روش های رایج خودکشی در دنیا+اینفوگرافی

هر ساله بیش از یک میلیون انسان خودکشی می کنند. سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند که خودکشی سیزدهمین عامل مرگ و میر در جهان است و شورای بهداشت ملی آمریکا آن را ششمین عامل مرگ در این کشور اعلام کرده‌است. خودکشی عامل اول مرگ و میر نوجوانان و جوانان زیر ۳۵ سال است. میزان خودکشی در مردان بیش از زنان است.
کد خبر: ۱۹۷۱۸۰
|
۲۳ مهر ۱۳۹۰ - ۱۸:۴۷ 15 October 2011
|
1107648 بازدید
|

هشدار: این مطلب صرفاً برای انعکاس شیوه های خودکشی در جهان تهیه شده است.

مهم: اگر هر فکری در مورد خودکشی دارید، با شماره تلفن ۱۲۳ اورژانس اجتماعی یا ۱۴۸۰ بهزیستی تماس بگیرید و رایگان کمک بگیرید.

خودکشی عمل یا رفتاری است آگاهانه (عامدانه) که انسان برای مردن انجام می‌دهد. اغلب خودکشی‌ها در اثر ناامیدی یا قرارگیری در شرایط اختلال ذهنی مانند افسردگی، اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، اعتیاد به الکل و مواد مخدر روی می دهند. مشکل‌های مالی، اشکال‌ها در روابط اجتماعی و دیگر شرایط نامطلوب نقش مهمی در این موضوع دارند.

به گزارش «تازه» هر ساله بیش از یک میلیون انسان خودکشی می کنند. سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند که خودکشی سیزدهمین عامل مرگ و میر در جهان است و شورای بهداشت ملی آمریکا آن را ششمین عامل مرگ در این کشور اعلام کرده‌است. خودکشی عامل اول مرگ و میر نوجوانان و جوانان زیر ۳۵ سال است. میزان خودکشی در مردان بیش از زنان است.

بر اساس یک تخمین هر ساله حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیون خودکشی ناموفق وجود دارد.

قضاوت در مورد خودکشی تحت تاثیر دیدگاه های فرهنگی مرتبط با موضوع‌ها هستی‌گرایانه مانند دین، شرافت و معنای زندگی است. در ادیان ابراهیمی خودکشی گناه (ضدیت با خدا) محسوب می شود، چون بنا به باور مذهبی، زندگی مقدس است. در غرب خودکشی یک جرم است.

برعکس در ژاپن در دوره سامورایی ها، خودکشی(seppuku)، به عنوان جبران شکست یا نوعی اعتراض، محترم شمرده می‌شد. در قرن بیستم، خودکشی به صورت قربانی کردن خود شکلی از اعتراض، و خودکشی کامیکازی (به حملات انتحاری اطلاق می‌شود که توسط نیروی هوایی ارتش امپراطوری ژاپن بر علیه کشتی‌های جنگی دول متفق انجام می‌شد) و خودکشی انتحاری شکلی از تاکتیک های نظامی یا تروریستی است. در مراسم خاکسپاری هندوها، بر اساس سنت قدیمی و غیر انسانی«ساتی» زن بیوه به خواست خود یا تحت فشار اقوام شوهرش در مراسم سوزاندن جسد همسرش، با آتش زدن خود قربانی می‌شود. هم اکنون خودکشی پزشکی (اوتانازی، یا حق مردن) یک موضوع اخلاقی بحث برانگیز در رابطه با کسانی است که همواره بیمارند، درد بیش از حد دارند، یا کیفیت زندگی آنها در طی آسیب یا بیماری به پایین ترین حد خود رسیده است.


آمار و ارقام خودکشی در جهان:


در هر سال حدود يک میليون انسان خودکشی می‌کنند. آمار خودکشی در جهان ۱۶ نفر به ازای هر صدهزار نفر است و بطور متوسط در هر ۴۰ ثانيه يک ‌نفر خودکشی می‌کند. در همین زمینه گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2011 پیش بینی می‌کند که در سال ۲۰۲۰ اين تعداد به ۱،۵ ميليون نفر در سال برسد. خودکشی ظرف ۵۰ سال گذشته به ميزان ۶۰ ٪ در سطح جهان افزايش داشته است. جدول زیر نرخ خودکشی در جهان را طی 15 سال(از1993 تا 2008) نشان می دهد.


