سرویس اجتماعی ـ رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در تازهترین اظهارات خود از رشد 300 درصدی ورود گردشگران خارجی به کشور خبر داد.
این در حالی است که شرکتهای خدمات گردشگری ـ که در بخش تورهای ورودی کشور فعالیت میکنند ـ فرایند زیاندهی در بخش گردشگری ورودی را میگذرانند.
به گفته برخی مدیران شرکتهای خدمات گردشگری به کشور، ورود تورهای خارجی به ایران از سالهای 86 به این سو با کاهش چشمگیری روبه رو بوده است.
مصطفی شفیعی، مدیرعامل یکی از شرکتهای خدمات گردشگری کشور به همشهری گفت: به عنوان یکی از فعالان بخش گردشگر ورودی کشور میگویم که امسال تاکنون نسبت به سال گذشته 70 درصد کاهش ورود گردشگر به کشور داشتهایم.
به گزارش همشهری، وی افزود: خوشبینترین حالت نسبت به وضعیت ورود گردشگر به کشور، این است که بگوییم 40 درصد ریزش توریست خارجی در کشور داشتهایم.
شفیعی با اشاره به تعریف سازمان تجارت جهانی از گردشگری ادامه میدهد: پس از پانزده سال که در امر گردشگری کشور فعالیت میکنم، هنوز نتوانستم بدانم که آقایان این آمارهای گردشگری را از کجا میآورند.
وی درباره اعلام آمار افزایش 300 درصدی ورود گردشگر خارجی به کشور گفت: ممکن است آمارها از گمرک جمعآوری شود که در این صورت حتی پیله ورانی را که به دو سوی مرز رفت وآمد میکنند و یا افرادی که برای تغییر ویزا نیز به کشور میآیند، محاسبه میشوند، در حالی که این افراد گردشگر نیستند.
مصطفی شفیعی ادامه داد: ممکن است خیلیها در روز از مرز خارج یا وارد شوند، ولی به این معنا نیست که آنها گردشگر هستند. اگر ترکیه اعلام میکند که 27 میلیون گردشگر به آن کشور رفتهاند، منظور از آن افرادی است که بلیت هواپیما خریده و با هدف گردشگری به آن کشور رفته از خدمات هتل بهرهمند شده و جاذبههای آن کشور را دیدهاند.
وی با طرح این پرسش که بهتر است مرکز توسعه صادرات ایران اعلام کند که تاکنون چند جایزه چهل و بیست دلاری به ازای هر گردشگر خارجی که به کشور وارد شده است، به شرکتهایی که در امر ورود گردشگر خارجی به کشور فعالیت میکنند، داده است، افزود: اگر سال گذشته 270 هزار گردشگر خارجی به ایران سفر کرده باشند، جایزه وارد کردن این افراد به کشور برای جایزه چهل دلاری، ده میلیون و هشتصد هزار دلار و برای جایزه بیست دلاری پنج میلیون و چهارصد هزار دلار میشود؛ حالا باید حساب کرد که آیا جایزه این افراد پرداخت شده است یا آنکه مرکز توسعه صادرات اصلا اینقدر پول برای پرداخت جایزهها دارد؟
شفیعی تأکید کرد: مرکزی که قادر به ارایه آمار درست و مستدل باشد، وجود ندارد؛ افزون بر آنکه بر پایه کارکرد گذشته و حال، شرکتی که مدیریت آن را بر عهده دارم و فعالیتی که دیگر همکاران در حوزه ورود گردشگر به کشور دارند، باید بگویم ورود گردشگر به کشور شرایط وحشتناکی دارد.
وی با اشاره به این موضوع که برای نمونه شرکتی که وی مدیریت آن را بر عهده دارد، سال 85 و 86 برای هر سال نزدیک به پانصد گردشگر خارجی به کشور وارد کرده که این میزان در سال 87 نزدیک چهارصد نفر و در سال 88 نیز به همین میزان و در 89 نزدیک به سیصد نفر و در سال جدید تاکنون نزدیک دویست گردشگر را به ایران وارد کرده است، میگوید: گردشگری ورودی به کشور وضعیت خوبی ندارد.
عباسعلی علیجانی، مدیر یکی دیگر از شرکتهای خدمات ورود گردشگر به ایران میگوید: اکنون فعالیت ورودی این شرکت، به دلیل مسائل پیش آمده در کشور، نزدیک 25 درصد نسبت به سال گذشته افت کرده است.
وی با تأکید بر این موضوع که باید از رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری پرسید که واقعا آمار رشد 300 درصدی ورود گردشگر خارجی به کشور از کجا آمده است، گفت: بر این باورم که افت گردشگری ورودی داشتهایم و اگر ایشان معتقدند که گردشگری ورودی به کشور 300 درصد افزایش داشته، میتواند توضیح بدهد که این آمار چگونه تهیه شده است.
علیجانی افزود: ایران یکی از کشورهای بسیار گران برای گردشگران خارجی است و گاه تنها یکی از خدمات گردشگری کشور به اندازه یک تور دبی یا ترکیه برای گردشگر خارجی هزینه دارد.
علیجانی در پاسخ به این که آیا قادر به ارایه آمار درباره شمار گردشگر خارجی که وی به ایران وارد کرده است یا خیر، میگوید: متأسفانه اکنون نمی توانیم آماری بدهیم، چون آمار باید دقیق بوده و به گونهای نباشد که با حدس و گمان، موجب آبروریزی یا هرج و مرج شود.
اردشیر اروجی، کارشناس برنامهریزی گردشگری و میراث فرهنگی نیز درباره اعلام آمار رشد 300 درصدی ورود گردشگران خارجی به کشور از سوی رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: وقتی کانالهای آماری مستمر، مستند و قابل دسترس وجود نداشته باشد، قضاوت کردن درباره سخنانی که از رشد 300 درصدی ورود گردشگران خارجی به میان می آید، سخت است؛ بنابراین، نمیتوان این رقمها را پذیرفت، چون مبنای علمی درستی ندارد. برای همین، آمارهایی که در گردشگری اعلام میشود، برای سرمایهگذاران و پژوهشگران جدی نیست.
اروجی تأکید کرد: اگر خواهان توسعه گردشگری هستیم، باید آمار درست بدهیم.
این کارشناس برنامهریزی میراث فرهنگی و گردشگری ادامه داد: هتلهای ما از یک سو، از درصد پایین اشغال رنج میبرند و از سوی دیگر، مسئولان کشور از «رشد 300 درصدی ورود گردشگران خارجی» خبر میدهند، در حالی که باید آماری داده شود که دستکم اصناف گردشگری آن را تأیید کنند.