هفته پیش، حجتالاسلام ایمانیپور معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامیاعلام کرد، در نهمین همایش رایزنان فرهنگی که از سزدهم تا هفدهم شهریور ماه در تهران برگزار میشود، پیشنویس «سند ملی توسعه روابط فرهنگی بینالمللی جمهوری اسلامیایران» مرور میشود و تأکید کرد: توجه دادن به فعالیتهای بنیادین به جای فعالیتهای متعارف و انجام اقدامات ابتکاری و ماندگار به جای فعالیتهای متداول از اصلیترین جهتگیریهای مدیریتی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامیدر دوره جدید است.
به گزارش «تابناک»، در مصاحبههای مدیران دوره گذشته این سازمان نیز بارها تأکید شده بود که فعالیتهای بنیادین به جای فعالیتهای متعارف در اولویت اقدامات رایزنان فرهنگی قرار خواهد گرفت، ولی با گذشت زمان، متأسفانه هنوز تغییری در رفتارهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دیده نشده است.
بنا بر این گزارش، بررسی خروجی کار این مجموعهها، نشان میدهد که اکتفای به فعالیتهای تکراری و بی اثر در بسیاری از رایزنیهای کشورمان کاملا محسوس است و گویا با وجود ضرورت حرکتهای جدی در عرصه گسترش حوزههای نفوذ جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، متأسفانه همچنان اراده جدی در این باره وجود ندارد.
برای نمونه در زیر به بررسی فعالیتهای یک ساله رایزنی فرهنگی کشورمان در امارات متحده عربی میپردازیم، با این امید که پاسخهای قانعکننده ای برای عملکرد خود داشته باشند.
بنابراین، از مهر ماه سال گذشته تعداد کارمندان رایزنی فرهنگی کشورمان در امارات به سه برابر افزایش یافته و رایزن جدید کشورمان که از مدیران سازمان فرهنگ و ارتباطات بوده، بودجه چشمگیری را برای تعمیر ساختمان و دکوراسیون و خرید خودروی تشریفاتی هزینه کرده است؛ برای نمونه، یک خودرو تشریفاتی خریداری کرده که قیمت تمام شده آن با بیمه و... در تهران با توجه به نرخ آزاد درهم ـ 320 تومانی ـ و تعرفه گمرکی بیش از 140 میلیون تومان قیمت دارد و هزینههای دیگر هم به همین ترتیب است... .
این در حالی است که حتی در فهرست مهمترین اقدامات یک ساله ایشان، به جز شمار معدودی فعالیتهای کاملا تکراری که بیش از ده سال به صورت سالانه توسط رایزنی فرهنگی و دیگر نهادها مانند مسجد امام حسین (ع) دبی و باشگاه ایرانیان دبی انجام میشده، هیچ گونه فعالیت بنیادین و ماندگاری به چشم نمیخورد.
بنا بر گزارشهای موجود، فهرست کامل اقدامات یک ساله رایزنی فرهنگی کشورمان در امارات عبارت بوده از: حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب شارجه، برگزاری جشن نوروز در باشگاه ایرانیان دبی، حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب ابوظبی، جشن میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) در محل سفارت ابوظبی، نمایشگاه هنری بانوان ایرانی در دبی، برگزاری مراسم سالگرد رحلت امام خمینی (ره) در سفارت، مسابقات فوتسال جام رمضان در باشگاه ایرانیان دبی و مسابقات قرآن کریم در ماه مبارک رمضان در باشگاه ایرانیان دبی که بنا بر نظر ایرانیان مقیم امارات و گزارش های موجود در آرشیو فعالیتهای نهادهای ایرانی در امارات، همه این اقدامات در ده سال گذشته، به صورت جاری انجام گرفته و معلوم نیست با وجود افزایش چند برابری نیروی انسانی و بودجه و امکانات رایزنی فرهنگی، کدام یک از فعالیتها به عنوان اقدامات بنیادین ابتکاری و ماندگار «مطابق با مصاحبه اخیر معاون بین الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی» قابل پذیرش است؟
در این میان، سایت رایزنی فرهنگی تلاش کرده است، این اقدامات نخ نما و کم اثر را با استفاده از تعابیر غیر واقعی به گزارشهایی قابل قبول تبدیل کند که برای نمونه میتوان به دو مورد زیر اشاره کرد که تا امروز در سایت رایزنی قابل مشاهده است.
الف) برگزاری مراسم سالگرد رحلت امام خمینی (ره) در ابوظبی و دبی.
پرسشهای بسیاری درباره میزان صحت این گزارش مطرح است که امیدواریم رایزنی محترم فرهنگی، پاسخ مناسبی دستکم برای پاسخ به سه سوال زیر داشته باشد.
