خداحافظی با جراحی‌های دردناک دیسک کمر

اکنون متخصصان ایرانی هم، موفق به اجرای جدید‌ترین روش درمان ضایعات دیسک کمر شده‌اند. این روش درمانی که به نوعی اولین عمل جراحی دیسک کمر به روش فورامینوسکوپی در کشور محسوب می‌شود، در بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی ارتش توسط دکتر بصام پور، عضو هیات علمی این دانشگاه انجام شده است.
کد خبر: ۲۰۴۰۸۰
|
۲۵ آبان ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۷ 16 November 2011
|
339916 بازدید
|

«فتق دیسک کمری» که در اصطلاح عامه به عنوان «دیسک کمر» از آن یاد می‌شود، عارضه‌ای است که در اثر بیرون زدگی یا فتق دیسک کمر از قسمت خلفی و در نتیجه فشار بر نخاع یا ریشه‌های عصبی نخاع بروز کرده و سبب ایجاد درد در ناحیه کمر با انتشار به پا‌ها می‌شود.

به گزارش ایسنا، فتق دیسک کمری معمولا در مقابل انجام فعالیت مکرر سنگین و خارج از توان بدن ایجاد می‌شود، اما بد نشستن طولانی، خم و راست شدن مکرر، فعالیت پس از خسته شدن عضلات کمر، فعالیت با برخی از ابزار آلات مانند چکش‌های بادی و مشاغلی مانند رانندگی به خصوص رانندگی با خودرو‌های سنگین افراد را مستعد ضایعات دیسک کمر می‌کند.

درمان‌های رایج ضایعات دیسک کمر طی سال‌های گذشته، شاهد تحولات شگرفی بوده است؛ به طوری که از شکافتن کمر بیمار در حین جراحی به ایجاد تنها یک سوراخ چند میلی‌متری برای درمان دیسک کمر رسیده است.

 

اکنون متخصصان ایرانی هم، موفق به اجرای جدید‌ترین روش درمان ضایعات دیسک کمر شده‌اند. این روش درمانی که به نوعی اولین عمل جراحی دیسک کمر به روش فورامینوسکوپی در کشور محسوب می‌شود، در بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی ارتش توسط دکتر بصام پور، عضو هیات علمی این دانشگاه انجام شده است.

در این روش بر خلاف شیوه‌های معمول که با ایجاد یک شکاف از پشت با انجام جراحی نسبت به درمان عارضه اقدام می‌شود، برای رسیدن به دیسک تنها سه میلی‌متر برش از ناحیه پهلو ایجاد می‌شود و محل ورود به فضای نخاع، همان محل خروج عصب (فورامن) است. البته در کتاب‌های کلاسیک جراحی از این ناحیه به عنوان منطقه ممنوعه نام می‌برند؛ چرا که با ورود به این ناحیه، خون‌ریزی شدیدی آغاز می‌شود که به عقیده دکتر بصام‌پور دلیل عدم خونریزی در این نوع از جراحی استفاده از دستگاه اندوسکوپ به جای روش‌های جراحی مرسوم است.

از مزیت‌های مهم این روش این است که جراحی فقط با کمک بی حسی موضعی و با ایجاد یک سوراخ سه میلی‌متری در پهلوی بیمار آغاز می‌شود؛ بنابراین بیمار یک ساعت پس از عمل می‌تواند به زندگی روزمره خود بازگردد و دیگر این که فرد درگیر عوارض بیهوشی نمی‌شود.

 

 

دکتر علیرضا بصام‌پور، متخصص ارتوپد و فوق تخصص جراحی ستون فقرات که مجری این روش درمانی جدید است در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایسنا گفت: هر انسان معمولاً ۲۶ مهره در ستون فقرات دارد. مهره‌ها به وسیله صفحات انعطاف پذیری به نام دیسک بین مهره‌یی از یکدیگر جدا می‌شوند. در واقع هر فرد در حالت طبیعی دارای پنج دیسک در ناحیه کمر است، بنابراین وجود دیسک کمر بیماری محسوب نمی‌شود. در دیسک کمر جداری به نام «آنالوس» وجود دارد. زمانی که آنالوس ضعیف شده و محتویات داخل دیسک به نام «نوکلئوس» به سمت بیرون بیاید با تحریک شیمیایی یا فشار مستقیم ریشه‌های عصبی دردناک شده و بیمار در پا و کمر احساس درد می‌کند؛ بنابراین وقتی جدار دیسک ضعیف شود مردم به اصطلاح می‌گویند که این فرد دیسک دارد، اما به طور علمی دیسک این افراد آسیب دیده و خراب شده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در خصوص روش‌های درمان ضایعات دیسک کمر گفت: حدود ۱۰۰ سال پیش ابتدا پوست بیمار در ناحیه کمر باز می‌شد؛ سپس استخوان‌ها برداشته می‌شد تا نخاع دیده شود؛ پس از آن نخاع باز می‌شد تا ریشه‌های عصبی که به رشته‌های ماکارونی شبیه است، مشاهده و در نهایت پس از رسیدن به دیسک، ضایعات تخریب شده تخلیه شوند. سپس نخاع ترمیم شده و لایه‌های بعدی درمان می‌شدند تا به پوست برسند.

