا 3000 دلار درآمد دارد آن هم بدون خودکشی و 12 ساعت کار روزانه! آیا این رقم در کشور ما از 600-700 دلار بیشتر است؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۶ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۲
کسانی که به نحوی شغلشان با خرید و فروش سروکاردارد قدرت تحمل این فشار را احتمالا دارند اما حقوق بگیران اعم از طبقه کارگر و کارمند و امثالهم کمرشان زیرباراین تورم هدیه دولت محترم به سختی خواهد شکست...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۰ - ۱۳۸۷/۰۴/۲۴
پيشنهاد ميكنم مسئولين اول اگه ميتواتنند وضع نان و ضايعات آن را سروسامان بدهند يارانه پيش كش ! واقعا" ما بعنوان مسلمان نبايد از اين بيسروساماني در وضعيت نان خجالت بكشيم. بابا به كي بگيو كه هميشه بايد نصف نان را دور بريزيم و اعتراض ما هم بجهئي نرسد .موضوع بعدي وضع فرهنگي است كه شما بهتر از من ميدانيد .وضع اقتصادي هم جاي خود دارد
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