به مناسبت سالروز وقوع زلزله بم؛

«روز ملی زلزله» با کدام رخداد دیگر به تقویم بازمی‌گردد؟!

هر روز زمین زیر پایمان می‌لرزد، ولی‌گاه شدت لرزش بیشتر است و تبدیل می‌شود به خبری که در فلان بخش خبری خوانده می‌شود. خبری از یک زمین لرزه کوچک تا زلزله مهیبی که دنیا را بر سرمان آوار می‌کند. اتفاقی مثل صاعقه که به دلایل طبیعی رخ می‌دهد و حکم عیاری را دارد که اعتبار دست سازهای بشر را می‌سنجد. سازه‌های بعضا نا‌مطمئنی که تاییدیه هم داشته‌اند!
کد خبر: ۲۱۳۹۷۷
|
۰۵ دی ۱۳۹۰ - ۱۵:۴۳ 26 December 2011
|
27259 بازدید
|
سرویس اجتماعی ـ خبر زلزله بم اینقدر تلخ بود که هنوز هم خیلی‌هایمان با شنیدن «گل پونه‌های وحشی دشت امیدم؛ وقت سحر شد...» پشتمان می‌لرزد؛ زلزله‌ای با بزرگی ۶/۶ در مقیاس ریشتر که وقتی در مقیاس مرکالی بررسی شود، بالا‌ترین عدد ممکن را نشان خواهد داد.

مقیاس مرکالی، یک مقیاس مشاهده‌ای و غیر دستگاهی است که به فاصله کانون تا مکان مورد نظر، مدت دوام لرزش، نوع خاک، عمق سنگ کف و چند عامل دیگر بستگی دارد؛ مقیاسی برای شدت زلزله که در سال ۱۹۰۲ میلادی ابداع شده و در ۱۹۳۲ مورد بازبینی قرار گرفته و از حداقل۱ تا حداکثر ۱۲ را در بر می‌گیرد.
بیش از ۹۰ درصد شهر در عرض دوازده ثانیه با خاک یکسان شد؛ خبری که به سرعت جهان را درنوردید و سیل کمک‌های داخلی و جهانی را به سوی دیار بزرگترین ارگ خشت و گلی جهان روانه کرد. رخداد  طبیعی تبدیل به فاجعه شده بود و فرود هواپیمای کمک‌رسانی آمریکایی نیز توجیه انسانی داشت. روزی بسیار تلخ که اشک را در چشمان میلیون‌ها نفر نشاند.

اینجاست که این زلزله با شمار کشته‌شدگانی که کمتر از زلزله رودبار و منجیل بود، بسیار برجسته‌تر از آن شد و سالروز وقوعش، روز ملی «ایمنی در برابر زلزله» نام گرفت؛ روزی ملی‌ که سال گذشته با کمال تعجب، از تقویم رسمی کشور حذف شد. انگار کسانی از پتانسیل فاجعه‌های محتمل بعدی آگاه هستند و این نام را برای روز دیگری رزرو کرده‌اند!



امروز هشتمین سالگرد زلزله بم است و هنوز کافی است تا به تصویر پدری که کودکانش را برای تدفین می‌برد، نگاه کنیم تا بند دلمان پاره شود؛ عکسی که با غم کادر بندی و از زاویه درد ثبت شده است.

در شهری که گویا خیلی‌ها به پشتوانه مثل «... بم آفت ندارد»، آن را فارغ از هر گزندی دانسته و تنها برایشان مهم بود که راهرو‌ها و سقف اتاق‌های منزلشان تاق داشته باشد تا در فصول گرم خنک‌تر باشد؛ فارغ از اینکه این تاق‌ها اصولی ساخته شده و یا تنها شبیه نمونه‌های اصولی است. خطاهای بی‌شمار در ساخت و ساز که به روی هم تل انبار شدند و در پنجم دی ماه ۱۳۸۲ بر سر ملتی ریختند که بیشترشان در خواب ناز بودند. خیال‌ همه به اندازه‌ای راحت بود که ارگ ۲۵۰۰ ساله شهر، نه مقاوم‌سازی و نه نقشه درست و درمانی از آن تهیه شده بود.

این در حالی است که ایران از جمله کشورهای زلزله خیز جهان است و ۹۰ درصد خاک کشورمان روی نوار زلزله واقع شده است. سرزمین لرزه‌خیزی که کمتر روزی هست ساکنان یک منطقه‌اش را نترساند. با پدیده‌ای روبه‌رو هستیم که بلای طبیعی نامیده می‌شود و تصور رخ دادنش، خواب را از چشمانمان می‌برد؛ اما در حقیقیت، یک رخداد طبیعی در راستای تکامل زمینی است که روی آن زندگی می‌کنیم. شاید به سادگی سقوط سیب از درخت.



در حقیقت، این ما هستیم که با ساخت و سازهای نامطمئن، «بلا» به شمار می‌رویم، نه زلزله؛ به عبارتی بهتر، کمتر کسی هست که بر اثر لرزش زمین مرده باشد که بیشتر جان باختگان، زیر آوار ساختمانی مانده‌اند که یا خودشان بنا کرده بودند و یا یکی از هم نوعانشان آن را ساخته (!) است.

اینجاست که سیستم نظارتی باید وارد شده و روند ساخت‌و‌ساز‌ها را مورد ارزیابی قرار دهد؛ موضوعی که در مبحث ایمنی ساختمان‌ها در برابر زلزله، دستمایه قانونی شد «آیین نامه استاندارد ۲۸۰۰» نام گرفت؛ استانداردی که پس از زلزله رودبار و منجیل الزامی شد؛ اما اکنون نه شهرداری خود را ملزم به اجرای درست آن می‌داند و نه نهاد دیگری مسئولیت می‌‌پذیرد.