این متخصص با بیان اینکه در این جراحی‌ها، بیمار در بیهوشی کامل به سر می‌برد، اظهار کرد: نباید از عوارض زیاد این جراحی غافل شد که یکی از مهمترین این عوارض فلج شدن بیماران بود. البته ضعف‌های عضلانی و درد‌های عصبی تا پایان عمر از دیگر عوارض این روش محسوب می‌شود. ضمن این که در این جراحی بیمار پس از عمل باید مدت‌ها استراحت می‌کرد.

رییس بخش جراحی ستون فقرات بیمارستان امام رضا (ع) تصریح کرد: پس از مدتی، متخصصان متوجه شدند که می‌توانند با برداشتن استخوان و لایه‌های محافظ نخاع بدون این که نخاع را بشکافند، آن‌ها را به یک سمت کشیده و به راحتی ضایعات دیسک را تخلیه کنند؛ اما مشکل این روش آن بود که به دلیل جابه‌جا کردن نخاع، چسبندگی شیوع پیدا می‌کرد. به طوری‌که بیمار پس از مدتی از انجام عمل، دچار کمردرد می‌شد؛ به این علت که وقتی نخاع کشیده شده، به جای اصلی خود برمی‌گشت، فاقد محافظ بود و در نهایت به بافت‌های عضلانی و فیبروز اطراف خود می‌چسبید و بیمار احساس درد می‌کرد.

 

 

وی افزود: در روش‌های جدیدتر که از حدود ۳۰ سال پیش رایج شدند به جای برداشتن کل استخوان و محافظ‌های اطراف عارضه، یک سوراخ کوچک باز و ضایعه ترمیم می‌شد؛ اما به دلیل این که باز مجبور به کشیدن نخاع به یک طرف بودیم، چسبندگی ایجاد می‌شد و البته این جراحی‌ها هم، نیازمند بیهوشی و شکاف وسیع و خونریزی در آن شایع بود.

بصام پور افزود: در این روش هم بیمار در بیهوشی کامل به سر می‌برد و هیچ گونه عکس‌العملی در حین عمل از خود در برابر مراحل مختلف جراحی نشان نمی‌داد که نشان دهنده آسیب‌دیدگی باشد؛ بنابراین برخی اوقات، پس از عمل، بیمار دچار قطع نخاع هم می‌شد.

وی با بیان این که در جدیدترین روش درمان ضایعات دیسک کمر که در بیمارستان امام رضا (ع) استفاده می‌شود، راه ورود به دیسک کمرعوض می‌شود، خاطرنشان کرد: در این روش به جای ورود از پشت فرد و به طور مستقیم، جراحی از پهلو بیمار انجام می‌شود؛ البته در سال‌های اول، این روش به دلیل خون‌ریزی شدید و بیهوشی کامل بیمار، چندان مورد استقبال جراحان قرار نگرفت؛ اما پس از ورود تجهیزات پزشکی جدید مانند آندوسکوپی و لیزر، جراح می‌تواند تنها با ایجاد یک سوراخ کوچک در ناحیه پهلو بیمار به جای این که با چشم خود جراحی باز انجام دهد، می‌تواند با فرستادن اندوسکوپ چند میلیمتری و دوربین به داخل بدن در حقیقت چشم را با درشت نمایی چند صد برابر بداخل بدن بفرستد ومراحل جراحی را در مانیتور مشاهده و پیگیری کند و به جای این که از چاقو استفاده کند؛ از لیزر جهت بریدن و سوزاندن استفاده می‌کند که البته استفاده از لیزر سبب می‌شود که برش با دقت زیاد و بدون خونریزی باشد و به دلیل این که هیچ استخوان یا عضله یا لیگامانی خارج نشده، بیمار می‌تواند بلافاصله به شرایط مناسب خود بازگردد.

بصام‌پور در گفت‌و‌گو با ایسنا تصریح کرد: در این روش که با ایجاد یک سوراخ کوچک در پهلوی بیمار انجام می‌شود، دیگر نیازی به بیهوشی کامل بیمار نیست و تنها با یک بی‌حسی موضعی عمل انجام می‌شود، در نتیجه بیمار می‌تواند در هر مرحله از جراحی عکس‌العملی نشان دهد تا از عوارض جانبی عمل جلوگیری شود و مضافأ اینکه بیمار در حین جراحی، میزان درد پا و یا بی حسی اندام خود را اعلام می‌کند و در حقیقت خود بیمار زمان ختم عمل را با توجه به کاهش درد مشخص می‌کند.

