علي آهني رويکرد وزير امورخارجه فرانسه به پاسخ ايران به نامه 1+5 را باز و واقع بينانه خواند و «مشترکات دو بسته پيشنهادي» و «گفتوگوهاي سولانا در تهران» را محور مذاکرات 29 تير در ژنو خواند.
به گزارش خبرگزاري مهر، راديو بينالمللي فرانسه روز چهارشنبه 19تير1387 مصاحبهاي را با دکتر علي آهني سفير جمهوري اسلامي ايران در پاريس انجام داد. رزمايش موشکي سپاه و وضعيت برنامه هستهاي ايران، همچنين نزديکي سوريه با فرانسه و تاثير آن بر مناسبات دمشق و تهران محورهاي اصلي اين مصاحبه بود .
با توجه به اظهارات صريح سفير جمهوري اسلامي ايران در لندن مبني بر اينکه غربيها با درخواست توقف غني سازي در ايران وقت خود را از دست ميدهند، آيا شما هم به عنوان نماينده و سفير جمهوري اسلامي ايران اين نظر را داريد که براي ايرانيها و دولت ايران توقف غني سازي قابل مذاکره نيست؟
دکتر علي آهني: آقاي خاوير سولانا در 14 ژوئن به تهران آمد و بسته پيشنهادي گروه 1+5 را به همراه نامهاي از سوي شش وزير امور خارجه کشورهاي اين گروه تحويل ايران داد.
ما آن را مطالعه کرديم و اخيرا پاسخ نامه را تهيه کرديم و نامه وزير امورخارجه جمهوري اسلامي را به شش وزيرامور خارجه گروه 1+5 منتقل کرديم و من روز دوشنبه گذشته نيز اين نامه را تحويل آقاي برنار کوشنر، وزير امور خارجه فرانسه دادم.
رويکرد آقاي کوشنر را باز و همراه با واقعبيني ديدم. ما آمادگي خود را براي ورود به مذاکراتي کاملا عادلانه و بر اساس احترام متقابل اعلام کرديم تا بتوانيم نهايتا به راه حلي مرضي الطرفين دست يابيم و اين مسئله را حل کنيم.
در شرايطي که اصليترين درخواست غربيها توقف غني سازي اورانيوم است و جمهوري اسلامي ايران از انجام اين کار امتناع ميکند، در مورد چه بايد مذاکره کرد؟آهني: موضع طرفين کاملا روشن است. مهمترين مشکل رسيدن به يک درک مشترک است من فکر ميکنم در آستانه رسيدن به اين مرحله هستيم تا بتوان به توافق يا راهحلي مرضيالطرفين بر پايه نقاط مشترک دو بسته پيشنهادي و مذاکرات 14 ژوئن بين آقاي سولانا و مخاطبين وي در تهران دست يافت.
آيا به طور ملموس جمهوري اسلامي ايران حاضر است که حتي به طور موقت غنيسازي اورانيوم خود را به حال تعليق درآورد تا امکان پيشرفت مذاکرات با غربيها را به دست آورد ؟
آهني: من قصد ندارم وارد جزييات شوم. ما آمادهايم بر اساس مشترکات دو بسته و همچنين گفتوگوهايي که با آقاي سولانا در تهران در 14 ژوئن صورت گرفت، مذاکرات را شروع کنيم.
به موازات اين مذاکرات است که ايران امروز به شليک موشکهاي بالستيک با برد 2 هزار کيلومتر که قادر به زدن اسراييل ميباشد، دست زد به گونهاي که آمريکا شليک اين موشکها را به عنوان اقدامي تحريک آميز رد کرده است چرا به اين مانور دست زده ايد؟ آيا اين هشداري به آناني است که ممکن است در فکر گزينه نظامي عليه کشور شما ميباشند؟
آهني: اولا بايد موضوع موشکها و برنامه هستهاي را از هم جدا کرد. ثانيا ما کشوري مسئوليت پذيري هستيم که هرگز قصد حمله به کشوري را نداريم اما البته بايد خود را بايد براي دفاع از هر تهديد احتمالي آماده کنيم.
آيا ايران با رد درخواست اصلي گروه 1+5 مبني بر تعليق غني سازي اورانيوم ايران حربه به دست آنهايي نميدهد که ميگويند ديپلماسي جواب نميدهد و بايد گزينه نظامي را در نظر گرفت تا مانع از دستيابي کشور شما به بمب هستهاي شد؟آهني: ابدا؛ اقدام اخير ما براي تهيه نامه شش وزير نشان ميدهد که ما کاملا مسير ديپلماتيک را تعيقب ميکنيم اما اين بدين معنا نيست که ما بايد سناريوهاي مختلف را ناديده بگيريم به ويژه که ما در معرض تهديدات رژيم صهيونيستي و نيزشاهد اظهارات آمريکاييها هستيم و ما مجبوريم که براي دفاع از خود آماده باشيم.
آيا شما از نزديکي که بين سوريه و فرانسه در جريان است خصوصا اينکه چنين نزديکي ميتواند سبب شود فرانسه از سوريه بخواهد از نزديکي با ايران که براي ثبات منطقه خاورميانه ناميمون است، دوري کند، نگران نيستيد؟ آهني: اولا از اين نزديکي هيچگونه نگراني نداريم بر عکس آن را تشويق نيز ميکنيم. اما آن چه مهم است سياست فرانسه است که سوريه را که کشوري مهم در منطقه است ناديده نگيرد. ما مناسبات کاملا تنگاتنگي با سوريه داريم و من نشنيدم که فرانسه از سوريه خواسته باشد که از ايران دور شود. اين امر معنا ندارد زيرا سوريه به منافع خود ميانديشد و ما ارتباطات قوي خود با سوريه را داريم و در اين زمينه نگراني نداريم.