سرويس اقتصادي ـ هم اكنون بيش از دو هفته است بهای طلا در بازارهاي جهانی كاهش شديدي را تجربه كرده، ولی گويي در بازار ايران، هيچ اتفاقي نيفتاده است!
به گزارش «تابناك»، بهای جهاني طلا در هفتم دسامبر، برابر با شانزدهم آذر ماه پس از تجربه يك افزايش اندك، روند نزولي و سقوط خود را آغاز كرد، به گونه اي كه اين عدد از 1743 دلار براي هر اونس در شانزدهم آذر ماه به 1577 دلار در 16 دسامبر برابر با 25 آذر ماه رسيد.
كاهش شديد قيمتهاي جهاني طلا در سه هفته گذشته بر پایه آمار ها و جداول گلد پرايس (GOLD PRICE) پس از اين سقوط بزرگ قيمتي محدوده قيمتها همچنان در هفتههاي گذشته ثابت مانده و با اندكي افزايش و بار دیگر كاهش روبهرو شده، ولی در دو روز گذشته، بهای طلا از كف حاصل از سقوط قيمتي در 25 آذر نيز پايين تر رفته و به محدوده 1560 دلار براي هر اونس نزديك شده است.
خبرگزاريها از سقوط بيسابقه ديگر قيمت طلا در امروز پنجشنبه
خبر دادند: امروز كاهش 31 دلاري قيمت جهاني طلا بهاي هر اونس طلا را به بهای كم سابقه 1532 دلار رساند.
جالبتر از همه اينجاست كه در همه اين مدت، بهای طلا در بازار تهران از ثبات برخوردار بوده و حتي در برخي موارد، افزايشهاي كوچكي را نيز تجربه كرده است!
نمودار قيمت طلا در بازار تهران طي يك ماهه گذشته، ثبات قيمتها و افزايش در هفته آخر را نشان ميدهد كه از رفتار غير طبيعي بازار طلاي ايران در برابر تحولات بينالمللي حكايت دارد.
نمودار قيمت طلا در بازار تهران در يك ماهه گذشته، ثبات قيمتها و افزايش در هفته آخر را نشان ميدهد
اين در حالي است كه تحولات قيمتي طلا در سه هفته گذشته، به اندازهای شديد بوده كه از آن به راحتي به سقوط قيمتي تعبير شده است. اين تحولات بر بازار ساير فلزات گرانبها نيز اثر گذاشت و كاهش شديد قيمت جهانی نقره را نيز سبب شد.
قيمتهاي جهاني نقره روند كاهش در يك ماه گذشته را نشان ميدهد
در پايان تأكيد بر اين نكته ضروري است كه جامعه رسانهاي كشور، سخنان مسئولان بانك مركزي را از ياد نبرده، آن هم هنگامي كه افزايش شديد قيمت طلا در بازار تهران را كاملا عادي و در تبعيت از قيمتهاي بازار جهاني خواندند. بايد از اين مسئولين كوشا پرسيد: اگر آن افزايش در پیروی از قيمتهاي بينالمللي جاي نگراني نداشت، گمان نميكنيد اكنون عدم كاهش در تبعيت از قيمتهاي جهاني، اندكي جاي نگراني دارد؟!
دولت واردات طلا را آزاد كند
برخي انحصار واردات طلا در كشور را عامل مهمي براي غيرواقعي شدن قيمتها در اين بازار ميدانند. در حقيقت از آن رو كه در بازار طلا با انحصار در سمت عرضه روبهرو هستيم، تعادل عرضه و تقاضا تعيين كننده قيمت نيست و در چنين شرايطي، بانك مركزي و دولت مستقيم در مورد قيمتها و تغييرات آن مسئولند.
عباسعلي نورا، عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس در همين راستا گفت: واردات طلا از سوی دولت و تبدیل آن به ریال هم در واقع به نوعی عرضه
غیرمستقیم ارز به بازار است که از اشتباهات دولت است، زیرا کالایی را میتواند به عنوان
پشتوانه باشد، به بازار عرضه میکنیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد:
پیشنهاد ما همیشه این بوده که ورود طلا را آزاد کرده و خروج آن از کشور ممنوع شود.
وي ادامه داد: باید با اطلاعرسانی ولع مردم را نسبت به خرید طلا کم کرد، نه این که
بانک مرکزی با اعلام آن، جامعه را به سمت این کار ببرد و واسطهگری را افزایش
دهد.
در كشور ما بانك مركزي با تعيين نرخهاي عرضه بانكي سكه، تأثير جدي بر بازار طلا دارد.
تهديد فيچ عليه اروپا؛ عامل كاهش بينالمللي قيمت طلا
این گزارش به نقل از رویترز آورده است که هشدار مؤسسه فیچ نسبت به کاهش رتبه اعتباری دیگر کشورهای
اروپایی در یک ماه آینده نیز تاثیر بسیاری بر کاهش 0.8 درصدی قیمت جهانی طلا
داشته است.
بر پایه این گزارش، این موسسه نسبت به کاهش رتبه اعتباری هفت کشور اروپایی،
از جمله فرانسه تا پایان ماه ژانویه هشدار داده که این مسأله موجب
تشدید نگرانیهای سرمایهگذاران شده است. این مسأله باعث شد تا روند صعودی
ارزش دلار در برابر یورو ادامه یابد و البته تأثيرات مستقيم بر كاهش قيمت طلا در بازار جهاني را نيز به دنبال داشت.