وی با بیان این که تقریبا ۳۰ سال است که استفاده از این روش در دنیا آغاز شده است، تصریح کرد: ابتدا جراحی ایرانی به نام دکتر پرویز کامبین در آمریکا با آندوسکوپ‌های اولیه که بزرگ هم بودند این روش را ابداع کرد. سپس اروپایی‌ها و به خصوص آلمانی‌ها به خصوص افرادی به نام پروفسور روتهام، پروفسورگور و پروفسوریونگ این روش را توسعه داده و تجهیزات خاصی را ابداع کردند.

بصام پور تصریح کرد: این روش به وسیله دستگاه آندوسکوپی و لیزر ستون فقرات که حدود ۱۰۰ میلیون تومان قیمت دارد انجام می‌شود و جراح علاوه بر اینکه باید در جراحی باز کمر متبحر باشد، باید دوره‌های خاص را حداقل به مدت شش ماه روی جسد و سپس به عنوان نظاره گر (ابزرور) و در نهایت دستیار زیر نظر اساتید این رشته در آمریکا، آلمان یا اسپانیا بگذراند تا بتواند خود اقدام به جراحی کند.

وی که این جراحی را تا به حال روی دو بیمار در بیمارستان امام رضا (ع) انجام داده خاطرنشان کرد: هر دوی بیماران مرد و حدود ۲۵ سال سن داشته اند. یکی از آن‌ها جودوکار و دیگری از پرسنل کادر ارتش جمهوری اسلامی بود که به صورت سرپایی جراحی و بعد از اتمام جراحی مرخص شده‌اند.

بصام پور تصریح کرد: فرد جودوکار دچار پارگی دیسک بین مهره‌یی ۱-۲ L. حین تمرین با ضعف و عدم توانایی راه رفتن بوده و توسط فدراسیون پزشکی ورزشی ارجاع داده شده بود که به طور معمول باید جراحی وسیع با باز کردن شکم و سینه برای وی انجام می‌شد. افسر ارتش هم با پارگی دیسک اس ۱، ۵L بود که به طور معمول باید تحت جراحی و گذاشتن پیچ و فیکساسیون قرار می‌گرفت.

وی در پایان با تاکید بر این که استفاده از این روش برای هر نوع فتق دیسک بین مهره‌یی و تحت هر شرایطی امکان پذیر است، تصریح کرد: این روش به دلایلی برای سه گروه از بیماران به شدت توصیه می‌شود؛ یکی بیمارانی که به دلیل شرایط کاری شان نمی‌توانند بعد از جراحی استراحت کنند مثل ورزشکاران حرفه‌یی، مدیران و فعالان مشاغل حساس مانند پزشکان، دندانپزشکان، خلبانان و دیگر بیماران با بیماری زمینه‌یی مانند دیابت، ام اس، سرطان‌ها، پرفشاری خون و بیماران قلبی و گروه سوم افراد مسن که به هر دلیلی بیهوشی برای آن‌ها مضر یا خطرناک است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۵۹
انتشار یافته: ۳۹۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
دست مریضاد دکتر خوشحال شدیم بامید موفقیت روزافزون
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
واسم سواله که چرا بعضی منفی میزنن؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
عزیزم این ها افراد روان پریش و مریضی هستند که مخالف شادی، موفقیت، مهربانی و خلاصه هر چیز خوب هستند.
این افراد تشنه این هستند که منفی های مسخره بزنند و دیگران بپرسند چرا!! چون اینطوری ارضاء می شوند. بدبخت هستند. سخت نگیرید!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
تنها كسي كه هميشه منفي بود دوست گاليور بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
اونا مشكل رواني دارن اشتباهي اومدن بخش ارتوپدي و ستون فقرات.واسه همين منفي دادن
شما زياد به دل نگير .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
منفی هاش احتمالا به خاطر غلط تایپی بوده.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
منفي‌ها به خاطر مريضاد ايشونه چون دست مريزاد درسته نه مريضاد!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
معرفت
ناشناس
| Germany |
۲۲:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
شاید برای مریزادش منفی زدن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
منظورت دست مریض هات ه؟
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
دست مریزاد!
مسعود جمالی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
بیسوادی
سعیدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
البته منظور دوستمون از دست مریضاد همون دست مریزاد است
ضوی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
انشالله موفقیت شما را بیش ازپیش از خداوند منان خواهانم
محمد ج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
حتی خوندنش حال آدم رو بد می کنه، چه دلی دارن این جراحان.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
خدا مثل شما ها رو زياد کنه که 10000 تا تون هم خيلی کمه. مرسی
اسماعیل
|
Germany
|
۱۷:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
خواهش میکنم که نظر مرا انتشار کنید تا شاید کمکی به من بشه
مادری دارم که دچار دیسک کمر شده ولی به علت نارسایی قلبی نمیتوان اورا بیهوش کرد چندین بار بستری شد ولی دکتر بیهوشی به علت ریسک بالا بدلیل ضعف قلب حاضر نشد مادرم را بیهوش کند فلذا عمل انجام نشد
مادرم دچارعارضه‌اي است كه در اثر بيرون زدگي يا فتق ديسك كمر از قسمت خلفي و در نتيجه فشار بر نخاع يا ريشه هاي عصبي نخاع بروز كرده و سبب ايجاد درد در ناحيه كمر با انتشار به پاها شده است
اگر بتوان بدون بیهوشی این ضایعه برطرف شود کمک بزرگی بمن میشود
باتشکر.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
اسماعيل جان همانطور كه تهيه كننده محترم گزارش در متن گزارشش مرقوم كرده شما ( احتمالاً ) مي توانيد به بيمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشكي ارتش جناب آقاي دكتر بصام پور مراجعه و از ايشان كمك يا راهنمائي بگيريد ...
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
سلام