در حال حاضر خودکشی برای افراد ۱۵ تا ۴۴ سال يکی از عوامل اصلی مرگ است و خودکشی‌های نافرجام حدود ۲۰ برابر تعداد خودکشی‌هايی هستند که به مرگ منجر می‌شوند.بيبشترين آمار در مورد خودکشی مربوط به کشورهای ژاپن، آمریکا و شرق اروپاست و کمترين آمار مربوط به کشورهای آمريکای لاتين، اسپانیا، ایرلند و برخی کشورهاي آسيايی است. همچنین  خودکشي دهمين دليل مرگ در دنیا است و 5/1 درصد مرگ‌هاي جهان را به خود اختصاص داده است. در همین زمینه موسسه آمار nationmaster براساس اطلاعات UN و CIA و OECD(سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی) بیشترین آمار خودکشی در بین افراد 15 تا 24 ساله را مربوط به کشورهای: نیوزلند با آمار 26.7 نفر در 100,000 نفر با رتبه اول - فنلاند با آمار 22.8 در 100,000 نفر با رتبه دوم - کانادا با آمار 15 در100,000نفر با رتبه چهارم و ایالات متحده با آمار 13.7 نفر در هر 100,000 نفر رتبه ششم را دارا می باشند. نقشه/ اینفوگرافی زیر بخوبی آمار خودکشی در جهان را به تفکیک زن و مرد نشان می دهد. برای مثال آمار خودکشی کشورهایی که به رنگ قرمز هستند، بالای 36 نفر در هر 100هزار نفر می باشد.

اگر شما یا اطرافیانتان هر یک از علائم خودکشی را از خود نشان می دهد، باید فورا از یک کارشناس روانشناسی یا متخصص روانپزشکی درخواست کمک کنید.


نقشه خودکشی مردان در جهان(امار سال2010)



نقشه خودکشی زنان در جهان(2010)

 


روش های رایج خودکشی در دنیا:

روش های خودکشی به طور چشمگیری در بین کشورهای مختلف متفاوت است. ولی روش های عمده در مناطق مختلف جهان شامل حلق آویزکردن، مسمومیت با آفت کش ها، و اسلحه ی گرم می باشند. یک بررسی در 56 کشور جهان در سال 2008 که بر اساس داده های سازمان بهداشت جهانی (WHO)در مورد میزان مرگ و میر بوده نشان داد که حلق آویز کردن با 53 درصد در مردان و 39 درصد در زنان، شایع ترین روش خودکشی دراغلب کشورهای جهان است. همچنین 30 درصد خودکشی های جهانی بر اثر مسمومیت با حشره کش هاست. در ایالات متحده 52 درصد از خودکشی ها شامل استفاده از اسلحه ی گرم است. سایر روش ها مثل؛ پریدن از یک ساختمان یا پل، از پنجره به بیرون پریدن، ایستادن در جلوی یک قطار، برخورد با اتومبیل، قطع رگ(قطع رگ مچ دست یا گلو)، غرق شدن عمدی, خودسوزی, خودکشی با برق, گرسنگی عمدی نیز در برخی مناطق بسیار رایج است. همچنین افرادی نیز ممکن است به طور عمدی فرد دیگری را به اقدام مرگبار علیه خود تحریک کنند، مثل خودکشی با پلیس.

بیشتر بخوانید

 

رایج‌ترین روش‌های خودکشی در ایران

اسدبیگی معتقد است: رایج‌ترین روش خودکشی در ایران که منجر به خودکشی کامل و مرگ فرد می‌شود «حلق آویز کردن» است و پس از آن استفاده از سموم همچون قرص برنج و ... در رتبه دوم قرار می‌گیرند؛ این در حالیست که رایج‌ترین روش اقدام به خودکشی که معمولا منجر به فوت افراد نمی‌شود نیز «مصرف قرص و دارو» است.

خبرگزاری ایسنا:  ۱۹ شهریور ماه، برابر با ۱۰ سپتامبر «روز جهانی مبارزه با خودکشی» در تقویم جهانی نامگذاری شده است؛ رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران گفت: بر اساس آمار پزشکی قانونی، آمار خودکشی در ایران سالانه حدود ۵۰۰۰ نفر است؛ به طوریکه نرخ خودکشی در ایران معمولا پنج تا شش نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است.

