نماينده كشورمان در آژانس بينالمللي انرژي اتمي هدف پنهان آمريكا را تلاش براي خارج كردن آژانس بينالمللي انرژي اتمي از استقلال و قرار دادن آن در زير مجموعه شوراي امنيت عنوان كرد و گفت كه ما اجازه اين كار را نميدهيم.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، علي اصغر سلطانيه نماينده كشورمان در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در نشست خبري كه عصر امروز در حاشيه دومين كنفرانس بينالمللي خلع سلاح و عدم اشاعه در دفتر مطالعات وزارت خارجه برگزار شد، در خصوص گزارش آمانو و بحث مطالعات ادعايي اشاره شده در اين گزارش گفت: ما توافقي را با آژانس براي جمعبندي موضوع در سال 2007 داشتيم و در مداليته شش موضوع ليست شد، اما از آنجا كه مطالعات ادعايي در طبقهبندي آژانس نميگنجد نوشته شده كه آژانس بايد مدارك را به ايران تحويل داده و ايران ارزيابي خود را ارائه دهد يعني بازرسي و نمونهبرداري جزو تعهدات ايران نبوده است.
وي با اشاره به ديدار خود با هاينونن معاون مديركل آژانس در آن دوران در خصوص موضوع مطالعات ادعايي افزود: از او خواستم كه مدارك خود را ارائه دهد اما هاينونن گفت، آمريكاييها از ما خواستهاند كه اين مدارك را به شما تحويل ندهيم چرا كه ممكن است با استفاده از اين مدارك سلاح بسازيد كه اين يك جوك بود.
نماينده كشورمان در آژانس ادامه داد: با خواهش البرادعي تصميم گرفتيم به مطالعات ادعايي پاسخ دهيم اما مكاتبات ارائه شده همه انگليسي بود و زماني كه اصل آنها را خواستيم، برگههايي تايپ شده به زبان فارسي به ما دادند كه هيچ يك از آنها مهر محرمانه و سري نداشت و سؤال اين بود كه چطور ميتوان يك نامه سري بدون داشتن مهر نوشت.
سلطانيه اظهار داشت: پس از آن به وين رفته و يك مهر محرمانه به البرادعي دادم و به او گفتم كه از اين پس هرگاه جاسوسان آمريكايي خواستند عليه ما سندسازي كنند فراموش نكنند كه مهر آن را بزنند.
وي با بيان اينكه در اسناد آنها گفته شده كه اين پروژهها محرمانه است، يادآور شد: با اين وجود در پايين اين اسناد ذكر شده كپي براي كتابخانه.
نماينده كشورمان در آژانس با بيان اينكه ما در 117 صفحه به آژانس توضيح داديم كه اين ادعاها بياساس است و از آژانس خواستهايم كه اين موضوع را ببندد، گفت: همكاري ما با آژانس درباره كليه فعاليتهاي هستهاي ادامه دارد و هيچ سندي عليه برنامههاي ما وجود ندارد.
وي با اشاره به پنج دليلي كه بر اساس آنها قطعنامههاي شوراي امنيت مبناي حقوقي ندارد، گفت: اول اينكه طبق اسناد آنها در صورتي موضوع كشوري به شوراي امنيت ميرود كه آژانس انحراف فعاليت هستهاي به نظامي را مشاهده كرده باشد، دوم اينكه آژانس اعلام كند قادر به ادامه بازرسي در آن كشور نيست، سوم بازرس تشخيص دهد كه اين كشور پايبند به تعهدات خود نبوده و به مديركل گزارش دهد و چهارم موضوع عدم پايبندي مربوط به كشورهاي دريافت كننده مواد هستهاي از آژانس است، در حالي كه ما از آژانس چيزي دريافت نكرده بوديم و سرانجام اينكه سه كشور اروپايي مذاكره كننده در قطعنامههاي خود تعليق را گسترش ميدادند و اين در حالي بود كه در قطعنامههاي آنها پيش از رفتن به نيويورك تعليق امري داوطلبانه، اعتمادساز و غيرالزام آور بود و زماني كه ما اعلام كرديم كه ديگر تعليق را نميپذيريم پرونده ما را به شوراي امنيت بردند.
سلطانيه در خصوص استقبال آژانس از برگزاري چنين كنفرانسهايي نيز اظهار داشت: كنفرانس سال گذشته يك موفقيت بزرگ بود كه همه كشورهاي خواستار عاري سازي جهان از سلاح هستهاي را دور هم جمع كرد و ما توانستيم در كنفرانس بازنگري معاهده NPT در نيويورك همه اين افراد را بسيج كنيم و يك ضرب الاجل براي نابودي سلاحهاي هستهاي تعيين شد كه ما سال 2025 را مطرح كرديم و 116 كشور عضو جنبش عدم تعهد به آن راي دادند.
