تحقیقات فیزیکدانان دانشگاه تکنولوژی ویتنام نشان میدهد، کوارک گلوئون پلاسما با گرانروی بسیار کم احتمالا کاملترین مایع جهان است
به گزارش ایسنا، مایعات چگونه می توانند مایع باشند؟ این سوالی است که فیزیکدانان دانشگاه تکنولوژی ویتنام در تلاش برای یافتن پاسخی به این سوال هستند.
نتایج تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد، حالت چسبندگی کوارک گلوئون پلاسما بسیار کمتر از مقداری است که در تئوریهای قبلی مطرح شده بود.
مایعات با قدرت چسبندگی بسیار بالا مانند عسل از اصطکاک داخلی قوی برخوردار هستند و مایعات کوانتومی مانند سوپر هلیوم مایع از گرانروی (ویسکوزیته) بسیار پایینی برخوردار است.
در سال 2004 میلادی نظریه پردازان مدعی شدند که در نظریه کوانتومی، ویسکوزیته پایینتری برای مایعات در نظر گرفته شده است. با استفاده از شیوههای نظریه استرینگ، پایینترین نسبت ممکن گرانروی (ویسکوزیته) اعلام شد که سوپر هلیوم مایع بسیار بالاتر از این آستانه قرار داشت.
اندازه گیریهای صورت گرفته در سال 2005 نشان داد که گرانروی کوارک گلوئون پلاسما به ندرت بالاتر از حد اعلام شده است.
گرانروی کوارک گلوئون پلاسما را نمیتوان به طور مستقیم محاسبه کرد و این مساله به چند شاخص فیزیکی دیگر بستگی دارد. رفتار این مایع چنان پیچیده است که باید از روشهای مختلف برای سنجش گرانروی آن استفاده کرد. با استفاده از نظریه استرینگ محققان دریافتند که نظریه میدان کوانتومی کوارک گلوئون پلاسما در ابعاد بالاتر به فیزیک سیاه چالهها مربوط میشود.
با این حال «دومینیک اشتاین ادر» از محققان موسسه فیزیک نظری وین معتقد است، رکورد گرانروی بسیار پایین این مایع ممکن است در آینده شکسته شود.
کوارک گلوئون پلاسما بسیار داغ توسط شتاب دهنده یون سنگین در برخورد دهنده بزرگ هادرون (LHC) تولید شده است.
این برخورد دهنده پر انرژیترین شتاب دهنده ذرات جهان است که توسط سازمان تحقیقات هستهیی اروپا (CERN) در نزدیکی شهر ژنو سوئیس ساخته شده است.