وی در ادامه با تاکید بر آنکه در زمینه ثبت آمار خودکشی، نظام ثبتی دقیقی نداریم، گفت: آمار‌هایی که در خصوص خودکشی مطرح می‌شوند تنها آمار مراجعه کنندگان به مراکز درمانی پزشکی قانونی، اورژانس اجتماعی، ناجا و ... هستند، اما به علت آنکه این آمار‌ها تجمیع نمی‌شوند و هر نهاد آمار خاص خود را منتشر می‌کند و نظام ثبتی دقیقی در این حوزه نداریم، آمار مشخصی را در خصوص میزان خودکشی در کشور نمی‌توان ارائه داد.

چلک افزود: به طور کلی نرخ خودکشی در ایران نسبت به میانگین جهانی کمتر است؛ به طوریکه بر اساس آمار سال ۲۰۱۲ در ایران در مقابل هر ۱۰۰ هزار نفر، ۵ تا ۵.۲ نفر نرخ خودکشی می‌کنند، این در حالیست که این نرخ جهانی ۱۱ تا ۱۲ نفر است.

وی ادامه داد: بر اساس آمار سال ۲۰۱۲ سالیانه حدود ۸۰۰ هزار نفر در دنیا خودکشی می‌کردند که در این میان کره شمالی، هند، لیتوانی، ترکمنستان، بلاروس، روسیه و حتی ژاپن و ... آمار بالایی از خودکشی را به خود اختصاص داده بودند.

رئیس انجمن مددکاری اجتماعی ایران تاکید کرد: در استان‌های ایلام، کرمانشاه، لرستان، خوزستان آمار خودکشی نگران کننده‌تر از سایر نقاط کشور است.

چلک خاطرنشان کرد: به طور کلی عمده خودکشی‌ها در کشور بیشتر جنبه «تهدیدی» داشته به همین دلیل استفاده از قرص و دارو و موادی از این قبیل رایج‌ترین روش خودکشی در کشور است. در حالیکه روش‌های خشن‌تری همچون حلق آویز کردن کمتر در ایران مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی در خصوص میانگین سنی اقدام به خودکشی در کشور نیز گفت: در برخی از کشور‌های دنیا اقدام به خودکشی و همچنین خودکشی دربزرگسالان بیش از سایر افراد صورت می‌گیرد. این در حالیست که در ایران میانگین سنی افرادی که اقدام به خودکشی و یا خودکشی کامل می‌کنند کمتر از ۳۰ سال است. این در حالیست که نمی‌توان مدعی شد که زنان بیشتر از مردان اقدام به خودکشی می‌کنند، اما به طور کلی خودکشی در جامعه شهری بیش از جامعه روستایی است.
 


روش‌های پیشگیری از خودکشی

حسین اسدبیگی، رییس اورژانس اجتماعی کشور نیز  در خصوص میزان خودکشی در ایران اظهار کرد: گاهی به اشتباه رتبه ایران در زمینه خودکشی در مقایسه با سایر کشور‌های جهان در رتبه‌های بالا قملداد می‌شود؛ تاجاییکه برخی مدعی می‌شوند که ایران در رتبه دوم خودکشی در میان کشور‌های جهان قرار دارد.

وی در ادامه در خصوص رتبه ایران در زمینه خودکشی بر اساس تحقیقات انجام شده گفت: ایران در میان سایر کشور‌های جهان در زمینه خودکشی رتبه ۱۰۸ را به خود اختصاص داده است.

رئیس اورژانس اجتماعی کشور همچنین عنوان کرد: در سال ۹۴ تعداد ۴۰۲۹ نفر و در سال ۹۵ تعداد ۴۴۰۵ نفر خودکشی منجر به فوت در ایران داشتند.

اسدبیگی در خصوص اقدامات اورژانس اجتماعی جهت جلوگیری از خودکشی نیز گفت: در اثر فعالیت‌های اورژانس اجتماعی (۱۲۳) از طریق خدمات سیار و همچنین مراکز مداخله در بحران در سال ۹۴، ۴۴۰۰ نفر و در سال ۹۵، ۵۲۵۰ نفر در حوزه خودکشی پذیرش و از مرگ آن‌ها جلوگیری شده است.

 اسدبیگی معتقد است: رایج‌ترین روش خودکشی در ایران که منجر به خودکشی کامل و مرگ فرد می‌شود «حلق آویز کردن» است و پس از آن استفاده از سموم همچون قرص برنج و ... در رتبه دوم قرار می‌گیرند؛ این در حالیست که رایج‌ترین روش اقدام به خودکشی که معمولا منجر به فوت افراد نمی‌شود نیز «مصرف قرص و دارو» است.