وي مانع اصلي عاري سازي خاورميانه از سلاح هستهاي را رژيم صهيونيستي خواند و يادآور شد: در كنفرانسهاي مختلف تصويب شده كه اين رژيم بايد به NPT بپيوندد و در سال 2000 تأكيد مجددي بر آن شد.
نماينده دائم ايران در آژانس ادامه داد: در اين سال تأكيد شد كه كشورهاي داراي سلاح هستهاي طي 13 مرحله سلاحهاي خود را از بين ببرند.
سلطانيه با اشاره به كنفرانس سال 2005 كه به دليل سياستهاي يكجانبه بوش با شكست روبرو شد، اظهار داشت: در كنفرانس 2010 به صراحت عنوان شد كه رژيم صهيونيستي بايد به NPT بپيوندد و ما به تلاشهاي خود ادامه ميدهيم تا منطقهاي عاري از سلاح هستهاي شكل بگيرد.
وي در خصوص ارزيابي خود از گزارش اخير آمانو مديركل آژانس درباره برنامه هستهاي ايران، گفت: مديركل يك سازمان بينالمللي سوگند ميخورد كه بي طرف باشد و ما نيز انتظار داشتيم كه اين طور باشد.
نماينده دائم ايران در آژانس با اشاره به گزارشات البرادعي مديركل سابق نيز كه در برخي موارد انتقاداتي از سوي ايران به آنها وارد ميشد، خاطرنشان كرد: در مورد آمانو نيز همين طور است، اما اشتباه آمانو اين بود كه مواردي را كه توسط البرادعي بسته شده بود مجدداً باز كرد كه خوشبختانه جنبش عدم تعهد به حمايت از ايران برخاست و بر خلاف روال گذشته از مديركل انتقاد كرد.
سلطانيه ادامه داد: اين گزارش ادعاهاي بي اساس نظامي را در مورد ايران تكرار كرده است.
وي با اشاره به مداليته توافقي بين ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي، گفت: با اين وجود چهار كشور آمريكا، فرانسه، انگليس و ژاپن آن را سياسي كردند و تروئيكاي عدم تعهد از آن حمايت كردند.
نماينده دائم ايران در آژانس با بيان اينكه اين گزارش انتظارات ما را برآورده نكرده است، ابراز اميدواري كرد كه در گزارشات آينده اين موضوع مدنظر قرار گرفته و مداليته از سوي آمانو رعايت شود.
سلطانيه اضافه كرد: ما هر نوع انتقادي داشته باشيم در ابتدا به مديركل ميگوييم اگر رسيدگي نشد به همه اعضا و علناً اعلام ميكنيم و اسناد را نيز چاپ ميكنيم تا آيندگان در اين زمينه قضاوت كنند كه در گزارش اخير آمانو همين كار صورت گرفت.
وي هدف پنهان آمريكا را تلاش براي خارج كردن آژانس از استقلال و قرار دادن آن در زير مجموعه شوراي امنيت عنوان كرد و افزود: ما اجازه اين كار را نميدهيم.
نماينده دائم ايران در آژانس ادامه داد: زماني به بهانه عراق و كره شمالي پروتكل الحاقي را تدوين كردند و امروز به بهانه ايران تلاش داشتند چيزي به پروتكل اضافه كنند اما ما به همراه كشورهاي هم پيمان خود با 2 سال تلاش اين هدف را با شكست روبرو كرديم.
سلطانيه درباره نامه عباسي به آمانو نيز گفت: در نامه به صراحت ذكر شده كه برنامه كار بايد مختومه شود كه مطالعات ادعايي جزو آنهاست. اگر سؤال ديگري دارند مطرح كنند و ما بررسي ميكنيم كه آمانو نيز اعلام كرد در شرايط فعلي نميتواند اعلام كند كه موضوع مختومه است.
وي خاطرنشان كرد: آمانو بايد به موافقتنامه ايران و آژانس در زمان البرادعي احترام بگذارد.
نماينده دائم ايران در آژانس در پاسخ به اين سؤال كه آيا گزارش آمانو عليه ايران زمينهسازي براي تحريم خواهد بود يا خير؟ اظهار داشت: موضوع ايران به شوراي امنيت منعكس شده و قطعنامهها نيز تصويب شده است. پس براي ما فرقي نميكند و اين قطعنامهها توجيهي در آژانس ندارد.
سلطانيه يادآور شد: موردي در آژانس نميبينم چرا كه بازرسان در ايران فعالند و همكاري خود را ادامه ميدهند.