سرویس اجتماعی ـ دقایقی پیش، پروژه بزرگ ناسا با نام انتقال «آزمایشگاه علمی مریخ» بر سطح این سیاره سرخرنگ کلید خورد و کیوریاسیتی، ربات شش چرخی که دو میلیارد و پانصد میلیون دلار ارزش دارد، به سوی سیاره سرخ پرتاب شد؛ کیوریاسیتی، یکی از مجهزترین رباتهای فضاپیمایی است که تا کنون به فضا پرتاب شده و نسبت به مریخنوردهای گذشته از امکانات و قابلیتهای فراوانی برخوردار است.
«سوجنر»، کاوشگر ده کیلیویی، نخستین کار ناسا برای انجام تحقیقات روی مریخ بود که در سال 1997 به این سیاره فرستاده شد. هفت سال پس از فرستادن سوجنر پروژه مشهور رباتهای دو قلو کلید خورد و دو کاوشگر مشابه با ۱۷۰ کیلو وزن به مریخ فرستاده شدند. این دو کاوشگر آپورچونیتی و اسپریت نام داشتند و مجموع تجهیزات آنها به تنهایی ده کیلو وزن داشت که هموزن کل کاوشگر سوجنر بود.
اما امروز و چهارده سال پس از نخستین اقدام ناسا درباره انجام تحقیقات روی مریخ، ربات عظیمالجثهای کیوریاسیتی با900 کیلو گرم وزن رهسپار مریخ شده است.
با این حساب، انتظارات بسیاری از کیوریاسیتی میرود؛ یک ماشین بزرگ که به پرسشهای بزرگی پاسخ خواهد داد.
یکی از مأموریتهای کیوریاسیتی، تحقیق درباره امکان وجود زندگی در این سیاره است، این ماشین میتواند به یک منطقه برود و پس از جستجو به ما بگوید که آیا آنجا قابل سکونت بوده یا نه و حتی این که آیا آنجا امروز هم میتواند به عنوان یک محل زندگی مورد استفاده قرار بگیرد یا نه؟!
برای فرود کیوریاسیتی، یکی از گودالهای مریخ در نزدیکی خط استوای این سیاره را در نظر گرفتهاند که «دهانه برخوردی گیل» (Gale Crater) نام دارد؛ گیل یکی از عمیقترین گودالهای مریخ به شمار میرود و قرار است کیوریاسیتی در منطقه ای صاف در عمق این گودال فرود آید و سپس به سوی قله این دهانه حرکت کند.
تصویری از دهانه برخوردی گیل
که به عنوان محل فرود کیوریاسیتی در نظر گرفته شده است
اکنون همه امیدها به کیوریاسیتی است تا بتواند در مسیر پیمایش طولانی خود در مریخ، نشانههایی هرچند اندک از زندگی در این سیاره پیدا کند.
گزارش تصویری زیر، مراحل تست و آمادسازی و اعزام کیوریاسیتی را نشان میدهد:
چتر
نجات آزمایشگاه فضایی مریخ در آوریل 2009 در بزرگترین تونل باد جهان در مرکز تحقیقات ناسا تست شد.
در ماه می
2010 کیوریاسیتی در ادواردز کالیفرنیا مورد تست رادار قرار گرفت.
مراحل
گوناگون تست کیوریاسیتی
مراحل
گوناگون پرتاب کیوریاسیتی توسط ماهوارهبر اطلس پنج در 26 نوامبر