رئیس اورژانس اجتماعی کشور در ادامه با اشاره به آنکه چند روزی است که در فضای مجازی اخبار و فایل‌هایی در خصوص یک بازی کامپیوتری که در نهایت منجر به خودکشی فرد می‌شود دست به دست می‌شود گفت: چند روزی است که در فضای مجازی اخبار و کلیپ‌های مربوط به بازی کامپیوتری که در نهایت منجر به آن می‌شود که فرد خود را از ارتفاع به پایین پرتاب و خودکشی می‌کند منتشر می‌شود که در ظاهر بیننده را در مورد این بازی هشدار می‌دهند و بر مراقبت از نوجوانان در مقابل این بازی تاکید می‌کند. این در حالیست که معتقدم این روش‌ها یکی از روش‌های تبلیغ غیر مستقیم است که باعث مشارکت بیشتر نوجوانان در چنین بازی‌هایی خواهد شد.

رئیس اورژانس اجتماعی کشور تصریح کرد: تاکنون هیچ گونه خودکشی به علت شرکت در این بازی به اورژانس اجتماعی گزارش نشده است، این در حالیست که از افراد می‌خواهیم اخبار مربوط به این بازی را در فضای مجازی منتشر نکنند، زیرا انتشار اخبار و فایل‌های مربوط به این بازی باعث می‌شود که ذهن کنجکاو نوجوانان به سمت آن رفته و به نوعی تبلیغ غیر مستقیم برای این محصول ایجاد شود. حتی ممکن است تهیه‌کنندگان این بازی به صورت تعمدی به منظور افزایش مشتریان خود این گونه مطالب را در فضای مجازی منتشر کنند، همانطور که در خصوص مواد مخدر و محرک و جدید نیز می‌بینیم که یک مرتبه موجی در خصوص یک ماده مخدر جدید در فضای مجازی به راه افتاده و ضمن توصیف آن ماده، مضرات آن نیز به افراد گوشزد می‌شود، غافل از آنکه هدف از دست به دست کردن اطلاعات و اخبار این مواد تبلیغ غیر مستقیمی است در جهت افزایش گرایش جوانان به مصرف ماده مذکور؛ به این ترتیب باید از این روش تبلیغاتی در فضای مجازی جلوگیری شود.
 

چه چیزی خطر خودکشی را بالا می برد؟

معمولا هیچکس فقط بخاطر یک دلیل تصمیم نمی گیرد خودش را بکشد. چند عامل باعث افزایش خطر خودکشی می شود. مانند مبتلا بودن به اختلال سلامت روان.
اما بیش از نیمی از افرادی که در اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند، اختلال روانی در آنها هنگام مرگ تشخیص داده نشده است.

افسردگی اولین عامل خطرناک روانی است اما اختلال دوقطبی، اسکیزوفرنی، اختلال اضطراب و اختلال شخصیت هم از دیگر عوامل است. علائم افسردگی در زنان را اینجا بخوانید.
به غیر از اختلالات روانی، عوامل دیگری که خطر خودکشی را بالا می برد عبارت است از:

  • حبس
  • امنیت شغلی ضعیف یا پایین بودن میزان رضایت از کار
  • سابقه  قرار گرفتن در معرض خشونت یا مشاهده خشونت همیشگی
  • تشخیص بیماری جدی در فرد، مثل سرطان یا ایدز
  • انزوای اجتماعی یا قربانی قلدری یا مورد آزار قرار گرفتن
  • اختلال مصرف مواد
  • تجاوز یا آسیب روحی در کودکی
  • سابقه  خودکشی در خانواده
  • فرد قبلا دست به خودکشی زده باشد
  • ابتلا به بیماری مزمن
  • فقدان اجتماعی، مانند پایان یافتن یک رابطه جدی
  • از دست دادن شغل
  • دسترسی به ابزار مرگبار، مانند اسلحه و دارو
  • قرار گرفتن در معرض خودکشی
  • برای دریافت کمک و پشتیبانی به مشکل بربخورد
  • عدم دسترسی به روش های درمان اختلال روانی یا مصرف مواد
  • پیروی از نظام های اعتقادی که خودکشی را راه حل مشکلات فردی می دانند

