تصمیم رمضان عبدالله، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین برای سفر به غزه، با مخالفت رژیم صهیونیستی روبهرو شد و ناکام ماند. این در حالی است که خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، به تازگی توانست چنین سفری را انجام دهد. بررسی دقیقتر این ماجرا، آشکارکننده ابعاد مهمی از تغییر در معادلات منطقهای است.
به گزارش «تابناک»، بر پایه اخباری که امروز منتشر شد، رژیم صهیونیستی با سفر «رمضان عبدالله شلح»، دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین به نوار غزه مخالفت کرده است.
بنا بر این گزارش، رژیم صهیونیستی تهدید کرده بود، در صورت سفر عبدالله به غزه، نه تنها آتشبس موجود را خواهد شکست، بلکه وی را نیز ترور خواهد کرد؛ بنابراین، منابع نزدیک به جهاد اسلامی اعلام کردند، به دلیل این تهدیدات رژیم صهیونیستی، سفر عبدالله لغو شده است.
این در حالی است که «خالد مشعل»، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، توانست روز گذشته، بدون هیچ گونه مخالفتی وارد غزه شود تا به همراه دیگر اعضای حماس در مراسم سالگرد تأسیس این جنبش شرکت کند. همین تناقض و دوگانگی موضعگیریهای رژیم صهیونیستی، پرسشها و ابهامات جدی در محافل رسانهای و تحلیلی منطقه پدید آورده است؛ برای نمونه، «مصطفی الصواف»، تحلیلگر فلسطینی، شب گذشته در گفتوگویی با شبکه خبری «العالم»، هدف از این کار رژیم صهیونیستی را تلاش برای ایجاد تفرقه میان گروههای فلسطینی دانست.
اما بررسی دقیقتر این ماجرا نشان میدهد که عامل اصلی، تنها خواست و نیت رژیم صهیونیستی نیست، بلکه مجموعه دیگری از عوامل منطقهای نیز در این ماجرا دخیلند.
در حقیقت، شواهد بیانگر احتمال قوی درستی این گزینه است که جلوگیری از ورود عبدالله، بنا به هماهنگیهای خالد مشعل با ترکیه و مصر و به سبب اختلافات موجود میان این مجموعه با جنبش جهاد اسلامی انجام گرفته است.
بنابراین، اختلاف مواضع حماس و جهاد اسلامی، به ویژه در مسائل ایران و سوریه از یک سو و تلاش ترکیه و مصر برای نشان دادن خود به عنوان بازیگر فعال در حل بحران غزه از سوی دیگر، موجب شده تا این مجموعه ضمن لابیگری با رژیم صهیونیستی، جلوی ورود عبدالله به غزه را بگیرد.
مهمترین شاهد این مدعا این است که بنا بر اعلام خود مقامات فلسطینی، هماهنگیهای لازم برای ورود خالد مشعل به غزه، از کانال مصر انجام گرفته و در مورد سفر رمضان عبدالله نیز، اقدامات اولیه از همین کانال بوده که البته به نتیجه نرسیده است.
اما همه این رویدادها در حالی رخ میدهد که در جریان جنگ اخیر رژیم صهیونیستی با غزه، نخستین موشک فلسطینی از سوی جهاد اسلامی شلیک شد و حتی میتوان گفت در صورت هدف قرار نگرفتن مستقیم «احمد الجعبری»، از اعضای ارشد حماس، شاید این جنبش اصولاً تمایلی به درگیر شدن با رژیم صهیونیستی نمیداشت.
بر این اساس، به نظر میرسد با پایان یافتن بحران اخیر غزه، تلاش کشورهایی چون ترکیه و مصر برای نفوذ منطقهای نه تنها کمتر نشده، بلکه عملاً غزه را به دستاویزی برای پیشبرد آسانتر سیاستهای خود تبدیل کردهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.