لطفا با پزشکان متخصص تماس بگیرید. احتمالا بتوانند راهی را برای شما پیدا کنند. میتوانید از پزشکانی که در برنامه ی سلامت باشید می آیند استفاده کنید (شبکه سه) و یا با بیمارستان مهر (در تهران) تماس بگیرید
فرزانه
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۵
سلام مادر منم همينطوره اما دكتر بصام پور گفت بي حسي موضعي ميكنند و نياز به بي هوشي كامل نيست.اگر بيمه تكميلي داشته باشين هزينه ش كمتر ميشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
هزينه اش چقدر است؟!
پاسخ ها
مجيد شوقي
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
خواهشمنداست هزينه ووقت رزرو رابرايم بگوئييد كه از كمر درد به خصوص انتشار به پاها خسته شدم خدا عوضتون دهد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
و از زمان پذیرش اولیه چقدر طول میکشه تا نوبت عمل برسه؟
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۱
هزینه درمان باروش بالا ودفترچه بیمه جقدر می باشد باتشکر
عبداله عليپور
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۲
لطفا جزئيات عمل و هزينه اش را برايم ايميل كنيد
azim seifi
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۲
هزينه اش چقدر است؟
محسن حاتمی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۱۹
هزینه وزمان انتظار برای عمل که به بیمار داده می شود چقدر است؟
محمدرضا رئیسی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۴
سلام .هزينه اش چقدر است؟!
بابک
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۹
هزینه ی این عمل چقدر است
safa
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
ایا این امکان وجود دارد که بنده هم به این صورت مداوا شوم لطفا راهنمایی کنید
پاسخ ها
behnaz
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۰
اره گلم حتما به بیمارستان امام رضابرو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
بابا اینقدر توضیح و تفسیر ندارد. این روش حداقل 15 سال است بصورت اکتیو در دنیا انجام می شود و اندیکاسیون خود را دارد. ضمنا به آقای دکتر بفرمایید که اندیکاسیونهای این روش زیاد نیست. و در ایران بدلیل اینکه بیماران پس از تحمل طولانی مدت درد و ترس از جراحی مراجعه می کنند نیاز به جراحی تکمیلی می باشد و به نظر می رسد این روش با اندیکاسیون کمتری در کشور روبرو است. و در آخر به اطلاع می رساند که این رشته نیاز به متخصصص جراح اعصاب می باشد نه فاو شیپ ستون فقرات
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
آقای وارد این اندیکاسیون چی چی هست؟؟
یک پزشک
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
اندیکاسیون indication یعنی مورد و دلیل انجام کاری در پزشکی
ناشناس
| Kazakhstan |
۱۶:۰۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۶
ببخشید ولی فلوشیپ درسته .
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۱
سلام
آقای دکتر میشه واژه های کلیدی این روش رو بگین
میخوام تو اینترنت بیشتر دربارش بخونم
برا مادرم لازم دارم
ممنون
اسماعیل گله داران
|
Russian Federation
|
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
بسیار ممنونیم از تلاش بی اندازه شما و سپاس گذاریم
شاکر خدای بزرگ که اساتیدی چون شما دلسوزانه در خاک وطن برای آسایش ما میکوشید
لطفا حتما این پیام رو به شخص دکتر برسانید چه بسا اندکی از زحمات ایشون کاسته بشه
متشکرم
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۵
افتخاری دیگر به دست دانشمندان ایران زمین ثبت گردید.افرین بر شما و بوسه بر دستانتان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۸/۲۷
افتخاری دیگر چیه؟
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