1 ـ منظورتان از مرکز فرهنگی ابوظبی، چه مکانی است؟ این مرکز فرهنگی در کجای ابوظبی است؟ همان گونه که از تصاویر مشهود است، این مکان، همان ساختمان سفارت است؛ آیا همان ساختمان سفارت را با عنوانی جعلی «مرکز فرهنگی ابوظبی» معرفی کردن، تأثیری منفی بر میزان اعتماد عمومی به درستی دیگر ادعاهای رایزنی فرهنگی نخواهد داشت؟
2 ـ آیا برگزاری مراسم در مسجد امام حسین(ع) دبی نیز به همت و دعوت رایزنی فرهنگی برگزار شده یا به شما ارتباطی داشته است که در گزارشتان تصریح کرده اید؟
3 ـ در تصاویر زیر که خودتان از این مراسم در سایت رایزنی نمایش داده اید، به جز کارکنان سفارت و تعدادی از دبیران اعزامی به مدارس و خانواده آنها، چند نفر از ایرانیان مقیم را به این مراسم دعوت کرده اید که به عنوان «جامعه ایرانی مقیم» در این گزارش پذیرفتنی باشد؟
اصل گزارش رایزن فرهنگی کشورمان در امارات که در سایت رایزنی فرهنگی
http://emirates.icro.ir دیده میشود، عبارت است از:
«برگزاری مراسم سالگرد رحلت امام خمینی (ره) در ابوظبی و دبی به مناسبت بیست ودومین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره) مراسم با شکوهی در مرکز فرهنگی ابوظبی، سرکنسولگری دبی و مسجد امام حسین (ع) برگزار شد. در این مراسم که به همت و دعوت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در امارات عربی متحده صورت گرفت، جامعه ایرانی مقیم، نمایندگان ارگانها، اعضای سفارت و سفیر محترم جمهوری اسلامی ایران در امارات حضور داشتند». ب) نخستین دوره مسابقات فوتسال جام رمضان 90 در امارات عربی متحده
درباره گزارشی دیگر از مهمترین فعالیتهای رایزنی فرهنگی کشورمان در امارات با عنوان «نخستین دوره مسابقات فوتسال جام رمضان 90 در امارات» نیز بهتر است، رایزن محترم فرهنگی کشورمان از مدیران کنونی و سابق باشگاه ایرانیان دبی میپرسید تا متوجه می شد در سالهای گذشته تا به حال دهها نوع مسابقه و جام بین تیمهای فوتبال و والیبال متشکل از ایرانیان و غیر ایرانیان دبی در باشگاه ایرانیان و در اندازههای خیلی بزرگتر و مهمتر از «مسابقات فوتسال جام رمضان 90» انجام شده است تا شاید در این صورت از کاربرد واژه «نخستین دوره» در گزارش موجود در سایت و يا تعابير پرشوری مانند «توجه خاص مسئولین نظام جمهوری اسلامی به جوانان عزیز ایرانی» و «پاسخ مثبت شما جوانان برومند به این عنایت نظام مقدس» خودداری میکرد.
در متن اصلی این گزارش در این سایت آمده است:
«اولین دوره مسابقات فوتسال جام رمضان با حضور پرشور جوانان ایرانی و ورزشکار ایرانی مقیم امارات برگزار گردید. این مسابقات به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در امارات در باشگاه ایرانیان دبی و با مشارکت هشت تیم از ایرانیان مقیم امارات انجام می شود.
رایزن فرهنگی کشورمان ضمن بیان این نکته که جوانان ایرانی در همه عرصه ها پیش رو و سربلند هستند گفت برگزاری این مسابقات دراین روزهای مبارک توسط رایزنی فرهنگی ایران که با حضور پرشور جوانان ایرانی مقیم امارات عربی متحده صورت می گیرد نشان از توجه خاص مسوولین نظام جمهوری اسلامی به جوانان عزیز ایرانی است و از سوی دیگر و پاسخ مثبت شما جوانان برومند به این عنایت نظام مقدس جمهوری اسلامی نیز قابل تقدیر است. بیش از صد تن از ورزشکاران ایرانی مقیم در این مسابقات حضور دارند».
گفتنی است، این تنها مشتی است نمونه خروار ـ مانند دسته گل مشترک سفیر و رایزن فرهنگی در مالزی ـ که امیدواریم مسئولین جدید در این سازمان، به ویژه جناب دکتر خرمشاد با مسئولیت پذیری و دلسوزی، به ویژه با توجه به اوضاع کنونی کشور در عرصه بین المللی و نیاز به نفوذ فرهنگی، این مسائل را حل کنند، چه، انتظارات از امثال ایشان بسیار بالاتر است.