پریشانی دریاچه پریشان از بی‌آبی

نماینده مردم کازرون
کد خبر: ۲۸۲۴۹۰
|
۱۳ آبان ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۳ 03 November 2012
|
6783 بازدید
متأسفانه دریاچه پریشان در استان فارس با بی‌توجهی مسئولان و استفاد ه بی‌رویه مردم از سفره‌های آب زیر‌زمینی در شرف خشک شدن قرار گرفته است و این در حالی است که این دریاچه با توجه مسئولان و تزریق اعتبار می‌تواند دوباره احیا شده و روح زندگی را در منطقه بدمد.

هم‌اکنون موضوع خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه به بحرانی در منطقه تبدیل شده است که این بحران با تزریق اعتبارات مالی از سوی دولت و اقدامات کارآمد از سوی مسئولان قابل کنترل بوده و می‌توان عمق این بحران را کاهش دادT از این‌رو برای تبیین  مشکلات این دریاچه و جلوگیری از نابود شدن آن با شاهین محمد‌صادقی نماینده مردم کازرون و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت‌و گویی انجام دادیم که در ادامه می‌خوانید:

هم‌اکنون وضعیت دریاچه پریشان چگونه است و دلایل مشکلات به وجود آمده برای این دریاچه چیست؟

دریاچه پریشان در ۱۵ کیلو‌متری شهرستان کازرون در استان فارس قرار دارد که  در حال حاضر دچار مشکلات عدیده‌ای شده و این روز‌ها حال خوشی ندارد، از یک سو چاه‌های اطراف دریاچه داشته‌های این طالاب را به خود می‌مکد و از طرفی طرح‌های احیا به اعتبارات نیاز دارد.

طی چند سال اخیر به دنبال وقوع خشک‌سالی در استان فارس تمام تالابهای این استان خشک شده و دریاچه پریشان که یکی از مهمترین تالابهای فارس نیز به شمار می رفت از خشکی در امان نمانده است.

در این مدت تمام چشمه های دریاچه پریشان از بین رفته و فقط چشمه بنگ در حالیکه مقدار کمی آب در آن وجود داشت باقی ماند. به رغم اینکه نزدیک به یک ماه و نیم از فصل پاییز می گذرد اما در استان فارس بارش باران قابل توجهی نداشته ایم، از این رو همان مقدار آب کمی که در چشمه بنگ نیز وجود داشت کاملا خشک شده و این چشمه که تنها دلخوشی برای احیای تالاب بود نیز دوستداران محیط زیست را نگران کرد.

متأسفانه نرسیدن اعتبارات لازم و عدم توجه مسئولان حال این دریاچه را پریشان‌تر می‌کند، از این رو امید است با تزریق اعتبارات لازم دریاچه پریشان احیا شده و زندگی دوباره را به منطقه ببخشد.

علت اصلی خشک شدن دریاچه پریشان چیست و چه اقدامی برای جلوگیری از خشک شدن آن انجام شده است؟

علت اصلی این رویداد خشک‌سالی‌های پی درپی در استان فارس بوده  که موجب از بین رفتن طراوت و شادابی دریاچه پریشان در شهرستان کازرون شده است.

متأسفانه خشک‌سالی اگرچه در روند خشکی تالاب پریشان سهم چشمگیری داشت، اما عوامل دیگر نیز وجود دارد که در حاد کردن مشکل این دریاچه نقش آفرینی‌ می‌کنند، از جمله آنها می‌توان به چاه‌های اطراف دریاچه اشاره کرد که باعث شده سفره های آب زیرزمینی منطقه روز‌به‌روز افت شدیدی کنند. چاه‌های غیر مجاز که در حال حاضر در اطراف  دریاچه پریشان برای مصارف کشاورزی زده شده است، موجب خشک شدن بیشتر این دریاچه شده  و این در حالی است که  آب این چاه‌ها نیز به علت برداشت بی‌رویه و بسیار شور شده است.

 مشکلات دریاچه پریشان در شهرستان کازرون در صورت ادامه روند خشک‌سال و برداشت‌های بی‌رویه آب از سفره‌های آب زیر‌زمینی به یک بحران زیست محیطی در منطقه منجر خواهد شد و زندگی مردم و هزاران گونه جانور زنده موجود در این منطقه را تهدید خواهد کرد از این رو لازم است که مسئولان هرچه سریع‌تر برای رفع معضلات به وجود آمده برای این دریاچه دست‌ به کار شوند و جلوی بیشتر شدن بحران خشکی دریاچه پریشان را بگیرند.

