بارگذاری غیرقانونی محتواهای چندرسانه ای تحت حمایت قانون حق مولف در روی شبكه سالانه خسارات مالی بسیاری را به تولیدكنندگان این محتواها وارد می كند به همین منظور، بسیاری از دولتها به ویژه در روزهای اخیر مقررات ویژه ای را برای مجازات برای كاربران ناقض كپی رایت به تصویب رسانده اند.
به گزارش تلنا، همه ساله در بخش صنایع سرگرمی آمریكا حدود 400 هزار پست شغلی و 16 میلیارد دلار به دلیل بارگذاری غیرقانونی فیلم و موسیقی بر روی وب از بین می رود.
نمایندگان عالی رتبه "انجمن صنایع ضبط آمریكا" (RIAA) و "انجمن تصاویر متحرك آمریكا (MPAA) این ارقام تكان دهنده ناشی از عدم رعایت حق مولف (كپی رایت) را منتشر كردند.
در این راستا، این دو سازمان آمریكایی به همراه ارائه دهندگان محتواهای صوتی و تصویری و ارائه دهندگان اینترنت با هدف حفظ رعایت حق مولف توافقنامه ای را با عنوان "شش هشدار كپی رایت" به امضا رساندند.
در میان امضاكنندگان این توافقنامه شركتهای Verizon، AT&T، Comcast و Time Warner Cable به چشم می خورند.
هرچند توافقنامه "شش هشدار كپی رایت" به سختی دكترین نیكولا ساركوزی در برخورد با نقض مولف نیست اما در عمل ارائه دهندگان اینترنت (ISP ها) را به "كلانتر شبكه" تبدیل می كند.
برپایه دكترین رئیس جمهور فرانسه كه "سه ضربه" نام دارد ISP ها موظفند اتصال اینترنت كاربرانی را كه از طریق سایتهای اشتراك گذاری P2P محتواهای فیلم و موسیقی را به روش غیرقانونی و بدون پرداخت حق مولف بارگذاری می كنند قطع كنند.
شش هشدار كپی رایتبه نوشته وب نیوز، برپایه این مقررات جدید آمریكا، در مرحله اول (هشدار اول) از كاربر به روشی محترمانه خواسته می شود كه از بارگذاری محتویات چندرسانه ای تحت حفاظت حق مولف اجتناب كند.
در صورت تكرار بارگذاریهای غیرقانونی، به ترتیب هشدارها به مراحل بالاتر می رسند. در هشدار پنجم، این احتمال وجود دارد كه موقعیت به ضرر كاربر تمام شود. در این مرحله، ISP ها می توانند در خصوص آهسته كردن سرعت اینترنت و مسدود كردن سایتهای اشتراك گذاری فایل برای كاربر تصمیم گیری كنند.
بنابراین، همانند آنچه كه در مورد كاربران بارگذاریهای ناقض حق مولف در فرانسه رخ می دهد، كاربران آمریكایی با قطعی كامل اینترنت مواجه نمی شوند، اما ضوابط "قانون كپی رایت هزاره دیجیتال" در مورد آنها اجرا می شود.
انتقادات وارده بر مقررات جدید
انتقادات شدیدی از سوی سازمانهای مختلف دفاع از حقوق شهروندان جامعه اینترنت از جمله "بنیاد مرز الكترونیك" (EFF) و "دانش عمومی" (PK) نسبت به این مقررات جدید مطرح شده است.
به اعتقاد این منتقدان، با اجرایی شدن این ضوابط جدید، ارائه دهندگان اینترنت در عمل به پلیسهای شبكه تبدیل می شوند.
همچنین این سازمانها معتقدند كه شركتها و سازمانها مجاز نیستند به جای مراجع قضایی مشتركان اینترنت را مجازات كنند.
تیم برنرز- لی، مخترع و پدر وب نیز از دیرباز یكی از مخالفان اصلی طرحهای مختلف دولتها در محدود كردن حق جستجو در اینترنت بوده است.
