در حالی که دقیقاٌ یک هفته پیش، گزارش رسانهها از تمایل نداشتن دولت انگلیس برای وارد شدن به یک درگیری احتمالی در منطقه خاورمیانه حکایت داشتند، یک روزنامه انگلیسی امروز از تصمیم این کشور برای مستقر کردن بخشی از ناوگان نیروی هوایی خود در منطقه خلیج فارس پرده برداشت.
به گزارش «تابناک»، روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» با انتشار گزارشی مدعی شده دولت انگلیس میخواهد، شماری از هواپیماهای جنگنده خود را در منطقه خلیج فارس مستقر کند.
به نوشته این روزنامه، این تصمیم در پی تقاضای امارات متحده عربی از انگلیس برای تقویت حضور انگلیس در منطقه انجام میشود تا از اثرات جنگ ایران و اسرائیل بر سر برنامه هستهای و نیز تنشهای ناشی از انقلابهای عربی و اوضاع سوریه در امان بماند.
به نوشته این روزنامه، تصمیم نهایی درباره فرستادن یا نفرستادن این جنگندهها در این زمان حساس، توسط «دیوید کامرون»، نخست وزیر انگلیس و پس از مذاکره بیشتر با حاکمان دوبی و ابوظبی گرفته خواهد شد و اعلام رسمی آن نیز در آیندهای نزدیک خواهد بود.
در همین راستا، «فیلیپ هوماند»، وزیر دفاع انگلیس روز گذشته اعلام کرد، دولتهای اروپایی باید آماده باشند تا نقش مهمتری درباره خاورمیانه و شمال آفریقا بر عهده بگیرند. در همین حال، ایهود باراک، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرده به طور کامل از این تصمیم دولت انگلیس آگاه بوده و از آن حمایت میکند.
روزنامه ایندیپندنت اشاره میکند که دولت انگلیس تاکنون اسرائیل را به خویشتنداری درباره برنامه هستهای ایران دعوت کرده؛ اما یکی از اهداف این دولت از فرستادن نیروی هوایی خود به خلیج فارس، تدارک دیدن تدابیر احتیاطی برای شرایطی است که ایران اقدام به بستن تنگه هرمز کند.
با این حال، وزارت دفاع انگلیس در بیانیهای رسمی اعزام این هواپیماها را صرفاٌ بخشی از تبادلات نظامی عادی با امارات و نشانگر تعهد انگلیس به امنیت این شیخ نشین دانسته و هر گونه ارتباط این موضوع با مسأله هستهای ایران را رد کرده است.
در این بیانیه آمده است: «این تحولات به سبب نگرانی ما از برنامه هستهای ایران انجام نمیپذیرد. ما همچنان آشکارا میگوییم که دولت انگلیس اعتقاد ندارد، اقدام نظامی علیه ایران، در این زمان راه مناسبی باشد. با این حال، هیچ گزینهای از روی میز کنار نرفته است».
به هر حال، هدف از این کار هر چه که باشد، نشانگر این است که بر خلاف گزارشهای هفته گذشته مبنی بر اینکه انگلیس دیگر تمایلی به وارد شدن به درگیریها در منطقه خاورمیانه ندارد، این کشور همچنان به شیوههای مختلف در حال دنبال کردن برنامههای مداخله جویانه خویش است.
افزون بر این، یادآوری این نکته نیز ضروری است که از سالها پیش تاکنون، دولتهای غربی همواره از بزرگنمایی «تهدید ایران» به منظور متقاعد کردن دولتهای عرب منطقه به پذیرش مداخلات خود استفاده کردهاند. این بار نیز گویا دقیقاً در همین راستا، دولت انگلیس تلاش دارد در زمانی حساس که منطقه پتانسیل تحولات متعددی را در خود دارد، بار دیگر نسبت به افزایش حضور در آن اقدام کند.