اکنون دوباره با ساخت و سازهایی روبه‌رو هستیم که به صرف امضای یک مهندس ناظر، گواهی پایان کار می‌گیرند و ظاهرا کسی خبر ندارد که برخی از این مهندسین ناظر، حتی یک‌ بار بر سر ساختمانی که مدارک مربوطه‌اش را امضا کرده‌اند، حاضر نشده‌اند.

خطری بالقوه که در کلانشهری چون تهران، استعداد تبدیل شدن به یکی از بزرگترین فاجعه‌های تاریخ را دارد و گویا برخی دلخوش به ساخت چند سوله مدیریت بحران در پیرامون تهران هستند؛ غافل از اینکه بیش از ۱۵ درصد ساکنین پایتخت، در بافت‌های فرسوده سکنا دارند و این عدد و رقم در شهرهای دیگر هم بهتر نیست.

در بسیاری از موارد، ساختمان در برابر زلزله پنج ریشتری مقاوم است، اما برای نمونه، سقوط کتابخانه یا شکستن شیشه پنجره‌ها خسارات بسیاری به دنبال دارد. این در حالی است که با کمترین هزینه می‌توان از این خسارات جلوگیری کرد. اتصال کتابخانه به دیوار و استفاده از چسب‌های بی‌رنگ روی شیشه پنجره‌ها و حتی این ‌که گلدانی را از لب میز برداشته و روی زمین گذاریم، از دیگر راهکارهای کم‌هزینه، اما کارا در ایمن‌سازی ساختمان‌هاست.
وقتی به خطرات بالقوه گازکشی‌های شهری، نقص در خطوط آب و برق و... دقت کنیم، به نظر می‌رسد که سررشته کار از دست بیرون شده است. اینجاست که شاید اگر به جای اندیشیدن درباره نزدیک بودن این حادثه، به دنبال چاره باشیم و سعی در آموزش دادن و آموزش دیدن کنیم، بتوانیم که شمار بسیاری از هموطنانمان را از بلای انسانی نجات دهیم.

 «... خاموشی شب رفت و فردایی دگر شد»؛ فردایی که متأسفانه به رنگ دیروز باقی مانده و این زنهار نیز در آن تغییری پدید نیاورده است!



نمایی زیبا از ارگ تاریخی بم پیش از تخریب
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۶۸
siros danmark
|
Denmark
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
سلام بر بم.چه سخت بود ان روزها سخت واندوه . چه سخت بر برادران و خواهرانم . چه سخت سوزناک بود شیونهای ماداران و پدران عزیز از دست داده. کاش اول بم را زودتر از ... اباد می کردیم کاش ان ۳ هزار میلیارد را هزینه اباد سازی بم می کردیم کاش ................................ تابیییی جون جای نقطه چینها تو بقیشو بنویس اگر ننویسی ظلم کردی بر مظلوم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۲۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
"-"منفي؟؟؟؟؟؟؟ چرا؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
خداااااااااااااااااااا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
چرا خبر دوروز پيش زلزله قوچان رو در خبر گذاريهايتان ننوشتيد شما هم ؟
آشنا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
درست اون روزها سخت بود اندوه بار نگاه به این پدر دو عزیز از دست داده بکن و یک مقدار از بهره برداری سیاسی اجتناب کنیم و تنها با ایشان همدردی کنیم آنهائی که دزدی میکنند در زمان حضرت امیر هم بودند نمی شود کاری کرد یک آهو زیبا هم از جلو که نگاهش کنی انگل به خود دارد آنهائی که بیت المال را می دزدند انگلهایی هستند که به حکومت اسلام چسبیده اند انشاء الله صاحب اصلی این مملکت بیاد و ما رو از این همه زخم زبون برهاند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
آشنا جون باهات موافقم...متاسفانه بيشتر دوستان تحت تاثير سياه نمائيهاي رسانه هاي بيگانه هستند...كاريش هم نميشه كرد ...چون ادعاي روشنفكري دارن و فكر ميكنن ....
پدرام
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
تصوير فرزندان بي جان در آغوش پدر.......آن روز من يك مجرد بودم و تنم لرزيد اما امروز يك پدر.......و امروز! قلبم شكست .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
آقا شما رو به خدا واسه شهرستان لامرد(استان فارس)هم خیلی دعا کنید...الان سه هفته است که مدام زلزله های کوچیک و بزرگ میاد،خدا به این مردم رحم کنه...شرایط عجیب غریبیه...
ارشين
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
لعنت به اين عكس حال همه رو خراب مي كنه لطفا حذفش كنيد متشكرم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
یراستی بعد از 8سال برای بازسازی بم چه کردیم؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
دانشمندان ما امروز می توانند وقوع زلزله های بزرگ را 12 روز قبل از وقوع آن پیش بینی کنند اما افسوس از این همه تلاش و بودجه و تحقیقاتی که صرف شد و این همه هزینه برای خرید دستگاههای پیشرفته شد !!!!!چرا؟ زیرا به نظر این بنده حقیر این بنده خداها حق گفتن آن را ندارند .علت آن به عهده شما خوانندگان .اما به قول معروف " عالم بی عمل به چه ماند؟ به زنبور بی عسل."
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
آدمی که نارحته که چرا برای حفظ جون هموطنمون هزینه شده رو باید از دماغ آویزون کرد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
لال شی بازناکی !!!! چقدر بد زبونی ! ادم خوب تو ماه صفر از این شکرا می خوره ..
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
الان مشکل این خبر بود؟ نکنه تو هم مهندسی هستی که امضا میفروشه؟
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