تحقیقات نشان داده افراد زیر بیشتر در معرض خطر خودکشی قرار دارند:

  • مردان
  • افراد بالای ۴۵ سال
  • سفیدپوستان، سرخپوستان یا بومیان آلاسکا
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۴۲
در انتظار بررسی: ۵۸۵
انتشار یافته: ۸۳۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۳
ایرانو خودتون زرد کردین دیگه نه ؟
پاسخ ها
احمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۵
درایران خودکشی مردان جوان بخاطرسربازی است
حاجی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۵
ما تو ایران خود کشی نداریم!
اشکان
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۸
راست میگه ها
آرش
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۱
با نظرت موافقم
کاش جواب میدادن

هه هه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۲
خدافظ
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
من امشب میخوام خود کشی کنم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
اینقدر خستمواینقدر خستم که و نخوابیدم که دوست دارم فقط بخوابم
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۹
یه روش خوب
سرو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۳
از آموزشهای مفید و روحیه بخشتان بسیار ممنونم ......
تابناک جان اون ژاپنی اگر خودکشی میکنه برای اینه که ساختمان رو جای شنبه یکشنبه تموم کرده .... اینو خودم خبر داشتم که پیمانکار یک ساختمان سر یک روز همین بلا رو سر خودش آورد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۴
تعهد و صداقت ژاپنی در مقایسه با ما بسیار جای تقدیر دارد و به این ملت شریف باید آفرین گفت
ولی خودکشی آنان درست نیست
مهدی مختاری
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۱
سلام احمد آقا؛ لطفاً جفنگ نگو.
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۳
چند نکته جالب تو این نقشه های رنگی وجود داره:
1-آمار خودکشی تو مردان خیلی بیشتر از زنان است.
2-امار خودکشی تو کشورهای اسلامی خیلی پایینتر از سایر کشورهاست...جالبه؛نه؟
3-رابطه بین بحران های اقتصادی در دنیا و افزایش خودکشی
پاسخ ها
فاطمه
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۶
ب این علت آمار توی کشور پایین هست ک خودکشی هارو ثبت نمیکنن و آمار دقیق منتشر نمیکنند ولا شاید توی کشور های اسلامی بیشتر هم باشه
A_min
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۶
همه یه روزی می میرن
ناشناس
|
Netherlands
|
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۳
گزارش بسیار جالبی بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۳
کلاس خصوصی هم قبول می کنید؟ چه اطلاعات مفید و جالبی به خوانندگان محترم منتقل می کنید شما!!!!!!!
SOHA
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۳
واقعا جهان داره به چه سمتی می ره . نا امیدی از تمام مکاتب موجود . جدول میانگین خودکشی در جهان نکته ی جالبی رو اشاره می کنه ،درست در زمانی که انتظار می رفت پیشرفت تکنولوژی تعداد خودکشی رو کم کنه ،برای مدتی یه امید تازه به مردم جهان داد اما دوباره این آمار هر سال زیاد تر شد.
محمد رهبر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۴
مقاله خیلی خوبی بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۴
فکر کنم توی ایران از همه جا بیشتر باشه که آمارشو ندادی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۳/۲۰
تو ایران خودکشی کمه دیگر کشی زیاده جانم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۴
در مكتب رسانه ملي ما خودكشي مجاز است و باعث رفتن به بهشت ميشود فقط يك شرط دارد و ان شرط اين است كه در كما از امير حسين بخواهي به خانواده ات بگويد اعضاي بدنت را اهدا كنند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۴
در مکتب ما خودکشی گناهی بسیار بزرگ و کاری زشت و احمقانه است .
احمقانه است چون فکر میکنند مشکلشان به جسمشان مربوط است و میخواهند از شر جسم! خلاص شوند ، غافل از آنکه مشکلاتشان هزار برابر خواهد شد .
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
ای ول
احمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۲۴
ممنون از اطلاع رسانی و آموزش شما
چه بسا افرادی بعد از خواندن خبرتون یکی از این روشها رو برا خودکشی انتخاب کنن
پاسخ ها
ارمین
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۸
کسی که بخواهد خودکشی کنه این کارو می کنه.
کسی هم نخواهد این کارو بکنه اینقدر احمق نیست با خواندن ی امار و نمودار خودکشی کنه...!!!
ی کم فکر هم بد نیست...نه؟!؟!؟
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