پدر وب همواره در دفاع از بی طرفی شبكه پرداخته و حملات اپراتوارهای بزرگ مخابراتی را به مفهوم "بیطرفی شبكه" مورد انتقاد قرار داده است.
برنرز- لی در این خصوص گفته است:"دوست دارم كه ارائه دهنده اینترنت من همانند ارائه دهنده آب شرب رفتار كند و بدون اینكه از من بپرسد چگونه می خواهم از اینترنتم استفاده كنم امكان دسترسی به شبكه را در اختیار من بگذارد."
این سخنان پدر وب بدان معنی است كه همانطور كه ارائه دهنده آب شرب باید كیفیت و كمیت آب را همزمان در اختیار مشترك خود قرار دهد بی آنكه درخصوص چگونگی استفاده از آن سئوال كند، ارائه دهنده اینترنت نیز باید یك دسترسی با كیفیت و با كمیت را به كاربر خود بدهد. برنرز- لی معتقد است كه دسترسی به وب حق تمام انسانها و یكی از موازین حقوق بشر است.
این درحالی است كه مفهوم "بیطرفی شبكه" روز به روز از سوی غولهای ارائه دهنده ای كه اینترنت را برپایه منافع اقتصادی با كمیتها و كیفیتهای مختلفی به مشتركان خود ارائه می كنند مورد حمله قرار می گیرد.
قوانین سخت در انگلیس و فرانسهنزدیك به دو سال است كه در انگلیس و فرانسه قوانین سختی اجرا می شوند كه برپایه آنها اینترنت كاربرانی كه به صورت غیرقانونی و بدون پرداخت حق مولف، محتواهای چند رسانه ای را از سایتهای اشتراك گذاری فایلهای فیلم و موسیقی بارگذاری كنند قطع خواهد شد كه به اعتقاد مخترع وب، قطع اتصال اینترنت نوعی زندانی كردن است.
برنرز لی در این خصوص گفت: "ما داریم درباره كاری حرف می زنیم كه می تواند كل خانواده را تنها به دلیل اینكه پسر كوچك خانواده چیزی را به صورت غیرقانونی بارگذاری كرده است از اینترنت محروم كند. به نظر من این بسیار بی منطق و غیرعملی است."
برنرز لی با اعتقاد به اینكه حق دسترسی آزاد به اینترنت حتی می تواند در منشور بزرگ نیز گنجانده شود بارها اظهار داشته است: "منشور بزرگ می گوید كه هیچ انسان آزادی نباید بدون یك حكم لازم الاجرا از آزادی خود محروم شود، بنابراین اگر قرار است كسی از وب محروم شود این باید در قانون اساسی مورد بررسی قرار گیرد."
تصویب مقررات جدید كپی رایت در ایتالیابه نظر می رسد كه شبكه گامهای مهمی را در جهت حمایت از حق مولف برداشته است. به طوریكه در روزهای اخیر، ایتالیا نیز شاهد تصویب مقررات جدیدی در مورد كپی رایت بوده است.
این قانون جدید، وبلاگها، فیلمهای آماتوری و اشتراك گذاری كاربران نهایی را در بر نمی گیرد بلكه بیشترین توجه خود را به بازتولید و پخش آنلاین غیرقانونی معطوف كرده است.
به نوشته آنسا، در راستای این قانون، در مورد گذاشتن یك محتوای چندرسانه ای برای مثال بر روی سایت "یو تیوب"، پس از اینكه معلوم شد كه این محتوا تحت قوانین حق مولف است با ارسال كننده فایل برخورد می شود، اما این برخورد به معنی مسدود كردن نام دامنه و آدرس IP كاربر نیست.
به طوریكه براساس این مقررات جدید، با سایتهای ایتالیایی كه حق مولف را نقض كرده اند در دو مرحله برخورد می شود.
در مرحله نخست، مدیر سایت فرصت دارد حداكثر تا 4 روز محتوای چند رسانه ای را حذف كند. در مرحله دوم و در صورت عدم حذف محتوا توسط سایت، پس از یك فرصت 10 روزه، مقامات اجرایی می توانند ظرف مدت 20 روز دستور حذف محتوا را صادر كنند.