از جمله اقداماتی که جلوی خشک شدن این تالاب را می‌تواند بگیرد بارش باران و همچنین به بهره‌برداری رسیدن سد نرگسی است که تاکنون بارشی صورت نگرفته و سد نرگسی نیز درگیر کمبود اعتبار برای تکمیل است.

آیا امیدی به احیای این دریاچه وجود دارد وراه‌کار بهبود وضعیت بحرانی دریاچه چیست؟

 بله با توجه مسئولان و تزریق اعتبارات می‌توان دریاچه پریشان را دوباذره احیا کرد ولی احیای مجدد آن نیازمند همکاری مردم در این منطقه است، راه‌کار اول برای جلوگیری از خشک شدن تالاب پریشان  در شهرستان کازرون دعا برای بارش باران و نزولات جوی است که در صورت وقوع باران مشکلات این دریاچه به کلی مرتفع خواهد شد، دوم اینکه هرچه سریع‌تر با  تکمیل و به بهره‌برداری رساندن سد نرگسی که در ۲۰ کیلومتری این دریاچه قرار دارد آب موجود در آن را به سمت دریاچه هدایت کرده و با پر آب کردن این تالاب از آب  خشکی آن را که دردی بی‌درمان بود درمان کرد.

یکی دیگر از اقداماتی که برای نجات دریاچه پریشان از خشک شدن می شود انجام داد، این است که محدوده دریاچه را با خاک‌ریز مشخص کرده و از ورود اهالی روستا‌های اطراف به آن جلوگیری کرد و همچنین با مسدود کردن چاه‌های حفر شده غیر مجاز می‌توان مانع از برداشت غیر مجاز آب شد و همچنین می‌توان با ایجاد کانال‌هایی و هدایت‌ آب‌های جاری به سوی دریاچه در مواقع وقوع باران در فصل زمستان از خشک شدن این تالاب جلوگیری کرد.

هدف از ایجاد سد نرگسی و مزایای احداث این سد چیست؟

 سد نرگسی که در ۲۰ کیلومتری دریاچه پریشان قرار دارد نیازمند اعتبارات برای تکمیل شدن است تا بتواند مشکلات این دریاچه را با تزریق آب مرتفع کند، این سد پس از تکمیل شدن با تأمین ده میلیون متر مکعب آب، تالاب پریشان در استان فارس را احیا کرده و منجر به حیاتی دوباره در این دریاچه می‌شود، از دیگر مزایای این سد رونق کشاورزی، توسعه اقتصادی و رشد صنعت گردشگری در منطقه است.       

هدف اجرای این سد کنترل و مهار سیلاب، تأمین بخشی از آب کشاورزی، شرب و صنعت کازرون، فراشبند و منطقه زاگرس جنوبی است، و همچنین از آب این سد برای تأمین آب زیست محیطی و تولید انرژی برق­آبی نیز استفاده می‌شود.

 سد نرگسی در منطقه نرگسی در حال احداث است که تا کنون از لحاظ فیزیکی عملیات اجرای آن پیشرفت خوبی داشته است و این سد همچنین روستاییان منطقه را از مشکلات بی‌آبی و کم‌آبی بی شک خواهد رهانید، در حال حاضر عملیات اجرایی سد با وجود کمبود شدید اعتبار، در حال انجام است و از ویژگی‌های این سد این است که سد نرگسی از نوع خاکی بوده و ۱۱۳ میلیون متر مکعب گنجایش دارد.

تلاشی برای حفظ سد پریشان از سوی مسئولان صورت گرفته است؟

 با خشک شدن قسمت هایی از سد پریشان در شهرستان کازرون برخی از مسئولان مسیر هایی که در این دریاچه دیگر آب جریان ندارد و دچار خشکی شده است را مکان مناسبی برای ساخت جاده دیده‌اند و حتی برخی از جا‌های این دریاچه خشک شده را برای انجام مقاصد خود خالی از گونه‌های مختلف گیاهی کرده‌اند که این اقدامات منجر به از بین رفتن میراث ارزشمند طبیعی منطقه شده است.

تالاب پریشان برای رهایی از پریشان حالی به وجود آمده نیازمند توجه ویژه مسئولان و تزریق اعتبارات کارآمد است.

منبع: خانه ملت
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